Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

ΦΑΕΙΝΕΣ ΙΔΕΕΣ...

Ανέκαθεν ήμασταν η χώρα της πρωτοτυπίας!

Θεωρούμε, όπως φαίνεται, κακό να αντιγράψουμε κάτι δοκιμασμένο και επιτυχημένο σε άλλες χώρες και να το εφαρμόζουμε και στην χώρα μας.

Κάθε φορά πρέπει να εφευρίσκουμε κάτι νέο, πρωτότυπο, κάτι καθαρά Ελληνικό, βασισμένο σε “φαεινές” ιδέες υπουργών, συμβούλων, κλπ.

Τρανό παράδειγμα “φαεινής” ιδέας είναι το πρόσφατο (και σίγουρα όχι τελευταίο...) χαράτσι ακινήτων μέσω της ΔΕΗ.

Όπως όλες τις “φαεινές” έτσι και αυτή βασίστηκε σε ιδέα υπουργού, συμβούλου ή... καφετζή και νομοθετήθηκε στο πόδι χωρίς ιδιαίτερη μελέτη ή προγραμματισμό.

Με τον καθαρά αντισυνταγματικό εκβιασμό της διακοπής του ρεύματος σε περίπτωση μη-πληρωμής οι πολίτες αναγκάζονται να το πληρώσουν κάνοντας ακόμα και αιματηρές περικοπές από αναγκαία έξοδα του κάθε νοικοκυριού.

Έτσι οι λογαριασμοί πληρώνονται από την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και ο υπουργός οικονομικών έχει το απύθμενο θράσος να το επικαλείται ως επιχείρημα για την ορθότητα της “φαεινής” του και για να μην προχωρήσει σε αλλαγές και εξαιρέσεις.

Απερίγραπτη κοροϊδία για μία ιδέα αντισυνταγματική, παράνομη που αντιτίθεται στις αρχές της ΕΕ αλλά για την ώρα αποδεικνύεται “επιτυχημένη” για την αύξηση των εσόδων του κράτους.

Αν κάποια στιγμή ακυρωθεί από κάποιο δικαστήριο και το κράτος κληθεί να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε τότε...

Με λίγη “τύχη” πάντως θα καθυστερήσει η εκδίκαση, θα αλλάξει η κυβέρνηση, θα είναι άλλος ο υπουργός και υπάρχει η πιθανότητα τότε να δούμε τον Βενιζέλο να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση γιατί “ρίχνει το καράβι στα βράχια”... “ακυρώνει τον προϋπολογισμό του”... “καταστρέφει την χώρα”... και πολλά πολλά άλλα.

Η νέα “φαεινή” ιδέα που περνάει σήμερα στα ΝΕΑ προφανώς για να καταγραφούν αντιδράσεις, είναι η πιθανή έκπτωση 3% στον ΦΠΑ  για αγορές που γίνονται με την χρήση πιστωτικών καρτών.

Φοβερή ιδέα!
Θα πατάξουν και την φοροδιαφυγή!
...
Τελικά δεν έχουν καταλάβει τίποτα!

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι έχει μειωθεί τραγικά η κατανάλωση και φυσικά έχουν μειωθεί και τα έσοδα τραπεζών και εταιρειών πιστωτικών καρτών από την χρήση τους και από τα άκρως τοκογλυφικά επιτόκιά τους.

Όταν λοιπόν έχεις πρωθυπουργό τραπεζίτη, εξαίρετο γνώστη της χρηματοοικονομίας, είναι μάλλον λογικό να περιμένεις τέτοιου τύπου “φαεινές” για την τόνωση του φιλικού του κλάδου.

Η Ελλάδα έχει καεί από τις διάφορες “φαεινές” ιδέες των κυβερνώντων της εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι μόνο αυτές του υπουργείου οικονομικών.
Με τέτοιου είδους ιδέες έχει καταστραφεί ολόκληρο το σύστημα.
Παιδεία, υγεία, πολιτισμός, πρωτογενής τομέας, βιοτεχνία, βιομηχανία, τουρισμός.....

Όποιον κλάδο και να σκεφτεί κανείς ο οποίος διαλύθηκε ή διαλύεται αργά αλλά σταθερά, κάποια “φαεινή” κρύβεται από πίσω.

Πιθανόν τα ταξί να γλιτώσουν την “πρωτοτυπία” Ραγκούση και να εφαρμοστούν τα πληθυσμιακά κριτήρια όπως συμβαίνει σε όλες τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Ας ελπίσουμε να το δούμε και σε άλλους τομείς οικονομικούς και κοινωνικούς.

Θα ήταν μία ευχάριστη αλλαγή και πιθανότατα θα βοηθούσε αυτό το τόσο ταλαιπωρημένο από τις πρωτοτυπίες, κράτος.

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: