Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πατριώτες με άδειο στομάχι

* Μου το επεσήμαναν, διαμαρτυρόμενοι, ορισμένοι αναγνώστες μας. Ποιος άραγε ακούγεται αυτόν τον καιρό εξίσου με το «Μεσοπρόθεσμο», το «κούρεμα χρέους», το PSI και άλλα συναφή; Είναι ο «πατριωτισμός» σε διάφορες παραλλαγές, από το εθνικό προσκλητήριο έως τη σωτηρία της πατρίδας, με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λέει ο αντιπρόεδρος Ευ. Βενιζέλος, «να σηκώνουν το βάρος αυτής της πατρίδας σε μια Ευρώπη αμήχανη και ο τόπος τα παίζει όλα για όλα».
Με πρώτο τον πρωθυπουργό να αναφέρεται στην πατρίδα, στην εθνική ευθύνη και το πατριωτικό καθήκον πολλές φορές σε κάθε λόγο του, πάντα σε κάθε δήλωσή του.

* Μάλιστα το τελευταίο διήμερο των αγορεύσεων στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ήταν αστείες οι διαρκείς, οι αλλεπάλληλες αναφορές βουλευτών και υπουργών του ΠΑΣΟΚ στον πατριωτισμό, ώστε προκάλεσαν ειρωνικά σχόλια από επιφανείς της Αντιπολίτευσης όπως ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Παν. Λαφαζάνης. Στόχος τους οι σύγχρονοι πατριδορήτορες. Ποιοι ακριβώς;

* Είναι σαφές ότι αυτός ο βομβαρδισμός πατριωτισμού και εθνικής αγωνίας έχει διαφορές από τα δεξιά και αριστερά προσκλητήρια του 19ου και 20ού Αιώνα. Ταυτισμένα άλλοτε με εθνικόφρονες και απάτριδες ή με δήθεν πατριώτες διεθνιστές. Δεν έχουν επίσης αυτές οι αναφορές του συρμού καμιά σχέση με το πατριωτικό, τριτοκοσμικό ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας 1974–1984. Τώρα αυτός ο πατριωτισμός της συγκυρίας, η καραμέλα της συγκυρίας, είναι πιο στενός, πιο περιορισμένος. Είναι ένας πατριωτισμός πρωτόγονος, μόνο οικονομικός, εσωστρεφής, αμήχανος. Αφορά σε πατριώτες με αδειανό στομάχι, αφορά στα νέα σκληρά και επώδυνα οικονομικά μέτρα, που πέρασαν με πολλούς δισταγμούς βουλευτές, όρκους ότι δεν το ξανακάνουν (Βάσω Παπανδρέου) και την απώλεια ως έβδομης βουλευτού της Λούκας Κατσέλη.

* Πρόκειται για αναφορές σε εθνικά καθήκοντα και σοβαρά «ίδια πατριωτικά», τα οποία τελικά ταυτίζονται με κομματικά συμφέροντα και λογικές. Κάτι που βεβαίως δεν συμβαίνει για πρώτη φορά απ’ όσους θέλουν να ανεμίζουν τη σημαία του Εθνους, της Πατρίδας για λογαριασμό των επιδιώξεών τους.
Εκείνο που συμβαίνει για πρώτη φορά είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει πατριωτικός σκοπός με το 90% του Λαού εναντίον του (όπως τώρα με τα νέα σκληρά μέτρα), γιατί το πρώτο και μέγιστο κριτήριο της υπεράσπισης της Πατρίδας, του Εθνους, του Γένους είναι οι άνθρωποι, ο συγκεκριμένος Λαός.

* Δεν υπάρχει «εθνικό συμφέρον» με τη μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου εχθρικούς, ενάντιους. Γιατί τότε απογυμνώνονται όλα. Ομιλίες για ώρες «εθνικής ευθύνης» στη Βουλή για να εξαναγκάσεις τους βουλευτές σου σε στυγνή κομματική πειθαρχία. Ετσι η επίκληση του πατριωτισμού δεν γίνεται για να δημιουργήσει ανάταση και έξαρση στον βουλευτή και το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά, αντίθετα, υποταγή και καταναγκασμό.

Αυτός ο «οικονομικός πατριωτισμός» ξέφτισε γρήγορα, κατάντησε να μην εκφράζει σωστά ούτε την οικονομία ούτε εθνικούς προβληματισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: