Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Τεχνητή η διόγκωση του ελλείμματος...

Συντριπτική για την μεθόδευση  από την ΕΛΣΤΑΤ υπήρξε η απάντηση που έδωσε στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ο Επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα.

Ο κ. Σεμέτα ξεκαθαρίζει πως «η αρχική συμπερίληψη εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ολόκληρης της έκτασης των οφειλών των νοσοκομείων στις προβλέψεις του ελλείμματος για το 2009 δεν έγινε με παρότρυνση της Επιτροπής»!

Σύμφωνα με τον κ. Χουντή, από την απάντηση του Επιτρόπου προκύπτει ότι ενώ οι νοσοκομειακές δαπάνες έπρεπε να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αμέσως μόλις ανέλαβε, και χωρίς να υπάρχει σχετική υποχρέωση εκ μέρους της Κομισιόν ή της Eurostat, φούσκωσε με τα χρέη των νοσοκομείων τα δημόσια ελλείμματα των ετών 2008, και κυρίως του 2009.

Μεταξύ άλλων, στην ερώτησή του ο Ν. Χουντής ζητούσε να μάθει πρώτον με βάση ποιο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών (ESA 95) δικαιολόγησε η ελληνική κυβέρνηση την εισαγωγή των μη επαναλαμβανόμενων δαπανών στο έλλειμμα του 2009 και αν υπήρξε σχετική υπόδειξη εκ μέρους της Eurostat και δεύτερον, αν ήταν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να συμπεριλάβει για εκείνο το έτος τις μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες, που αφορούσαν προμηθευτές νοσοκομειακού υλικού, καθώς και ποια άλλα κράτη μέλη έχουν εντάξει στους εθνικούς λογαριασμούς τους, μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες που αφορούν σε οφειλές προς προμηθευτές υγειονομικού υλικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Στην απάντησή του ο κ. Σεμέτα, τονίζει ότι σύμφωνα με τους κοινοτικούς κανόνες «όλες οι ροές πρέπει να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων» και επομένως και «οι κρατικές δαπάνες πρέπει, να καταγράφονται στη βάση αυτοτελών χρήσεων, όταν προκύπτει υποχρέωση πληρωμής από την παροχή εμπορεύματος ή υπηρεσίας και όχι κατά τη στιγμή του διακανονισμού».

Όσο για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση το θέμα, σημειώνει ότι «τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία συγκέντρωναν απλήρωτες υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους για μια μεγάλη χρονική περίοδο και οι σχετικές δαπάνες δεν είχαν καταγραφεί στον υπολογισμό του κρατικού ελλείμματος».

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Δεκεμβρίου, ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου έχει κληθεί από τον οικονομικό εισαγγελέα, προκειμένου, με την ιδιότητα του υπόπτου, να δώσει εξηγήσεις για το θέμα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα του Τύπου, για τις οποίες έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και ο Δικηγορικός Σύλλογος, τα στοιχεία του ελλείμματος παραποιήθηκαν ώστε να εμφανίζονται ότι αγγίζουν το 15,5%, προκειμένου να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ενώ ουσιαστικά το έλλειμμα ήταν πολύ μικρότερο.ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Δεν ξέρω πως θα προχωρήσει η ιστορία και αν  η επόμενη κυβέρνηση θα συστήσει εξεταστική αλλά...
Πρόκειται για προδοσία και μάλιστα, εκ του αποτελέσματος κρινόμενη, προδοσία χειρίστου είδους!
Ο "Θεός της Ελλάδας" βοηθός όχι μόνο για να βγούμε από τον βάλτο αλλά και για να μην ξαναζήσει ποτέ η χώρα κάτι ανάλογο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: