Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Το άκρον άωτον του φαρισαϊσμού και του παραλόγου:...

...(άσκοπο) ετήσιο κόστος 10.800 ευρώ για να μπορεί μία εταιρία να λειτουργεί!

Γράφει ο Γιάννης Σιάτρας

Το σύστημα της ελληνικής γραφειοκρατίας και του κρατισμού, επί σειρά δεκαετιών, έχει δημιουργήσει για τις επιχειρήσεις ένα απίστευτο και απερίγραπτο πλέγμα υποχρεώσεων, το οποίο καταλήγει στην ετήσια εκταμίευση σημαντικών ποσών, χωρίς να υπάρχει κανένα απολύτως όφελος από τις δαπάνες αυτές, ή έστω κάποια στοιχειώδης ανταποδοτικότητα.

Οι δαπάνες αυτές εκτρέφουν το άρρωστο σύστημα που εγκαθιδρύθηκε στη χώρα μας, ένα σύστημα που όντας παρασιτικό και αναχρονιστικό, συνέβαλε και αυτό στη σημερινή κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, με όλα τα συνεπακόλουθα δεινά που βιώνουμε.

Ξεκινώντας σήμερα την ενασχόληση του Συλλόγου μας με αυτό το ζήτημα, έχει σημασία να καταδείξουμε το είδος και το μέγεθος των ανώφελων ή παράλογων (έως και ανόητων) δαπανών, τις οποίες είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να καταβάλλει, κάθε έτος, μία (συχνά μικρή) ανώνυμη εταιρία, η οποία -εν μέσω κρίσης- παραπαίει και η οποία αγωνίζεται, με νύχια και με δόντια, να κρατηθεί στα πόδια της.

(Σε ορισμένα σημεία, χρησιμοποιώ παραδείγματα από την προσωπική μου εμπειρία, ως Διευθύνων Σύμβουλος μίας μικρής ανώνυμης εταιρίας που δραστηριοποιείται στο χώρο της Κεφαλαιαγοράς).

- Δαπάνη δημοσίευσης ισολογισμού: περίπου 2.500 ευρώ (κατά μέσο όρο).
- Δαπάνη δημοσίευσης πρόσκλησης για τη Γενική Συνέλευση: Κόστος: 600 ευρώ περίπου
- Παράβολο δημοσίευσης ισολογισμών στο ΦΕΚ: Κόστος 554,67 ευρώ.
- Παράβολο για τη δημοσίευση διορισμού Ορκωτών Ελεγκτών: Κόστος 289,75 ευρώ.
- Παράβολο δημοσίευσης πρόσκλησης για τη Γενική Συνέλευση: Κόστος 289,75 ευρώ.
- Έλεγχο από Ορκωτούς Ελεγκτές (για ορισμένες εταιρίες και ιδίως γι’ αυτές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Κεφαλαιαγοράς): περίπου 2.200 ευρώ ανά έτος (μίνιμουμ αμοιβής).
- Ετήσιο Φορολογικό Πιστοποιητικό (εκδίδεται από Ορκωτούς Ελεγκτές): περίπου 3.000 ευρώ ανά έτος
- Συνδρομή σε Επιμελητήριο: Κόστος 420 ευρώ (αφορά στο ΕΒΕΑ).
- Συνδρομή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Κόστος 512 ευρώ.
- Τέλος Επιτηδεύματος: Κόστος 500 ευρώ.
(αναλυτικά όλα τα προηγούμενα  ΕΔΩ)

Αν αθροίσουμε όλα τα παραπάνω, τότε υπολογίζεται ότι, με το ξεκίνημα του νέου έτους, μία μικρή ανώνυμη εταιρία όπως η δική μας, θα έχει, από την 1η Ιανουαρίου, καταγράψει υποχρεωτικές δαπάνες που φθάνουν στα 10.800 ευρώ!

Δαπάνες τις οποίες δεν έχει ο Γερμανός, ο Ιταλός ή ο Βούλγαρος συνάδελφός μας!
Δαπάνες οι οποίες δεν παρέχουν κάτι και είναι αντιπαραγωγικές!
Δαπάνες οι οποίες γίνονται για να θρέψουν ένα άρρωστο, παράλογο και κλεπτοκρατικό σύστημα.
Δαπάνες τις οποίες στο κάτω κάτω, δε μπορούν πλέον να καταβάλλουν οι εταιρίες του κλάδου μας. Δε μπορούν να καταβάλλουν, επειδή το άθλιο Κράτος, με την άθλια πολιτική του που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία, κατέστρεψε τον κλάδο μας! Οι πωλήσεις της εταιρίας μας κατά την περασμένη χρήση, δεν ξεπέρασαν τα 26.000 ευρώ και θα ήμασταν ευτυχείς εάν στην επόμενη χρήση πέσουν στο μισό και δε μηδενισθούν εντελώς!

Όλα αυτά θα πρέπει να αλλάξουν. Όλα αυτά, δημιούργησαν μία οικονομία άρρωστη, η οποία δαπανά πολύτιμους πόρους για να συντηρεί ένα μεγάλο και παρασιτικό δημόσιο και τους προστάτες του πολιτικού συστήματος (ΜΜΕ). Όλα αυτά, πέραν του ότι αποτελούν ένα μεγάλο εμπόδιο στην όποια εκδήλωση επιχειρηματικότητας (τα παραπάνω άλλωστε αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος των παράλογων δαπανών στις οποίες υπόκειται μία εταιρία στην Ελλάδα), συνιστούν παράλληλα μία προσβολή στην προσωπικότητα των ανθρώπων που επιθυμούν να επιχειρήσουν και να δημιουργήσουν.

Μετά από τις έκτακτες δραστηριοποιήσεις του στα ζητήματα του “τέλους επιτηδεύματος” και του “ειδικού τέλους ακινήτων”, ο Σύλλογος σταδιακά εισέρχεται στο κύριο έργο του και στην κύρια αποστολή του: να συνασπιστεί με άλλους επαγγελματικούς συλλόγους και να ξεκινήσει τον αγώνα εναντίον του παρασιτισμού και του παραλογισμού. Στόχος μας θα είναι, έως το τέλος του 2012, αρκετά από τα παραπάνω παράλογα και αναχρονιστικά φαινόμενα του οικονομικού βίου μίας επιχείρησης, να έχουν αλλάξει, ή να έχουν εξαλειφθεί εντελώς.



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Επειδή και εγώ ζω αυτόν τον παραλογισμό κάθε χρόνο δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ ποια είναι η σκοπιμότητα όλων αυτών των ετήσιων υποχρεωτικών εξόδων ακόμα και για μία μικρή εταιρεία.
Αντιτίθεται στην απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: