Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ)...

Οι παραδοσιακές-γνήσιες οικονομικές σχολές του πλανήτη είναι μετρημένες.

Οι απόφοιτοι αυτών των σχολών βρίσκονται σε καίρια πόστα τραπεζών, χρηματο-οικονομικών οίκων αλλά και κυβερνήσεων.

Με λίγα λόγια η οικονομία του πλανήτη βρίσκεται στα χέρια μίας “ελίτ” παρέας αποφοίτων συγκεκριμένων σχολών που παράγουν πτυχιούχους με συγκεκριμένες γνώσεις και απόψεις περί χρήματος, παραγωγής, διοίκησης, κλπ.

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει επικρατήσει η οικονομική σκέψη των “μονεταριστών”, αυτών δηλαδή που πιστεύουν στην δύναμη του χρήματος.

Γι' αυτούς τα πάντα κινούνται γύρω από το χρήμα, $, £, €... οποιοδήποτε.
Δύναμη έχει το άτομο, η επιχείρηση, το κράτος, που κατέχει χρήμα.

Δυστυχώς λοιπόν, οι μονεταριστές έχουν πάρει τα ηνία της παγκόσμιας οικονομίας και έχουν παραγκωνίσει την έτερη οικονομική σκέψη, αυτών δηλαδή που πιστεύουν στην παραγωγή.

Γι' αυτούς  δύναμη έχει όποιος έχει παραγωγή και μάλιστα όσο πιο βασικών προϊόντων τόσο καλύτερα.
Χώρες που παράγουν πχ σιτάρι, καλαμπόκι, κλπ, χώρες με πλούσιο υπέδαφος, χώρες με μεγάλες βιομηχανίες, χώρες με παραγωγή  οπλισμού ή γενικά πολεμικού υλικού... έχουν δύναμη.

Έτσι φτάσαμε σε σημείο να συζητάμε για ανάπτυξη ενώ στην πραγματικότητα κανένας από αυτούς που “κυβερνούν” δεν πιστεύει στην παραγωγή.

Το αποτέλεσμα είναι ο αργός και βασανιστικός θάνατος του αγρότη, του βιοτέχνη, του βιομηχάνου και οποιουδήποτε παράγει κάτι, ακόμα και του “εμποράκου” που το διακινεί.

Από την άλλη έχουμε συσσώρευση χρήματος (όχι πάντα με υγιή-καθαρό τρόπο) από ανθρώπους-φελλούς που κρατούν τα ηνία ή επηρεάζουν κυβερνήσεις και καταστάσεις.

Οι χρηματιστηριακές φούσκες στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες όπως και στις ΗΠΑ είναι αποτέλεσμα μονεταριστικής σκέψης που δεν βασίζεται στην παραγωγή.

Αν σύντομα δεν αναλάβει η οικονομική σχολή της παραγωγής η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στον αέρα.
Είναι μία φούσκα η οποία αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα σκάσει και τότε θα φανούν οι “γυμνοί βασιλιάδες” και θα αλλάξουν τα διεθνή δεδομένα.

Στην Ελλάδα έχουμε την χρυσή ευκαιρία, εκεί που φτάσαμε με τα σαΐνια που βρίσκονται στο τιμόνι της χώρας (εγχώρια και μη) και μας πάνε στα βράχια, να βρεθεί κάποιος να στείλει τους μονεταριστές στο χρονοντούλαπο και να στρέψει την προσοχή στην παραγωγή.

Σε αυτήν την περίπτωση η χώρα θα αποκτήσει δύναμη και θα γίνει, όχι πλέον “ο φτωχός συγγενής” της Ευρώπης, αλλά ο “πλούσιος θείος από την Αμερική” ο οποίος δουλεύει βέβαια από το πρωί μέχρι το βράδυ αλλά έχει φτιάξει πια τη δική του επιχείρηση.

Χρόνια τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι το μέλλον μας  είναι ο τουρισμός και οι υπηρεσίες. Όταν όμως, για διάφορους λόγους, από καιρικούς και φυσικών καταστροφών έως οικονομικούς ή ανταγωνιστικότητας, οι γύρω σου δεν χρειάζονται ή δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπηρεσίες σου... τότε δεν έχεις να “φας”!

Όταν όμως παράγεις προϊόντα που χρειάζονται και είδη πρώτης ανάγκης τότε πάντα θα υπάρχει κάποιος που τα θέλει, αλλά και αν κάτι πάει στραβά... δεν μένεις “νηστικός”!

Απλή κοινή λογική...

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O διαχωρισμός ανάμεσα σ΄ αυτούς που πιστεύουν στο χρήμα και σ΄ αυτούς που πιστεύουν στην παραγωγή είναι μάλλον εκτός πραγματικότητας. Ούτε μονεταρισμός σημαίνει αυτό που περιγράφεις."Φούσκες" βεβαίως και υπήρξαν και υπάρχουν αλλά αυτό είναι πρόβλημα κακής, ανεξέλεγκτης λειτουργίας του συστήματος και όχι παθογένεια που κουβαλάει από την φύση του.
Παραγωγή δεν είναι μόνο να βάζεις σιτάρι ή να κατασκευάζεις αυτοκίνητα. Δεν έχει νόημα να βγάζεις σιτάρι αν πχ η Ουκρανία μπορεί να στο φέρει στην πόρτα σου σε μισή τιμή ή να κατασκευάζεις αυτοκίνητα όταν δεν έχεις τις πρώτες ύλες. Προτιμότερο να καλλιεργείς σπαράγγια κι ας μην απορροφά η εσωτερική αγορά ούτε το 10% αν εξάγεις το υπόλοιπο 90%.Οσο για τον τουρισμό... Γιατί να μην εκμεταλλευθείς το συγκριτικό σου πλεονέκτημα (εξ άλλου και οι άλλες χώρες που είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες ή διαθέτουν φτηνό εργατικό δυναμικό το ίδιο κάνουν0 Αρκεί το συγκριτικό σπου πλεονέκτημα να το εκμεταλλεύεσαι κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μην το " καις" (κάνοντας πχ "αρπαχτές") και τα όποια κέρδη να μην τα καταναλώνεις απλώς αλλά και να τα επενδύεις.
Η λογική σου φοβάμαι πως είναι πολύ εσωστρεφής και το κυριότερο δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αποτελέσματα...μίζερα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΩ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΛΟΓΙΚΗ ΟΔΗΓΗΣΕ ΚΑΙ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ "ΘΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑΤΑ".

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙΣ ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΛΛΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣHΣ ΤΩΝ ΓΡΑΦΟΜΜΕΝΩΝ ΣΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ "ΛΑΓΝΕΙΑ" ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΡΗ ΠΙΣΤΗ ΣΤΗ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ.

ΕΣΥ ΚΑΙ OΙ ΟΜΟΙΟΙ ΣΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤE ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ: "ΜΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΟΙ". ΛΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ ΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ ΟΡΘΟΤΗΤΟΣ.

ΚΥΡΙΕ
1)ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ, ΛΟΓΩ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗΣ ή ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΠΡΟΙΟΝΤA.
2) ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ, ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΕΧΩ ΚΑΚΕΣ ΕΩΣ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.
3) ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΩ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΑΥΤΕΞΟΥΣΙΟΤΗΤΑ ΠΑΛΙ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ.
4) ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ. ΟΙ "ΔΙΕΘΝΩΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΥΤΕΥΣΙΜΕΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΟΤΙΜΙΕΣ" ΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΓΕΛΏ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ Η ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣMΗ ΙΣΟΤΙΜΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΙΣΟΒΑΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ-ΧΩΡΩΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΑΠΟ ΤΟ 1/1.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ (ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ) ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΠΡΟΣΚΑΙΡΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΩΝ. ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ.

ΔΕΣ ΕΔΩ. http://isxys.blogspot.com/p/blog-page_01.html

Ανώνυμος είπε...

Το "θέλω πράγματα με οποιοδήποτε κόστος" φοβάμαι ότι δεν είναι πολιτική σκέψη, πολύ περισσότερο οικονομική. Γι αυτό και δεν μπορεί να οδηγήσει σε ισχυροποίηση της χώρας.
Το επιχείρημα δεν είναι "Μα το κάνουν όλοι" Το επιχείρημα είναι: "Οσοι το κάνουν σωστά έγιναν ισχυρότεροι"
Για το 4 συμφωνώ αλλά δεν καταλαβαίνω τι από τα γραφόμενα μου ανατρέπει.

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙΣ ΟΤΙ Η ΚΙΝΑ ΕΓΙΝΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ. ΕΓΙΝΕ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΑΓΑΘΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΩΣ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΗΣ ΤΟ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΑ ΑΜΟΙΒΟΜΕΝΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΤΗΣ. ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΩΣ ΙΣΧΥΡΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟ ΠΕΡΙ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ ΑΥΞΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΙΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ Κ.ΛΠ

ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ (ΕΙΧΑΜΕ) ΔΕΧΤΕΙ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ "ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ" ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ (ΔΑΣΜΩΝ) ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΣΥΜΒΕΙ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΥΠΟΥΣ ΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕΝΑ ΩΣ ΒΑΣΙΚΑ(ΣΙΤΑΡΙ, ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ) ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΛΟΓΟ. ΦΤΑΣΑΜΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ F16 ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Η ΜΟΝΕΤΑΡΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΜΕΣΩ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΝΑΛΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΣΟΤΙΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ "ΔΥΤΙΚΕΣ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΓΑΘΩΝ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ)ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΦ'ΕΝΟΣ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΚΑΙ (ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ)ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΑΘΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ "ΔΥΤΙΚΩΝ" ΟΙΚΟΝΟΜΙΩΝ.

ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.ΤΟ ΠΩΣ ΔΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
http://isxys.blogspot.com/p/blog-page_01.html

Υ.Γ "ΤΟ ΘΕΛΩ" ΕΙΝΑΙ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ. Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ. ΤΟ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ ΝΟΜΙΖΑ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΣ "ΠΟΛΙΤΙΚΟ" ΚΟΣΤΟΣ. ΚΑΝΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ.