Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ;...

Έχω πλέον αποδεχθεί ότι έχω πολύ “πονηρό” και “κακό” μυαλό και προσπαθώ πάντα να βρω τι κρύβεται πίσω από καθετί που ακούω.

Έτσι σκεπτόμενη δεν μπορώ να μην ασχοληθώ και με την φοροκάρτα η οποία ήδη έκανε πρεμιέρα.

Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που το καλό μου κράτος, μου είπε ότι μπορώ να σταματήσω τις λίαν χρονοβόρες επισκέψεις στην εφορία για θεώρηση παραστατικών, την γνωστή διάτρηση για την οποία χρειαζόταν μία απερίγραπτη γραφειοκρατία.

Τότε λοιπόν υποχρέωσαν τους ιδιώτες που δεν είχαν ταμειακή μηχανή αλλά Η/Υ να συνδέσουν στον υπολογιστή τους και ένα μηχανάκι το οποίο θα τύπωνε σε κάθε παραστατικό έναν μοναδικό κωδικό αντί για την  παλιά διάτρηση.

Όπως όλοι, έτσι και εγώ σκέφτηκα τότε ότι θα ήταν μεγάλη ευκολία και θα με γλίτωνε από όλη την σχετική γραφειοκρατεία και από πάρα πολλές εργατοώρες στις διάφορες υπηρεσίες και στην εφορία.

Μετά κατάλαβα που ήταν το θέμα...

Το ίδιο το κράτος που  μου είχε δημιουργήσει όλη αυτή την ταλαιπωρία προσφέρθηκε να μου την αφαιρέσει υποχρεώνοντας με να προμηθευτώ ένα πανάκριβο (για την εποχή) μηχανάκι, από 1-2 εταιρείες (οι μοναδικές που τα παρείχαν) από τις γνωστές διαχρονικά “διαπλεκόμενες” και οι περισσότεροι χρειάστηκε να κάνουμε και αλλαγές στο λογισμικό μας για να χωρέσει άλλη μία ολόκληρη σειρά κωδικού “σιδηρόδρομου” στα παραστατικά μας!

Όσο ακριβά και αν ήταν βέβαια αυτά το μηχανάκια αφορούσαν μόνο κάποιες χιλιάδες επιχειρήσεις.
Τώρα τα μηχανάκια για την φοροκάρτα αφορούν τους πάντες!
Μιλάμε για εκατομμύρια μηχανάκια ανά την επικράτεια!

Μέχρι πριν από 2 χρόνια δεν μαζεύαμε αποδείξεις οπότε δεν χρειαζόμασταν την φοροκάρτα και πέρσι που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα... τι κατάφεραν λοιπόν;

Άσχετα από την τεράστια γκάφα του υπουργείου με την αύξηση του αφορολόγητου η οποία οδήγησε σε άπειρες επιστροφές φόρων, το μέτρο των αποδείξεων δεν αύξησε τον αριθμό των αποδείξεων που κόβονται ετησίως ούτε τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ.
Για την μείωση της φοροδιαφυγής... ούτε λόγος!

Με λίγα λόγια, αποδείχθηκε περίτρανα ότι πρόκειται για ένα εντελώς άχρηστο μέτρο που μόνο ταλαιπωρία δημιουργούσε σε όλους, κράτος και πολίτες.

Η “κυβέρνηση” όμως αντί να το καταργήσει το επεκτείνει παντού!

Εκεί λοιπόν που για πολλούς και διάφορους λόγους η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιδρούσε στην εφαρμογή οποιασδήποτε κάρτας (κάρτα του πολίτη, φοροκάρτα, κλπ) τώρα πολλοί την βλέπουν θετικά γιατί σκέφτονται ότι ήδη ταλαιπωρήθηκαν πέρσι για να μετρήσουν “κάποιες” αποδείξεις... τι θα γίνει τώρα που θα πρέπει να τις μετρήσουν όλες;

Αναρωτιέμαι λοιπόν...
Ποιοι θα πωλούν αυτά τα μηχανάκια;
Μήπως υπάρχουν ήδη στις αποθήκες κάποιων εταιρειών εδώ και μήνες;
Πόσα εκατομμύρια κέρδος θα έχουν όσοι είναι ήδη έτοιμοι να τα διαθέσουν στην αγορά... “σα να το 'ξεραν”;
Και ποιος θα πουλήσει το ανάλογο λογισμικό στην εφορία για την συλλογή και τον έλεγχο των δεδομένων από τις φοροκάρτες;

Και επειδή έχω πολύ “πονηρό” μυαλό...
Μήπως, παρόλο που αποδείχθηκε η ηλιθιότητα του μέτρου, η “κυβέρνηση” δεν μπορεί να κάνει πίσω στην εφαρμογή του γιατί είχε αναλάβει την υποχρέωση να το επεκτείνει έχοντας ήδη υποσχεθεί στους φίλους της “διαπλεκόμενους”... “γερή μπάζα”;

Μπορεί να ακούγεται ως άλλη μία “θεωρία συνωμοσίας”...

Μπορεί μερικοί να επιχειρηματολογήσουν για την “ευκολία” της φοροκάρτας...

Ας αναλογιστούν όμως τους λόγους για τους οποίους χρειάζονται οι αποδείξεις, τα αποτελέσματα του μέτρου συλλογής τους στην οικονομία της χώρας ή που αλλού στον κόσμο πρέπει ο φορολογούμενος πολίτης να ισοσκελίζει έσοδα-έξοδα στην ετήσια φορολογική του δήλωση και μετά ας απαντήσουν μόνοι τους πόσο “απαραίτητα” είναι όλα αυτά!

Απλή κοινή  λογική...

2 σχόλια:

NewNeuromancer είπε...

Όμως, η "απλή κοινή λογική" δεν λειτουργεί στο φοβισμένο ανρωπάκο... Δυστυχέστατα!

Ανώνυμος είπε...

Έχει γίνει τέτοια πλύση εγκεφάλου που κανείς δεν αναρωτιέται γιατί επιβάλλεται η χρήση της φοροκάρτας. Ας αναρωτηθούμε:
Είναι όπως διατυμπανίζεται ανώνυμη; Όχι διότι εφόσον υπάρχει το ΑΦΜ είναι γνωστά τα πάντα.
Ποίος εγγυάται το απόρρητο των συναλλαγών; Υπάρχει κανείς;
Ποίος εγγυάται ότι τα στοιχεία του κατόχου δεν θα χρησιμοποιηθούν από τρίτους;
Ποίος εγγυάται και αποκλείει το επόμενο βήμα της τρόικας και του υπουργείου οικονομικών να πει κάτι απλό:
Στην εφορία δήλωσες εισόδημα πχ 20.000 ευρώ.
Διαπίστωσε η αρμόδια ΔΟΥ μετά από τον έλεγχο της φοροκάρτας ότι καταναλώνεις πχ 12.000 ευρώ.
Άρα τα υπόλοιπα 8.000 ευρώ δεν χρειάζεται να τα αποταμιεύσεις. Υποχρεωτικά θα κατασχεθούν διότι απλά δεν σου χρειάζονται. Θα πανε για την εξόφληση του χρέους.