Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ...

Γράφει ο γιατρός  Γιώργος Νεοφώτιστος.

   Σκέπτομαι πως  κάποιες    κινήσεις μας που ίσως περνούν απαρατήρητες και από εμάς τους ίδιους, δεν είναι και τόσο ¨επιπολείς¨  για τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό. 

    Ίσως  μάλιστα κάποιοι, που έχουν ασχοληθεί με την αρχαία Αθήνα , να φτάσουν στο σημείο να  τις παραλληλίζουν με τη λεγόμενη  ¨άμεση ¨ Δημοκρατία  που επικρατούσε στο  τότε πολιτικό γίγνεσθαι .

   Ποιος  από εμάς που  ασχολούμαστε  ερασιτεχνικά πάντα με τα  blogs και με διάθεση να δώσουμε διέξοδο στις σκέψεις μας , έχουμε συνειδητοποιήσει  πως , χωρίς  να το θέλουμε  ίσως,  γράφουμε σε ένα τόπο συμμετέχοντας έτσι  στον ελεύθερο λόγο;  Αυτό δεν  αποτελεί την κύρια έκφραση της Δημοκρατίας;

  Και όμως , έχει ήδη αποδειχτεί πως παρόμοιες κινήσεις ,  έπιασαν κάποιους     γραφειοκρατικούς  μηχανισμούς στο ύπνο και μάλιστα σε  σκληρά και  σκληρό  και  δικτατορικά  καθεστώτα . Με καλές αλλά και με πολύ κακές μερικές φορές  εξελίξεις.

  Αυτό  σημαίνει πως , χωρίς να το θέλουμε  πολλές φορές και το τονίζω αυτό , δίνοντας την  προσωπική μας  ψηφιακή έκφραση  στο ανοιχτό βήμα του  διαδικτύου, θα πρέπει να συναισθανθούμε  το τεράστιο μερίδιο  ευθύνης  που μας αναλογεί. Ειδικά  όταν προσεγγίζουμε θέματα  ελευθερίας του λόγου και δημοκρατίας.

  Ποιος άραγε θα προστατέψει τους  ¨αναγνώστες¨  από τον λεγόμενο ψηφιακό φασισμό που κάποιοι τεχνηέντως, ίσως ,  διοχετεύσουν  μέσω κάποιων blogs  στο διαδίκτυο;

   Να γιατί κάθε λέξη , κάθε  έννοια που  ανεβάζει  ο οποιοσδήποτε στους διάφορους δικτυακούς τόπους,  θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οποιαδήποτε  ¨μιντιακή  μόλυνση¨ , ούτως ώστε να μη καταντήσει  και αυτό το σύγχρονο και ελεύθερο μέσο  μια  παραλλαγή των απαξιωμένων πια ΜΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: