Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Οι φωστήρες της οικονομίας έπεσαν πάλι έξω...

Αν μπορούσε να ρωτήσει κάποιος τον Ευ. Βενιζέλο για παράδειγμα: Ποιος θα νικήσει στον αγώνα Ολυμπιακού – Αρσεναλ κι αυτός απαντούσε ο Ολυμπιακός, τότε να είστε σίγουροι ότι οι Αγγλοι θα φύγουν νικητές από το Καραϊσκάκη.

Οποια πρόβλεψη κι αν κάνει ο φωστήρας της οικονομίας, μόνιμος αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων (και του ΠΑΣΟΚ) να είστε σίγουροι ότι έχει πέσει έξω. Τόσες φορές έχει συμβεί που καταντά αστείο, θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο ανέκδοτο και όταν θα μιλάμε για σωστές προβλέψεις τότε θα λέμε το όνομα του Βενιζέλου.

Την κωμική αυτή εισαγωγή την κάνουμε εξ αφορμής των στοιχείων που διαρρέει το υπουργείο Οικονομικών για τα έσοδα του δημοσίου, τα οποία θα καθορίσουν και το ύψος του ελλείμματος του 2011, και φυσικά τη μαύρη τρύπα που θα κληθούν να καλύψουν τα γνωστά θύματα.

Οπως προκύπτει λοιπόν από τα στοιχεία, το Νοέμβριο, μήνα των ατελείωτων χαρατσιών, τα έσοδα θα μειωθούν πάνω από 13% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,747 δισ. ευρώ έναντι 4,321 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται περί τα 700 εκατ. από το χαράτσι στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ.

Στους 11 μήνες έτους εισπράχθηκαν 43 δισ. ευρώ με μείωση 5% ενώ προβλεπόταν αύξηση περίπου 1%.

Η μαύρη τρύπα αγγίζει ήδη τα 3 δισ. ευρώ ενώ το έλλειμμα με τα σημερινά δεδομένα θα κλείσει κοντά ή και πάνω από το 9,5%.

Είναι εντυπωσιακό ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι θα πρέπει μέσα στον Δεκέμβριο να βεβαιωθούν πάνω από 8 δισ. ευρώ και αυτά να μπουν στα ταμεία μέχρι τον Φεβρουάριο. Οπότε εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να «ξηλωθούν» άγρια.

Τέλη κυκλοφορίας, πάνω από 1 δισ. ευρώ, ημιυπαίθριοι περί τα 300 εκατ., έκτακτες εισφορές για τα εισοδήματα και τα ακίνητα, ΕΤΑΚ, περαιώσεις παλαιών υποθέσεων, ανείσπρακτος ΦΠΑ είναι ορισμένες από τις πηγές εισροής χρήματος.

Οπως καταλαβαίνετε, για να βρεθούν αυτά τα λεφτά θα χυθεί πολύ αίμα. Κι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, ε δεν έγινε και τίποτε. Ο κ. Βενιζέλος και οι μεγάλοι οικονομολόγοι θα ρίξουν έναν ακόμη φόρο και θα καθαρίσουν. Το μάθαμε το κόλπο.

ΠΗΓΗ ANTINEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια: