Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΗΔΕΝ!...

Όσο και να θέλει ο Βενιζέλος δεν λένε να καταλαγιάσουν οι διαμαρτυρίες για το χαράτσι στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Προσπαθεί συνεχώς να πείσει τους πολίτες ότι το “μέτρο” (κοινώς χαράτσι!) είναι απαραίτητο, λογικό και δίκαιο αλλά, έστω και μικρή επαφή να έχει με τον κόσμο γύρω του, σίγουρα θα το έχει μετανιώσει.

Δεν έχουμε καταλάβει εάν πρόκειται για φόρο ή για τέλος (ούτε ο Βενιζέλος φαίνεται να έχει καταλάβει!) όλοι όμως έχουμε πάρει μία γεύση από το αλαλούμ που δημιουργεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Γιατί είναι “απαραίτητο” το χαράτσι;

Όταν όλα πάνε στραβά, όταν τα έσοδα του κράτους μειώνονται και το έλλειμμα αυξάνεται παρ' όλες τις “θυσίες του λαού” οι οποίες τελικά δεν πιάνουν τόπο... κάτι έπρεπε να σκεφτούν για να καλύψουν όπως-όπως την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους για την “σωτηρία” της χώρας!

Ποια είναι η “λογική” του;

Ακόμα και από επίσημες υπουργικές “πηγές” ακούσαμε ότι “πρόκειται για την   εύκολη λύση (η είσπραξη μέσω της ΔΕΗ) λόγω της διάλυσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού”!

Επειδή δεν έχω μνήμη χρυσόψαρου... θυμάμαι ότι μέχρι τις εκλογές του 2009 μία χαρά λειτουργούσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και “μία χαρά” πληρώναμε φόρους και ΕΤΑΚ, όποτε και όσο έπρεπε.

Μετά τις τελευταίες εκλογές μας έλεγαν ότι θα γίνει “εξορθολογισμός” του φοροεισπρακτικού μηχανισμού (και για εξορθολογισμό της φορολογίας μιλούσαν αλλά ας κάνουμε ότι δεν το ακούσαμε!) και μάλιστα υπόσχονταν  λιγότερη γραφειοκρατία για καλύτερη σχέση εφορίας-πολίτη και κυρίως πιο άμεση και πιο αποδοτική για το κράτος.

Φαίνεται ότι τα μέτρα που πήραν για τον εξορθολογισμό έφεραν την πλήρη διάλυση και τώρα για να μπορέσουν να εισπράξουν... κάτι(!) αποφάσισαν να το κάνουν μέσω ΔΕΗ και μάλιστα με την απειλή διακοπής του ρεύματος!

Ενώ εκκρεμεί η είσπραξη του ΕΤΑΚ του 2009 και του φόρου ακινήτων του 2010 (και του 2011 οσονούπω...) πρόσθεσαν ένα νέο έκτακτο φόρο άμεσα και εκβιαστικά εισπρακτέο ώστε να μπουν λεφτά στα ταμεία του κράτους.
Όσο για τα παλιά... κάποια στιγμή θα εισπραχθούν και αυτά καθώς το νέο χαράτσι δεν είναι “εις αντικατάστασιν” αλλά προστίθεται στα υπόλοιπα.

Επειδή λοιπόν όλα αυτά προκαλούν μεγάλη οργή και αγανάκτηση  στους πολίτες, αποφάσισαν αισίως να κάνουν τον φόρο πιο “δίκαιο”!

Έτσι άρχισαν οι εξαιρέσεις...

Κάθε εξαίρεση, είτε για οικονομικούς είτε για κοινωνικούς λόγους, προϋποθέτει μία απερίγραπτη γραφειοκρατία η οποία μόνο αρνητικά αποτελέσματα θα έχει.

Αντί για να πάρουν πίσω συνολικά το έκτακτο μέτρο και να κοιτάξουν πως θα εισπράξουν τα τακτικά, η νέα γραφειοκρατία θα μειώσει τραγικά το κέρδος του κράτους.

Έχω ξαναγράψει ότι όταν τα 10 ευρώ φόρου έχουν γραφειοκρατία, εξαιρέσεις, 3μελής επιτροπές, ώρες στις ουρές και τεράστιο φόρτο εργασίας των υπαλλήλων, καταλήγει το κράτος να εισπράττει καθαρά 4-5 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Για άλλη μία φορά λοιπόν... “οι θυσίες του λαού...δεν... πιάνουν τόπο”!

Αυτή η εισπρακτική λαίλαπα από το κράτος σε συνδυασμό με την εφεδρεία, την ανεργία, τα λουκέτα και κυρίως την αβεβαιότητα για το αύριο θα δώσουν πιθανότατα την χαριστική βολή στην αγορά εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Η χώρα καταρρέει οικονομικά και ο υπουργός οικονομικών με το “εγώ” του μεγαλύτερο από το μπόι του αρνείται να ομολογήσει το τραγικό λάθος του.

Δυστυχώς, ακόμα και ο εκβιασμός των πολιτών μέσω ΔΕΗ, δεν θα φέρει ΚΑΝΕΝΑ  θετικό αποτέλεσμα για ΚΑΝΕΝΑΝ!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: