Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

(ΚΑΙ) Ο «διορισμένος» παίζει με τον ανθρώπινο πόνο...

Ως γνήσιο πολιτικό τέκνο του Κώστα Σημίτη, ο Λουκάς Παπαδήμος ανακάλυψε εκ νέου το «δίκτυο φτώχειας» του πρώην πρωθυπουργού και αποφάσισε να μοιράσει εκατομμύρια ευρώ στους νεόπτωχους που δημιούργησε η κυβέρνηση Παπανδρέου. Με καθυστέρηση δύο ετών, οι Βενιζέλος, Πάγκαλος και τα λοιπά πρόσωπα που υπέγραψαν και με τα δυο χέρια το Μνημόνιο και τις πολιτικές τους αποφάσισαν να παίξουν με τον ανθρώπινο πόνο, καλλιεργώντας ελπίδες σε μια οικονομία που βουλιάζει και σε μια αγορά όπου χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους.

Εντάσσοντας τις στρατηγικές τους στο προεκλογικό... πρόγραμμά τους, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με την κάλυψη του κ. Παπαδήμου υποσχέθηκαν ότι θα μοιράσουν σε δυο μήνες τόσα όσα δεν έκαναν δυο χρόνια.

Τάζουν, όπως προεκλογικά ο Γιώργος Παπανδρέου, θέσεις εργασίας, προγράμματα για ελεύθερους επαγγελματίες, παρουσιάζοντας μάλιστα έναν προϋπολογισμό 773.870.000 ευρώ και υποσχόμενοι σαν μάγοι 150.000 θέσεις εργασίας που σχεδιάζουν να δημιουργηθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Υπόσχονται επίσης σαν μάγοι εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης για ανέργους, ενίσχυση προνοιακών δομών και προγραμμάτων όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» για 20.000 γυναίκες για το 2012, ενεργοποίηση Λογαριασμού Ανεργίας για ελεύθερους επαγγελματίες κ.λπ.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, Εργασίας Τάσου Γιαννίτση, Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, Επικρατείας Π. Καψή, του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, του δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη και του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρού, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε και για τις δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε μια δήλωσή του βγαλμένη από τα κείμενα του κ. Παπανδρέου ο κ. Παπαδήμος είδε «μάχες» για τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική αναδιάρθρωση και αποφάσισε ότι είναι ώρα για κοινωνική αλληλεγγύη.

Σήμερα, τέλος, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο (με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου του Ευ. Βενιζέλου, αλλά και μια προσαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας αρμοδιότητας του Γ. Παπακωνσταντίνου στην ατζέντα), όμως είναι και πάλι άγνωστο αν θα καταφέρουν οι μονομάχοι δελφίνοι του ΠΑΣΟΚ να το μετατρέψουν σε αρένα.


Ο Γκλαβίνης (του κυρίου Λουκά) τα βάζει με όσους αντιμάχονται το Μνημόνιο

Σε δημόσιο κατήγορο κάθε φωνής που αντιμάχεται το Μνημόνιο και αυτόκλητο κριτή των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που εσχάτως αρχίζουν να το αντιμάχονται αναδεικνύεται ο καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης μετά την εγκατάστασή του στο Μέγαρο Μαξίμου ως νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο «πράσινος» πρωθυπουργικός σύμβουλος (τις απόψεις του οποίου υπέρ του Μνημονίου και της υιοθέτησης του αγγλικού δικαίου στην εφαρμογή της δανειακής σύμβασης έφερε στη δημοσιότητα η «κυριακάτικη δημοκρατία») συμμετέχοντας στον διάλογο για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, που φιλοξενεί η εφημερίδα «Τα Νέα», έγραψε χθες ένα άρθρο που περνά γενεές δεκατέσσερις τα μέλη της κυβέρνησης. Και αυτά που δεν υπερασπίστηκαν εγκαίρως το Μνημόνιο, όταν συμφωνήθηκε με την τρόικα, με σκοπό να το «ιδεολογικοποιήσουν» ως λύση εξόδου από την κρίση, αλλά και όσα το αποκήρυξαν εκ των υστέρων για να κερδίσουν δάφνες αριστεροσύνης. «Ο χώρος μας απέτυχε παταγωδώς να διαπαιδαγωγήσει την κοινή γνώμη σχετικά αλλά και να ομονοήσει ο ίδιος για τη σκοπιμότητα της υπαγωγής μας στο Μνημόνιο» υποστήριξε χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει σε άλλο σημείο:

«Τι να υποθέσει κανείς όταν ακούει υπουργούς να αμφισβητούν εκ των υστέρων το Μνημόνιο; Σύντροφοι, αποκαλύπτεστε! Α, ώστε έτσι το εφαρμόζατε τελικά; Οχι πως δεν το είχαμε υποπτευθεί, δηλαδή, αλλά το να μας το λέτε κιόλας... Τι ποσοστό αξιοπιστίας περιμένει ακριβώς να πάρει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, εάν τελικά υιοθετήσει μια τέτοια στάση; Ποια πολιτική του και ποια ιδεολογία του θα ζητήσει από το εκλογικό σώμα να επιβραβεύσει; Το συστηματικό πέταγμα της μπάλας στην κερκίδα για να μην εφαρμόσουμε τις πολιτικές που προσυπογράφουμε; Ηρωική αντίσταση και αυτή». Μάλιστα με έμμεσο, πλην σαφή τρόπο καλεί τους υπουργούς να εγκαταλείψουν αυτή την τακτική που υπονομεύει και τις προσπάθειες της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και του πολιτικού του φίλου Ε. Βενιζέλου. «Το νέο Μνημόνιο θα το διαπραγματευτούμε άραγε επειδή το πιστεύουμε ή θα το υπογράψουμε κοιτώντας αλλού, όπως υπογράφουν αυτόγραφα οι σταρ; Είναι δικαίωμα του κάθε συντρόφου να μη θέλει να σεβαστεί την πρόσφατη ιστορία του, εάν έτσι πιστεύει ότι θα επιβιώσει πολιτικά. Κανείς όμως δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με την Ιστορία της χώρας, όταν διαχειρίζεται ακόμα τις τύχες της, είτε είναι υπουργός είτε βουλευτής.



"ΣΧΟΛΙΟ" ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Μα τελικά... τι πίνουν και δεν μας δίνουν;!

1 σχόλιο:

firiki2010 είπε...

Σχετικά με το άρθρο του κ Γκλαβίνη.... μια συμφωνία και μια διαφωνία: Θεωρώ ότι η παρατήρηση του σχετικά με την αποτυχία υπεράσπισης και ιδεολογικοποίησης του μνημονίου είναι απολύτως σωστή. Από τη στιγμή που εξ αιτίας απολύτως ανοήτων Παπανδρεϊκών χειρισμών η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ έγινε αναγκαία η μόνη λύση ήταν η ουσιαστική εφαρμογή του. Αντ΄ αυτής είχαμε την φιλολογία περ'ι μέτρων "εκτός των ιδεολογικών τους πλαισίων" και η συνακόλουθη υπονόμευση όσων μέτρων δεν είχαν σοσιαλιστική χροιά. (Γι αυτό λάτρεψαν τους φόρους και τις οριζόντιες περικοπές) Η προβληματική ούτως ή άλλως συνταγή εκτελέσθηκε από ένα κακό μάγειρα που μπέρδευε το αλάτι με τη ζάχαρη και βοηθούς που έκαναν του κεφαλιού τους.
Διαφωνώ με την εκτίμηση ότι οι σημερινές διαφωνίες πρωτοκλασάτων στελεχών του ΠΑΣΟΚ γίνινται με στόχο την απόκτηση πιστοποιητικών αριστεροφροσύνης. Οι κατά καιρούς κριτικές Λοβέρδου, Βενιζέλου , Χρυσοχοίδη σε σχέση με το μνημόνιο είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτές της Αριστεράς. Και επικεντρώνονται για να μην κοροιδευόμαστε στους τρισάθλιους χειρισμούς Παπανδρέου και πριν και μετ΄'α το μνημόνιο.