Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΑΛΛΑΖΟΥΝ...

"Ας καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται για “Κρητική Συμμαχία”  και ότι από το περίφημο 2,4-2,8% που της δίνουν οι φίλοι της δημοσκόποι ούτε το 1% δεν προέρχεται από την Κρήτη και τους κατοίκους της.
Και κυρίως, ας καταλάβουν ότι η Κρήτη δεν “ανήκει” σε κανέναν αλλά πρόκειται για ένα τμήμα της χώρας με πολύ μεγάλη συνεισφορά στους αγώνες της πατρίδας ιστορικά." (Δεκέμβριος 2010)

Παρόλο που δεν συνηθίζω να ασχολούμαι με δημοσκοπήσεις θα κάνω μία εξαίρεση για μία τοπική δημοσκόπηση στον νομό Χανίων.

Ο καθένας βέβαια βγάζει τα δικά του συμπεράσματα από μία δημοσκόπηση αλλά η συγκεκριμένη θεωρώ ότι επιβεβαιώνει τα παραπάνω γραφόμενά μου ήδη από πέρυσι τον Δεκέμβριο όταν οι δημοσκοπήσεις έδιναν αυτά τα ποσοστά στην ΔΗ.ΣΥ.

Ας δούμε τι βγαίνει με μία πρώτη ανάγνωση...

Στα Χανιά το ΠΑΣΟΚ.. καταποντίζεται!
Οι Χανιώτες δηλώνουν απαισιόδοξοι.
Σχεδόν το 60% θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει ενώ μόλις το 3,3% (θέλω να γνωρίσω έναν από αυτούς!) θεωρεί ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί άμεσα.

Το 65,2% θεωρεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση για να λάβει τα μέτρα που λαμβάνει και σχεδόν το 80% κατατάσσει ιδεολογικά το ΠΑΣΟΚ από το κέντρο έως την άκρα δεξιά!

Κόλαφος;... Δεν τελειώνει εδώ...

Πρόθεση ψήφου : ΠΑΣΟΚ... 24%!
Από το 51% το οποίο είχε μετράει πτώση 27%!

Και κάτι πολύ βασικό :
Η δημοσκόπηση έγινε πριν ανακοινωθούν τα τελευταία μέτρα!

Ας δούμε όμως τι βγαίνει και με μία δεύτερη ανάγνωση...

Στα Χανιά μετά την προσχώρηση Μαρκογιαννάκη στην ΔΗ.ΣΥ. δεν  υπάρχει βουλευτής της ΝΔ.

Αυτή η τόσο “πετυχημένη” κίνηση του Μαρκογιαννάκη στις δημοτικότητες τον καθιστά “ειδική κατηγορία”.
Ακόμα και ο Βαλυράκης, ο έχων τα χειρότερα αποτελέσματα από πλευράς ΠΑΣΟΚ
έχει 35% θετικές γνώμες έναντι 55% αρνητικών.

“Ο Χρήστος ο άχρηστος” όπως έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται στα Χανιά, έχει μόλις 25% θετικές γνώμες έναντι 66% αρνητικών!
Τολμώ να σχολιάσω ότι στην Κρήτη ο λόγος ενός άντρα (και όχι μόνο) έχει ιδιαίτερη σημασία και οι “κωλοτούμπες” δεν γίνονται εύκολα αποδεκτές.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην δημοσκόπηση αναφέρεται και ο Μανούσος Βολουδάκης από πλευράς ΝΔ ως ο μόνος που έχει αυτοδικαίως το χρίσμα του υποψηφίου.
Ο Βολουδάκης λοιπόν είναι ο πρώτος σε δημοτικότητα από όλους όσους περιλαμβάνονται στην λίστα και θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές!
Μάλιστα  παρουσιάζει και το καλύτερο ισοζύγιο θετικών και αρνητικών με 46,3% θετικές γνώμες και μόλις 38,3% αρνητικές!
Πρόκειται για αρκετά εντυπωσιακό αποτέλεσμα αν αναλογιστεί κανείς ότι προφανώς σε μία περιοχή όπως τα Χανιά το να είσαι υποψήφιος της ΝΔ δεν σου ανοίγει πόρτες στα ΜΜΕ ούτε σε κάνει αρεστό (μάλλον το αντίθετο!) στο “σύστημα Μητσοτάκη”.
Θεωρώ λοιπόν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή η δημοτικότητα του Μ. Βολουδάκη να αυξήσει τελικά και τα ποσοστά της ΝΔ στον νομό.

Εδώ όμως υπάρχει το οξύμωρο...

Ενώ ο εκλεκτός της ΔΗ.ΣΥ. στα Χανιά έχει δημοτικότητα στα τάρταρα... η ΔΗ.ΣΥ. είναι δεύτερη στην πρόθεση ψήφου με 11,3%.

Είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στην Κρήτη όσον αφορά το πρόσωπο της Μπακογιάννη δεν θα τα ξαναδεί, φαίνεται όμως ότι δεν θα ξαναδεί ούτε το 24% των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Και βέβαια το 11,3% στα Χανιά μεταφράζεται σε περίπου 7% στην Κρήτη και σε λιγότερο από 1% πανελληνίως!

Από την άλλη η ΝΔ με 10,6% έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής την ΔΗ.ΣΥ. και με συσπείρωση μόλις 28% και σχεδόν 17% αδιευκρίνιστη ψήφο το αποτέλεσμα σύντομα θα αλλάξει.
Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι τώρα η συγκεκριμένη εταιρεία έδινε μονοψήφια ποσοστά στις προβλέψεις της για την ΝΔ στον νομό οπότε είναι καθαρή πλέον η ανοδική τάση του κόμματος.

Απλή κοινή λογική...


Δεν υπάρχουν σχόλια: