Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Διψάει τώρα για εκδίκηση ο «Ηγεμών» της Ιπποκράτους...

Την επομένη της παραίτησής του από την πρωθυπουργία ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης είχε μια φαεινή ιδέα για να τονώσει ψυχολογικά τον πεσμένο Γιώργο Παπανδρέου· τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ιπποκράτους και να θυμηθούν τα παλιά, τότε που ο πρόεδρος εισήγαγε ως μόδα την κατανάλωση πράσινου τσαγιού στις κομματικές συσκέψεις.

Ο Παπανδρέου το δέχτηκε, και ο Μιχάλης έκανε μεγάλη κινητοποίηση οπαδών με αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων στην κομματική βάση. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Ακόμη και το «κλειστό» πλάνο της δημόσιας τηλεόρασης δεν κατάφερε να κρύψει το γεγονός ότι υποδέχθηκαν τον χαμογελαστό ΓΑΠ οι λιγοστοί απλήρωτοι υπάλληλοι του κόμματος και ότι δεν υπήρξαν μέγα πλήθος και μέγα πάθος!

Ο ΓΑΠ ανέβηκε στο γραφείο του στον έκτο όροφο. Ηπιε δυναμωτικό τσάι Βραζιλίας (βγάζει το κοτσάνι και τρίβει τα φύλλα μέσα στο νερό), άκουσε τους κομματικούς, πήρε λίγο κουράγιο και απήλθε. Οταν έφυγε ο μουσαφίρης έπειτα από πολύ καιρό στην Ιπποκράτους πρόεδρος οι πιστοί του αναρωτήθηκαν πόσο θα αντέξει και πότε προσδιορίζεται η πτώση. Διότι ακόμα και οι ίδιοι ξεγραμμένο τον έχουν στο μυαλό τους, φροντίζουν δε να ρίξουν από τώρα γέφυρες στους δελφίνους.

Η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο διάστημα ο Παπανδρέου, είτε γιατί έχασε τα λογικά του είτε γιατί έχει κάτι στο μυαλό του, εμφανίζει σημάδια άρνησης της πραγματικότητας. Στο πρόσωπό του είναι σταθερά χαραγμένο ένα αμήχανο χαμόγελο, σαν και αυτό της Ντόρας, που κάποτε ο Λαλιώτης χαρακτήρισε επιτυχημένα «το καρφιτσωμένο χαμόγελο».

Ολοι ψάχνουν να βρουν τι κρύβεται πίσω από αυτό το χαμόγελο, δεδομένου ότι ο ΓΑΠ έχει χαρακτηριστεί στο παρελθόν από τον Ντενκτάς «ο... δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο».

Το βράδυ της ψήφου εμπιστοσύνης ο Παπανδρέου έκανε μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα του·

πήγε στα ορεινά της Βουλής και κάθισε ανάμεσα στους δύο βουλευτές που καταψήφισαν την κυβέρνηση Παπαδήμου: Τον Κατσούδα από τη Θεσπρωτία και τον Μάντατζη από την Ξάνθη. Ηθελε να σηματοδοτήσει κάτι;

Βουλευτές της πλειοψηφίας που τον παρατήρησαν λένε ότι είχε το ύφος του ανθρώπου που ήταν σαν να λέει «δεν θέλατε εμένα, ε, τώρα θα δείτε τι καλά που θα περάσετε!»
Αλλοι το προχωρούσαν λίγο περισσότερο λέγοντας ότι τους θύμιζε τον πρωταγωνιστή του ανεκδότου, που στέλνει φιλάκια με το υπονοούμενο «θα σας λιώσω που θα σας λιώσω, να έχει και αίσθημα το πράγμα».

Αυτός είναι και ο πυρήνας του προβλήματος. Στο ΠΑΣΟΚ φοβούνται -βλέποντας πώς κινήθηκε ο Γιώργος στο θέμα της παραίτησής του- ότι θα τους βγάλει το λάδι ώσπου να φύγει· ότι θα εκδηλώσει πάνω τους όλα του τα κόμπλεξ· ότι ως έκπτωτος πρίγκιπας θα φροντίσει να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτούς που βυσσοδόμησαν εναντίον του όλο αυτό το διάστημα.

Ο κίνδυνος στο μυαλό του είναι η παλινόρθωση του σημιτικού συστήματος μέσα από την προώθηση του Παπαδήμου στην πρωθυπουργία.

Γι' αυτό και θα κάνει τα πάντα, ακόμη και αν χρειαστεί να ανατινάξει το κίνημα στον αέρα, για να μη φύγει το ΠΑΣΟΚ από τον οίκο των Παπανδρέου.


«Γαντζωμένος» στην καρέκλα

Οι πρώτες του κινήσεις παραπέμπουν πάντως σε έναν άνθρωπο ειλικρινά γαντζωμένο στην καρέκλα, που αρνείται να πιστέψει ότι «τον παραίτησαν» η Μέρκελ και ο Σαμαράς και τον ανάγκασαν να τα μαζέψει μέσα σε μια βραδιά από το Μαξίμου.

Η πρωτοβουλία του να προεδρεύσει σε σύσκεψη υπουργών δέκα μέτρα μακριά από το γραφείο του νέου πρωθυπουργού, να καλέσει κατά μόνας σε συναντήσεις παλαιά πιστά σε αυτόν στελέχη, τα οποία έχουν ήδη αυτομολήσει σε άλλα στρατόπεδα, η κίνησή του να επικοινωνήσει με τον Ομπάμα, τον Νετανιάχου, τον Χριστόφια και άλλους ηγέτες, δείχνει τη δραματική ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεται... Το δράμα θα έχει συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: