Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

ΤΙ ΜΑΘΑΜΕ ΣΤΗΝ ΧΑΓΗ...

Σήμερα ανακοινώθηκε η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων εναντίων της χώρας μας λόγω της μη ένταξής τους στο ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση από τον πρόεδρο του δικαστηρίου κράτησε σχεδόν μιάμιση ώρα για να μας εξηγήσει ότι το ΔΔΧ...

αναγνώρισε το δικαίωμα των Σκοπίων να προσφύγουν σε αυτό
αναγνώρισε την δικαιοδοσία του να αποφανθεί για το θέμα
αναγνώρισε την παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας από την πλευρά της Ελλάδας
και τελικά...
αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να ξανα-παραβιάσει την συμφωνία εάν και εφόσον το κρίνει αναγκαίο!

Με λίγα λόγια η απόφαση αυτή καθ' εαυτή δεν μας είπε τίποτα που δεν το ξέραμε ήδη.

Προσωπικά ενοχλήθηκα από άλλα σημεία αυτής της μακροσκελούς ομιλίας/ανάγνωσης του προέδρου του ΔΔΧ.

Αναγνώρισε ως παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας την απειλή(!) του βέτο από Ελληνικής πλευράς.

Θεώρησε όμως ότι η πλευρά της Ελλάδας “failed to establish” οποιαδήποτε παραβίαση της ίδιας συμφωνίας από τους Σκοπιανούς πλην τηςε σημαίας με τον ήλιο της Βεργίνας, την οποία  όμως οι καλοί Σκοπιανοί έχουν ήδη αποσύρει!

Δεν θυμάμαι την ενδιάμεση συμφωνία.
Δεν θυμάμαι καν εάν την είχα διαβάσει το... 1995!

Ξέρω όμως ότι κατά διαστήματα τα μεγάλα ΜΜΕ και  η εκάστοτε κυβέρνησή μας, μας ενημέρωναν για παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας λόγω αλυτρωτισμού και μάλιστα με συγκεκριμένα παραδείγματα όπως πχ την ονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων ή το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου.

Δύο πιθανότητες υπάρχουν λοιπόν...

Είτε τόσα χρόνια μας έχουν πει ένα κάρο ψέματα για την ενδιάμεση συμφωνία η οποία είναι πολύ πιο “χαλαρή” από ότι μας παρουσίαζε από τότε ο Παπούλιας που την υπέγραψε αλλά και όλοι όσοι τον διαδέχτηκαν στο υπουργείο εξωτερικών...

είτε οι δικηγόροι που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο ΔΔΧ και ετοίμασαν τον φάκελο με τα επιχειρήματα της χώρας μας δεν έδωσαν την κατάλληλη προσοχή (αμοιβή πήραν άραγε;...) αλλά πήγαν μόνο για την βόλτα.

Όποια πιθανότητα από τις δύο κι αν ισχύει, με ενοχλεί γιατί η έκφραση “failed to establish”  για την Ελλάδα ακούστηκε αρκετές φορές κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Δηλαδή καταδικαστήκαμε για την πρόθεσή μας(!) να παραβιάσουμε εμπράκτως την ενδιάμεση συμφωνία αλλά και για λόγους αποκλειστικά και μόνο δικής μας(!) ανικανότητας;

Δεν ξέρω αν πρέπει να κλάψουμε, να γελάσουμε ή να ανακουφιστούμε γιατί τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα που θα μπορούσαμε να πάθουμε λόγω... ανικανότητας!

Δυστυχώς φοβάμαι ότι την σημερινή απόφαση θα την βρούμε μπροστά μας στο μέλλον όσο κι αν σήμερα μας φαίνεται ανώδυνη.

Δυστυχώς, όσο μένει και σέρνεται αυτή η “ασυμφωνία” μεταξύ των δύο κρατών αλλά και η αδιαλλαξία των Σκοπιανών τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα και τόσο πιο δύσκολο θα είναι κάποια στιγμή να περάσει, όχι η... άποψή μας αλλά η πραγματική ιστορική και τεκμηριωμένη αλήθεια για την Μακεδονία.

Απλή κοινή λογική...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΠΩΣ ΑΝΑΜΕΝΟΤΑΝ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΙΝΑΙ "ΖΥΓΙΣΜΕΝΗ".

ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΟΤΙ ΘΙΓΕΤΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ.Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν περιέχει νομική υποχρέωση της πΓΔΜ να μην χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΕΜΕΙΣ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΙ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΚΙΣΤΗ ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΩΝ.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ. ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΚΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ.

ΟΙ ΣΛΑΒΟΤΑΤΑΡΟΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΚΑΝΑΝ ΕΝΑ ΤΡΑΓΙΚΟ ΛΑΘΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ. ΑΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΩΡΑ...

isxys.blogspot.com