Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ...

Το προηγούμενο κείμενο του ιστολογίου με έβαλε σε σκέψεις.

Ο θάνατος της μεσαίας τάξης είναι γεγονός.

Ποια είναι όμως (ή μάλλον... ήταν) η μεσαία τάξη;

Η μεσαία τάξη υπήρχε ανέκαθεν.

Είναι η ομάδα των πολιτών οι οποίοι, με αγώνα και σκληρή δουλειά, έβγαζαν κάποια χρήματα και με γνώσεις ή τύχη  τα τοποθετούσαν σωστά έτσι ώστε, όπως έλεγαν οι παλαιότεροι, να “αυγατίζουν” και να τους παρέχουν παραπάνω εισόδημα.

Αυτοί δηλαδή που με την δουλειά τους και τις επιλογές τους, ξέφευγαν από το μεροδούλι-μεροφάι και μπορούσαν να ζουν μία κάπως πιο άνετη ζωή κάνοντας... “σπατάλες” σε καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες.

Γύρω στην δεκαετία του '80 άρχισε να δημιουργείται μία... “νέα”... μεσαία τάξη.

Αυτή η “νέα” μεσαία τάξη είναι αυτή που παρόλο που ήταν μεροδούλι-μεροφάι μπορούσε και αυτή να ζει πιο άνετα κάνοντας “σπατάλες”.
Πχ δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι ξαφνικά δεν έπαιρναν πια “3 και 60” (θυμάμαι τον νομίατρο παππού μου να παίρνει όντως 3060δρχ!) αλλά απολάμβαναν μισθούς... εργοστασιάρχη!
Ή πχ εργάτες του πρωτογενούς τομέα (αγρότες, κτηνοτρόφοι, κλπ) ή έμποροι που ξαφνικά το μεροδούλι-μεροφάι χωρίς καμία προσπάθεια έγινε... μεροδούλι(+επιδότηση)-μεροφάι!

Η “νέα” μεσαία τάξη απέκτησε χρήματα χωρίς παραπάνω κόπο και, κυρίως, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι κάποια μέρα θα σταματούσε η ροή τους.
Έτσι δεν φρόντισε να τα τοποθετήσει ώστε να “αυγατίσουν” αλλά συνέχισε τον τρόπο ζωής που ήξερε... μεροδούλι-μεροφάι μόνο που πλέον ήταν σε ακριβά αυτοκίνητα, σπίτια για ιδιοκατοίκηση, ρούχα, παπούτσια, εκδρομές, κλπ, κλπ.

Ήταν λογικό λοιπόν ότι η “νέα” μεσαία τάξη κάποια στιγμή θα πέθαινε αφού δεν είχε φροντίσει το μέλλον της.

Δυστυχώς όμως, με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, οπότε ξαφνικά βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα ολόκληρη η μεσαία τάξη.

Η παραδοσιακή μεσαία τάξη η οποία τα χρήματά της τα τοποθετούσε σε ακίνητα και εμπορικές επιχειρήσεις σκεπτόμενη το αύριο πεθαίνει μαζί με την  “νέα”.

Τα ακίνητα υπερ-φορολογούνται με αποτέλεσμα από τα 12 ενοίκια ετησίως, μετά τους φόρους και τις λοιπές επιβαρύνσεις, να βάζει πλέον στην τσέπη 3-4(!) ενοίκια και τα εμπορικά να κλείνουν λόγω έλλειψης πελατών.

Αλλάζει γενικά η κοινωνία μας πριν το καταλάβουμε καλά-καλά και οι κοινωνικές ανισότητες γίνονται όλο και πιο έντονες λόγω ακριβώς της έλλειψης της μεσαίας τάξης.

Δεν ξέρω πως θα είναι το αύριο.

Το σίγουρο είναι ότι όταν χάνεται το “μέσον” μένουν τα άκρα  και η εξαθλίωση  στην οποία οδηγούνται όλοι οι πολίτες κάποια στιγμή θα φέρει εξέγερση και ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: