Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

ΤΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ...


Όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος, αυτές οι ημέρες είναι ημέρες  κοινωνικών συναναστροφών και υποχρεώσεων.

Πολλές συζητήσεις γίνονται (αν και όχι πλέον γύρω από πλούσια τραπέζια αλλά με ένα γλυκό στο χέρι!) μεταξύ γνωστών και αγνώστων και φυσικά σε αυτές κυριαρχεί η οικονομική κρίση.

Στις μικρές κοινωνίες η αξιοπρέπεια και η κοινωνική εικόνα του κάθε πολίτη πολλές  φορές τον έκαναν να μην “μοιράζεται” τα προβλήματά του.

Ακόμα και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας (στην υπερβολή του πράγματος) να ήταν κάποιος τοπικός επιχειρηματίας φρόντιζε να συντηρεί ένα επίπεδο ζωής ώστε να μην φανερώνει τα προβλήματά του.

Όλα αυτά έχουν αλλάξει!

Έτσι λοιπόν, σε συζήτηση με φίλο (όχι πλέον “μεταξύ τυρού και αχλαδίου” αλλά με το γλυκό στο χέρι!), σχετικά γνωστός στην τοπική κοινωνία, μου έλεγε ότι έχει κηρύξει στάση πληρωμών στο κράτος.

Προφανώς τον κοίταζα έκπληκτη, ειδικά αφού ξέρω ότι πριν από 2-3 χρόνια είχε πουλήσει ένα ακίνητο σε πάρα πολύ καλή τιμή και έτσι δεν μπορούσα να φανταστώ αυτόν τον άνθρωπο με προβλήματα ρευστότητας, οπότε μου εξήγησε το σκεπτικό του...

Το ακίνητο που πουλήθηκε ήταν από κληρονομιά και μέρος των εσόδων από την πώλησή του πήγε για την πληρωμή  των φόρων κληρονομιάς.

Τα υπόλοιπα “μπήκαν στην άκρη” γιατί, σε 2 χρόνια το ένα και σε 4 χρόνια το άλλο, τα δύο του παιδιά θα φύγουν για σπουδές και αισθάνεται ανασφάλεια για το μέλλον τους.

Γνωρίζοντας ότι πρόκειται για άτομο το οποίο ουδέποτε έχει καθυστερήσει πληρωμές και άτομο με καλό όνομα στην “πιάτσα” για την τιμιότητα και την φερεγγυότητά του, εντυπωσιάστηκα με την (φαινομενικά τουλάχιστον) αδιαφορία για τις επιπτώσεις που ίσως έχει αυτή η στάση του στην λειτουργία της επιχείρησής του.

Ακούγοντας σήμερα στα ΜΜΕ τα νέα μέτρα που απαιτεί η τρόικα δεν μπορούσα να τον βγάλω από το μυαλό μου.

Νέα, πρόσθετα μέτρα ύψους 7,7 δις για το 2013-14 και συνολικά 61,9 δις(!!!) έως το 2015!

Και όλα αυτά με “δραστική” μείωση μισθών και αλλαγή του ασφαλιστικού με μείωση συντάξεων;

Πως γίνεται αυτός ο συνδυασμός;

Αν δεν αλλάξει άρδην ο σχεδιασμός για τα επόμενα έτη είναι σίγουρο ότι η κρίση θα συνεχίσει να βαθαίνει μέχρι να πνίξει όλους τους Έλληνες.

Ακολουθώντας τον σημερινό δρόμο η επίσημη, τυπική και ολοκληρωτική χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη.
Απλά παρατείνεται η ταλαιπωρία των πολιτών και η αγωνία τους για το αύριο αλλά το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο.

Εδώ που έχουμε φτάσει η αλλαγή πολιτικής είναι απαραίτητη.Για την ακρίβεια, ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο επιτακτική η ανάγκη για “αλλαγή”!

Εγγυήσεις για καλύτερα αποτελέσματα δεν υπάρχουν και σίγουρα θα χρειαστεί χρόνος αλλά η βεβαιότητα του αποτελέσματος της υπάρχουσας πολιτικής είναι αρκετή για να μας κάνει να απαιτούμε την αλλαγή άμεσα... μήπως και προλάβουμε να σώσουμε τίποτα!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: