Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ...

Έχει καταντήσει πια σκέτη αηδία η ιστορία με τις δημοσκοπήσεις!
Η μία πιο αλλοπρόσαλλη από την άλλη και όλες μαζί... αχταρμάς!

Σχεδόν το 61% θέλει άμεσα εκλογές κατά την MRB, το ποσοστό πέφτει στο 54% κατά την Public Issue, ενώ σύμφωνα με την Marc το 40,3% δηλώνει ότι θέλει εκλογές το 2013(!), το 17,1% το 2012(!) και μόλις το 37,9% τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο!

Το 55% σύμφωνα με την Public Issue έχει θετική άποψη για τον Λ. Παπαδήμο και το 45% τον εμπιστεύεται για να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημα της χώρας.

Σύμφωνα με την Marc θετική άποψη για τον Λ. Παπαδήμο έχει το 62,7%(!) τον οποίο μάλιστα οι πολίτες θεωρούν και καταλληλότερο για πρωθυπουργό αλλά... το 64% δεν τον θέλει μετεκλογικά για πρωθυπουργό σε μία κυβέρνηση συνεργασίας!

Η MRB όμως βρίσκει ότι το 55,1% αποτιμά αρνητικά την κυβέρνηση Παπαδήμου και το 48% αποτιμά αρνητικά την θητεία του ίδιου του πρωθυπουργού!

Πως μπορεί κανείς να βγάλει άκρη;

Τα κόμματα θεωρούν τις δημοσκοπήσεις “εργαλείο δουλειάς” γιατί αποτυπώνουν θέσεις και τάσεις της κοινής γνώμης.
Εγώ τις θεωρώ “εργαλεία επηρεασμού και παραπληροφόρησης” της κοινής γνώμης!

Καιρό τώρα ακούγεται ότι “πέθανε ο δικομματισμός”.
Για την ακρίβεια, δημοσκοπικά πάντα, ο δικομματισμός πεθαίνει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση χρόνια τώρα.

Σήμερα, σε συνδυασμό με την παταγώδη αποτυχία του ΓΑΠ και την πρωτοφανούς μεγέθους εξαπάτηση των πολιτών, τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για τα δύο μεγάλα κόμματα είναι τραγικά.

Ακόμα και στις “εκτιμήσεις” τους (καινούργιο δημοσκοπικό φρούτο αυτό) τα δύο μεγάλα κόμματα μαζί βγάζουν δε βγάζουν 50%!

Προσωπικά αποφεύγω να τις σχολιάζω καν (πόσο μάλλον να βασίζομαι σε αυτές) αλλά και η κουτοχορτοφαγία έχει τα όριά της!

Αυτό το απερίγραπτο αλαλούμ που πάντα καταλήγει στον θάνατο του δικομματισμού είναι το απαύγασμα της προπαγάνδας γιατί γίνεται με βάση(;) την δική μας άποψη.

Επηρεάζουν την κοινή γνώμη χρησιμοποιώντας την ίδια(;) την άποψη της κοινής γνώμης!
Σε περίπτωση δε που πιαστούν στα πράσα και αποδειχθεί ότι κάνουν λάθος καταγραφή της κοινής γνώμης, τότε... φταίνε οι πολίτες που δεν έχουν σταθερή άποψη... η κοινή γνώμη που είναι ρευστή... οι συνθήκες που αλλάζουν ραγδαία... ΠΟΤΕ όμως δεν ευθύνονται οι δημοσκόποι και οι δημοσκοπήσεις!

Θα διακινδυνεύσω λοιπόν και εγώ μία πρόβλεψη η οποία θεωρώ ότι διόλου δεν στερείται σε εγκυρότητα των “δημοσκοπήσεων”.

Όταν δεκαετίες τώρα υπάρχουν δύο κόμματα που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι δύσκολο να θεωρήσουμε ότι θα “πεθάνουν”.

Αυτήν την φορά οι δημοσκοπήσεις κάνουν λόγο για 6...7...8... κόμματα στην βουλή.
Ας υποθέσουμε ότι έχουν δίκιο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει “κυβέρνηση συνεργασίας” η οποία ποτέ δεν λειτούργησε σωστά στην ιστορία της χώρας μας (εδώ που τα λέμε “σωστά” δεν λειτούργησε ποτέ και πουθενά!) δηλαδή εν τοις πράγμασι... ακυβερνησία!

Ακόμα λοιπόν και αν ο Σαμαράς δεχθεί, ως πρώτο κόμμα (σε αυτό συμφωνούν όλες οι δημοσκοπήσεις γιατί τους προσθέτει αληθοφάνεια!), να προχωρήσει σε κυβέρνηση συνεργασίας (με ποιο άλλο κόμμα θα μπορούσε άραγε;) σύντομα θα αποδειχθεί ότι αυτή η κυβέρνηση δεν λειτουργεί και αναγκαστικά θα ξαναπάμε σε εκλογές.

Όχι λόγω ανευθυνότητας ούτε λόγω εγωισμού του Σαμαρά.

Απλά γιατί πρέπει κάποιος (ΕΝΑΣ!) να έχει την ευθύνη ειδικά σε μία τέτοια περίοδο.

ΕΝΑΣ πρωθυπουργός... ΕΝΑ κόμμα...

Στο κάτω-κάτω να ξέρουμε ποιος φταίει όταν κάτι πάει στραβά και να πράττουμε αναλόγως.

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: