Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα...

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι ακριβώς υπέγραψε ο Τσίπρας με τον Νταβούτογλου, ούτε ποιες είναι οι άμεσες αλλά κυρίως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις αυτών των συμφωνιών για την Ελλάδα και το Αιγαίο. Οι εκτιμήσεις μας δεν μπορεί να είναι αισιόδοξες αν σκεφθεί κανείς ότι από την τουρκική πλευρά έχουμε τον Νταβούτογλου ένα κορυφαίο διεθνή πολιτικό υποστηριζόμενο από την ισχυρή τουρκική διπλωματία ενώ την Ελλάδα εκπροσωπεί ο ... Τσίπρας.

Θα μάθουμε φυσικά τι υπογράψαμε και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και ελπίζουμε να μην είναι καταστροφικές. Όμως ήδη ξέρουμε τις θέσεις της Τουρκίας, όχι μόνο όπως αυτές επισήμως διατυπώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής αλλά και όπως διαφαίνονται από τις δηλώσεις Νταβούτογλου:«ποιο είναι το νησί σας, ποιό είναι το νησί μας;» ή οτι «αυτές που θεωρείτε εσείς παραβιάσεις για εμάς δεν είναι παραβιάσεις». Όλα αυτά τα οποία ο Τσίπρας τα ακούει και δεν αντιδρά ασφαλώς και εντάσσονται σε μια γενικότερη τουρκική πολιτική σχετικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο. 

Η Τουρκία εκβιάζει σήμερα όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη με το προσφυγικό. Και η επίλυση του τελικά δεν μπορεί να εξαρτάται από την εκβιάστρια χώρα, αλλά από τη δράση που θα αναλάβουν οι διεθνείς οργανισμοί εμφανώς ή και κρυφά. Το προσφυγικό, πέραν των αναλύσεων έχει και μια πολύ σκοτεινή πλευρά. Τους Τούρκους διακινητές. Κάποιοι δηλαδή άνθρωποι του τουρκικού υποκόσμου, μέλη μιας τουρκικής μαφίας, κερδίζουν περίπου 6 δισεκατομμύρια δολλάρια το χρόνο (εκτιμήσεις που προκύπτουν από τον αριθμό των διακινούμενων προσφύγων και μεταναστών και από τις θρυλούμενες τιμές των “εισητηρίων” για να μπούν στη βάρκα). Πρόκειται για παράνομη δραστηριότητα και οι τουρκικές αρχές όφειλαν να την αντιμετωπίσουν με αστυνομικά μέτρα. Όπως αποδεικνύεται όχι μόνο δεν την αντιμετωπίζουν, αλλά αντίθετα τη χρησιμοποιούν ώς διπλωματικό όπλο για να πετύχουν οικονομικές και εθνικές διεκδικήσεις. Και η Ευρώπη κάθεται και συζητάει θεωρητικά για το προσφυγικό εκβιαζόμενη, αντί να απαιτήσει από τους Τούρκους να εξολοθρεύσουν τους διακινητές και να ελεγχθούν οι προσφυγικές ροές. Εφόσον λοιπόν είναι φως φανάρι οτι η τουρκική κυβέρνηση δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά υποθάλπτει τις παράνομες διακινήσεις, το ζήτημα θα μπορούσε να το αναλάβει πχ η Ιντερπόλ, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Επισήμως. Διότι ανεπισήμως μπορούσε να το αναλάβει και ο... James Bond.

Η Τουρκία λοιπόν δεν έχει καμμία πρόθεση να χάσει την χήνα που γεννά τα χρυσά αυγά και η χήνα αυτή είναι τώρα το προσφυγικό. Πρόθεση της είναι να συνεχίσει να υποθάλπτει και να διευκολύνει τις προσφυγικές ροές προς την Ελλάδα και προς την Ευρώπη. Σήμερα απλώς παζαρεύει για να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί από την Ευρώπη και κυρίως από την Ελλάδα που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, χωρίς καν να έχει προσδιορίσει συγκεκριμένους στόχους για το θέμα αυτό. 

Οι συνεννοήσεις λοιπόν με την Τουρκία, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σμύρνη, τα λουλούδια και οι αγκαλιές, οι φιλικές προσφωνήσεις προς τον Νταβούτογλου, όλα αυτά είναι ένα αστείο θέατρο το οποίο δεν γνωρίζουμε καν γιατί το παίζει ο Τσίπρας - ούτε ο ίδιος γνωρίζει. Το δυσάρεστο δε είναι οτι η Ευρώπη αντί να πιέσει ασφυκτικά την Τουρκία, ναι να την αναγκάσει να εξαφανίσει τους διακινητές και να σταματήσει τις ροές προσφύγων και μεταναστών, κάθεται και διαπραγματεύεται διάφορες ανοησίες, έχει αναθέσει τη φύλαξη των Ελληνικών/Ευρωπαικών συνόρων στους Τούρκους και έχει δημιουργήσει ντε φάκτο την Ευρώπη των 29 όπως επεσήμαναν διεθνείς σχολιαστές με τη συμμετοχή της Τουρκίας στις ευρωπαικές αποφάσεις. Και το έχει κάνει αυτό η Ευρώπη επειδή δεν μπορεί να στηριχθεί στην ελληνική κυβέρνηση για τη φύλαξη των συνόρων της/μας. Με λίγα λόγια, βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα.


ΠΗΓΗ  reporter.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: