Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

«Λέτε ότι, αν πληρωθεί το τέλος, θα σωθούμε;»...

Το συντομότερο τον Φεβρουάριο του 2012 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «χαράτσι» στα ακίνητα που επιβλήθηκε μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Κατά τη χθεσινή συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο βρέθηκε αντιμέτωπο με τους φορείς (δικηγορικοί σύλλογοι, δήμος και σωματεία) που ζητούν την ακύρωση του αντισυνταγματικού νόμου. Αίσθηση στους παρευρισκομένους στη δικαστική αίθουσα προκάλεσε το γεγονός ότι ούτε καν η ΔΕΗ δεν έκανε παρέμβαση υπέρ της αντισυνταγματικότητας του τέλους.

Οι δικηγόροι του Ελληνικού Δημοσίου επιχείρησαν να πείσουν τους συμβούλους της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του «χαρατσιού», ισχυριζόμενοι ότι το μέτρο ήταν το επιεικέστερο δυνατό, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις. Μάλιστα, εν τη ρύμη του λόγου μία δικηγόρος του Δημοσίου, άθελά της, δικαίωσε το βασικό επιχείρημα της αντίθετης πλευράς, όταν είπε χαρακτηριστικά: «Το ακίνητο έχει την αξία του και θα πρέπει να φορολογείται», παραδεχόμενη, εμμέσως πλην σαφώς, ότι πρόκειται για φόρο και όχι για τέλος. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο πρόεδρος του ΣτΕ Παν. Πικραμμένος, εκφράζοντας την απορία: «Και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η φορολογία;»

Και σε ένα ακόμα σημείο της συζήτησης, ο κ. Πικραμμένος απευθύνθηκε στον δικηγόρο του Δημοσίου, ο οποίος αναφερόταν στην ανταποδοτικότητα του μέτρου, επισημαίνοντάς του: «Λέτε δηλαδή ότι, αν πληρωθεί το τέλος, θα σωθεί η Ελλάδα και αξία των ακινήτων της;» Η φράση του αυτή προκάλεσε τα γέλια του ακροατηρίου.

Για ακόμα μία φορά, ο κ. Πικραμμένος άφησε αιχμές κατά της Πολιτείας, τονίζοντας ότι «το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει επωμιστεί ένα βάρος που δεν του ανήκει» και προσέθεσε ότι «πρόκειται για ένα επί της ουσίας πολιτικό πρόβλημα που έχει συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες και δεν μπορεί να επιλυθεί από το ΣτΕ, το οποίο ωστόσο θα πράξει το καθήκον του». Από την πλευρά τους, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι δεν πρόκειται για τέλος που χαρακτηρίζεται από ανταποδοτικότητα, αλλά για την επιβολή φόρου που είναι αντίθετος σε πλειάδα άρθρων του Συντάγματος και στην ΕΣΔΑ που προστατεύει την ιδιοκτησία.

Με ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας επισημαίνει ότι έχει πλήρη πεποίθηση περί της βασιμότητας των λόγων ακυρώσεως και απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και εκφράζει την αισιοδοξία του για την θετική έκβαση της υποθέσεως.

Βάσω Παλαιού



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Δεν ήμουν παρούσα για να ξέρω τι ακριβώς ειπώθηκε στην αίθουσα του δικαστηρίου όμως η αιτιολόγηση του φόρου ως  "το επιεικέστερο δυνατό μέτρο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις"  μου φαίνεται ότι για μία ακόμη φορά αποδεικνύει ότι "κάνουμε το σύνταγμα της χώρας λάστιχο κατά πως μας βολεύει".
Το τραγικότερο όλων είναι ότι επικεφαλής και υπεύθυνος της επιβολής του φόρου/τέλους είναι ένας καταξιωμένος καθηγητής συνταγματολόγος της χώρας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: