Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Στα βήματα του Ασκληπιού (μυθιστόρημα)...



Το ιστορικό μυθιστόρημα του γιατρού Γιώργου Νεοφώτιστου
(εκδόσεις  mystis)

  Ο Νικόλας , ένας  διάσημος γιατρός  είναι το κεντρικό πρόσωπο του μύθου. Ανήσυχος , όπως  και κάθε ένας επιστήμων που ασχολήθηκε με το θέμα ζωή – αρρώστια-  θάνατος,  δεν αρκείται  στο να γνωρίζει καλά το σήμερα. Είναι πεπεισμένος πως οφείλει να γνωρίζει καλά το παρελθόν για να μπορέσει έτσι να ερμηνεύσει το παρόν και αν αυτό είναι δυνατόν να προκαθορίσει το μέλλον.

  Ένα τυχαίο γεγονός τον οδηγεί  σε ένα  κόσμο που πάντοτε  ονειρευότανε να βρεθεί και τότε η …μοίρα αναλαμβάνει να  τον φέρνει αντιμέτωπο με μια σειρά από  καθοριστικές για τις ιατρικές του γνώσεις , προκλήσεις.

  Είναι η εποχή του μεγάλου πολέμου που καθόρισε τελικά και τη τύχη των Αθηνών αλλά και της Αρχαίας Ελλάδας. Διανύεται το δεύτερο έτος του Πελοποννησιακού πολέμου  , 430 π.Χ.

   Το πέρασμά του από το πιο ονομαστό Ασκληπιείο του αρχαίου κόσμου, αυτό της Επιδαύρου, έχει ήδη σημαδευτεί  από απρόσμενα πραγματικά γεγονότα .

   Μέσα σ’ αυτή  την  μαγευτική όαση της Πελοποννήσου , με το καθαρό νερό, τον λαμπρό ήλιο και τον πλούσιο σε οξυγόνο αέρα, ο θεός  Ασκληπιός  επιλέγει να στήσει το σπίτι και ιερό του.

   Εκεί συρρέουν χιλιάδες άρρωστοι κάθε χρόνο από κάθε γωνιά του γνωστού τότε κόσμου  εναποθέτοντας τις  ελπίδες τους στο θεό-γιατρό. 

   Είναι η  εποχή που κάνει τη εμφάνιση του  ο Ιπποκρατικός Γιατρός και συντελείται η  τεράστια μεταβολή στο χώρο της Ιατρικής , καθώς  ο Ιπποκράτης έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με  την  θεοκρατική , ως τότε , ιατρική βάζοντας τα θεμέλια της Ιατρικής τέχνης , όπως εκείνος  ονόμασε .

    Ο Νικόλας  μαζί με τη βοηθό του στο Πανεπιστήμιο τη Όλγα, ζουν την μυσταγωγία του ιερού χώρου  και η μια έκπληξη διαδέχεται  τη άλλη…

   Χωρίς  να θέλουν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες του πολέμου αλλά κυρίως με ένα απρόσμενο κίνδυνο που ξεσπά για να δοκιμάζει τις αντοχές μιας παντοδύναμης πόλης της αρχαίας Ελλάδας, τη κραταιά πόλη των Αθηνών.

ΠΗΓΗ  ΕΛΠΙΔΑ


ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ :
Έχω υποσχεθεί στον καλό φίλο Γιώργο Νεοφώτιστο ότι θα το διαβάσω μέσα στις γιορτές αν και είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για ακόμα μία συγγραφική του επιτυχία!
Υπόσχομαι πάντως να επανέλθω στο θέμα και με την προσωπική μου άποψη για το βιβλίο.
Και μην ξεχνάμε... το καλύτερο δώρο και γι' αυτές τις γιορτές είναι ένα βιβλίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: