Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Όμηρος του Γ. Παπανδρέου ο Λ. Παπαδήμος...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ημέρα αργίας ήταν και η χθεσινή για την κυβέρνηση, καθώς όλοι οι υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ πρόσθεσαν και την χθεσινή ημέρα στο εορταστικό τριήμερο, αφιερώνοντας ατέλειωτες ώρες στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Την ώρα που η χώρα παραμένει στον αέρα και ουδείς είναι σε θέση να μας ενημερώσει ασφαλώς για την πορεία του PSI, χάθηκε άλλη μια μέρα σε εσωκομματικές ομφαλοσκοπήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου έκανε για άλλη μια φορά απολογισμό της διετούς κυβερνητικής θητείας της δικής του κυβέρνησης, μιλώντας για πάνω από μία ώρα, για να καταλήξει στην προαναγγελία και νέας συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου μετά την Πρωτοχρονιά – οπότε θα… επιμηκυνθεί και η επόμενη γιορτή.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Παπαδήμου – Παπανδρέου, όπου μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άναψε το πράσινο φως στον κ. Παπαδήμο για να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης – την οποία και του φόρτωσαν και την οποία αποδέχθηκε.

Κάτι τέτοιο, βέβαια, θεωρητική μόνο αξία έχει, αφού εκ των πραγμάτων τα χέρια του πρωθυπουργού είναι δεμένα, καθώς θα ήταν αδύνατον να αποπέμψει κάποιον από τους δελφίνους, χωρίς να προκληθούν σοβαροί κραδασμοί.

Και αυτό, διότι κάτι τέτοιο, σε περίοδο εσωκομματικών διαδικασιών, θα θεωρείτο αυτόματα ύποπτο και θα εξελαμβάνετο ως ενέργεια σε βάρος κάποιου εκ των υποψηφίων, προκειμένου ακριβώς να πληγεί η υποψηφιότητά του.

Πάντως, ο κ. Παπανδρέου, ακολουθώντας τη γνωστή τακτική της καθυστέρησης και της ασάφειας, εμφανίστηκε και πάλι ως άλλη Πυθία να δηλώνει «θα πράξω το καθήκον μου».

Η απάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ήλθε από τον Ανδρέα Λοβέρδο που τον κάλεσε να εξηγήσει «ποιο από όλα τα καθήκοντά του θα πράξει», προτείνοντας συγχρόνως σφιχτή διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, ώστε να τελειώσουν όλα σε ένα τριήμερο και χωρίς περιοδείες.

Παράλληλα οι άλλοι δύο δελφίνοι, οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Βενιζέλος, επίσης ζήτησαν χρονοδιάγραμμα, με τον υπουργό των Οικονομικών να υπενθυμίζει πως όλα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 15 Ιανουαρίου, οπότε και επιστρέφει στη χώρα η τρόικα και προφανώς πρέπει να γνωρίζει ποιος θα είναι ο υπουργός με τον οποίο θα συζητήσει.

Με τον κ. Παπανδρέου να αναζητεί τρόπους για να παραμείνει στη θέση του αρχηγού, όλα εξαρτώνται κατά πόσον πλέον οι διεκδικούντες την αρχηγία θα αποδεχθούν την συνέχιση αυτής της φθοροποιού κατάστασης.

Αλλά και η ίδια η χθεσινή σύγκληση ενός οργάνου που… δεν υπάρχει (στο Πολιτικό Συμβούλιο κλήθηκαν να λάβουν μέρος και υπουργοί και κοινοβουλευτικοί αξιωματούχοι που ουδεμία σχέση έχουν με την κανονική σύνθεση του οργάνου), αποδεικνύει πως ο κ. Παπανδρέου έχει επιλέξει ξανά την οδό του ροκανίσματος του χρόνου.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός είναι βέβαιο ότι επιθυμεί να λήξουν το ταχύτερο δυνατόν τέτοιου είδους εκκρεμότητες.

Αλλά εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως ο κ. Παπανδρέου σκοπεύει να συνεχίσει να κρατά σε ομηρία και τον κ. Παπαδήμο και το υπουργικό συμβούλιο.

Μένει να αποδειχθεί αν θα τα καταφέρει και για πόσο διάστημα…



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Αργία λοιπόν εχθές για την κυβέρνηση...
Δεν μπόρεσε και ο Βενιζέλος να διαπραγματευτεί "νυχθημερόν" το PSI...
Και θα έχουν και άλλες αργίες μέχρι να βγάλουν άκρη στο ΠΑΣΟΚ!
Άλλωστε οι καθυστερήσεις βοηθούν και στην αναβολή των εκλογών οπότε... όλα καλά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: