Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Ποιες είναι οι προδιαγραφές μιας «κυβέρνησης με ικανότητες»;...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές», αποφάνθηκε χθες με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ζητώντας να εγκαταλείψουν τα κόμματα τη συμφωνία για διενέργεια πρόωρων εκλογών και να πάμε έτσι ως το τέλος της τετραετίας.

Η ιδέα δεν θα ήταν κακή, αν πίστευε κανείς πως πληρούται η προϋπόθεση που θέτει αμέσως μετά ο κ. Στεφανόπουλος, περιγράφοντας τι ακριβώς χρειάζεται η χώρα.

Όπως έγραψε, η χώρα χρειάζεται «μια κυβέρνηση με ικανότητες που θα εργασθεί να τη βγάλει από τους κινδύνους τους οποίους διατρέχει».

Συγγνώμη, αλλά όταν λέμε «μια κυβέρνηση με ικανότητες» τι ακριβώς έχουμε στο μυαλό μας;

Μια κυβέρνηση σαν αυτή που έχουμε σήμερα;

Μια άλλη κυβέρνηση, με τον κ. Παπαδήμο να επιλέγει δέκα άντε δεκαπέντε άτομα για να κάνει τη δουλειά του, όπως συνέβη στην Ιταλία;

Διότι αν πρόκειται για το πρώτο, τότε λυπούμεθα να πληροφορήσουμε τον πρώην Πρόεδρο πως τέτοια προϋπόθεση δεν συντρέχει.

Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ένα οικονομικό επιτελείο (το παλιό) που απέτυχε πανηγυρικά σε όλους τους στόχους και, όταν διαπιστώθηκε η απόλυτη ανικανότητά του, τρελαμένο άρχισε να βάζει φόρους ακόμη και μέσω της ΔΕΗ.

Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει ένα υπουργικό επιτελείο αρμόδιο για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

Κολλημένα όλα τα μεγάλα έργα, λιμνάζουν τα κοινοτικά κονδύλια, πάνε κι’ έρχονται οι Ευρωπαίοι αρμόδιοι για να δουν πώς θα βγούμε από το τέλμα.

Η παρούσα κυβέρνηση διαθέτει υπουργικό επιτελείο για την παιδεία, που τα κατάφερε να φθάσουμε στα Χριστούγεννα χωρίς να υπάρχουν βιβλία στα σχολεία.

Και πάει λέγοντας: Οι αγρότες ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ για νέες κινητοποιήσεις, το Δημόσιο εξακολουθεί να καρκινοβατεί, οι ΔΕΚΟ παραμένουν ευρωβόρες, στην υγεία εμφανίζεται μια εικονική πραγματικότητα και όλοι μαζί διαγκωνίζονται ώστε να βρεθούν σε καλύτερο σημείο εκκίνησης για την κούρσα της διαδοχής.

Την ίδια ώρα, η ύφεση πάει για 6%, η επίσημη ανεργία αγγίζει το 18% και το ΑΕΠ έχει πάρει την κατρακύλα.

Επομένως, κ. Πρόεδρε δεν το συζητάμε. Δεν πρόκειται για «κυβέρνηση με ικανότητες».

Αν τώρα εννοείτε πως πρέπει χωρίς εκλογές να βρεθούν εκείνοι οι ικανοί που θα αποτελέσουν το υπουργικό επιτελείο του κ. Παπαδήμου, αντιλαμβάνεστε πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς να πει την γνώμη του και ο λαός.

Στην πραγματικότητα, αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ανθρώπους που μπορούν να την υπερασπιστούν στο εξωτερικό και να βγάλουν από πάνω της το άχθος της συκοφαντίας.

Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Παρακολουθήσαμε ξανά μια επανάληψη από τις γνωστές συνεντεύξεις στις Βρυξέλλες, όπου όλα εμφανίστηκαν καλά καμωμένα και από πλευράς ΕΕ και από πλευράς Ελλάδας.

Ένα πέπλο αδιαφάνειας ως προς το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να καλύπτει τα πάντα.

Για άλλη μια φορά δεν πληροφορηθήκαμε αν η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε με τον τρόπο που της αξίζει – και όχι δουλικά και ψοφοδεώς.

Πέρα από την άποψη ότι επιθυμούμε να παραμείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη, δεν ακούσαμε αν ο κ. Παπαδήμος είπε κάτι για την αφόρητη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Διότι αν είναι να πηγαίνουν έξω και να επιστρέφουν με τελεσίγραφα και ωραιοποιήσεις, τότε τέτοια κυβέρνηση και τέτοια ηγεσία όχι μόνο δεν την χρειάζεται η χώρα, αλλά και πρέπει να απαλλαγεί από αυτήν όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Αν είναι να μην προβάλλεται κανένα επιχείρημα, αν είναι η ηγεσία μας να συμπεριφέρεται ως εάν ηγείτο του… Λουξεμβούργου και όχι μιας χώρας που – ελέω συμμάχων – υποχρεώνεται να εξοπλίζεται συνεχώς και να διεξάγει αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο, τότε δεν έχουμε ηγεσία ικανή να μας υπερασπιστεί.

Κι’ όταν δεν μπορείς να υπερασπιστείς τη χώρα σου, τότε είναι βέβαιο πως ούτε να την κυβερνήσεις μπορείς.

Και επιτέλους, όταν λέμε «κυβέρνηση με ικανότητες», πρέπει κάποτε να μπουν και οι προδιαγραφές!

Δεν υπάρχουν σχόλια: