Σάββατο 19 Μαΐου 2012

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ... ΠΑΡΑΝΟΪΚΑ... ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ...

Τα λευκά, τα αυτόγραφα, το παζάρι με τις φωτογραφίες και τα... συγχαρητήρια

Μικρότητα επέδειξαν για μια ακόμα φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, πλην ελαχίστων, δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Πολύδωρα και ψήφισαν λευκό. Αντίθετα, τον κ. Πολύδωρα στήριξαν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως φαίνεται, μάλιστα, από το αποτέλεσμα (179 «ναι») τον κ. Πολύδωρα υπερψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Ελληνες.

Αυτόγραφο από τον Βύρωνα Πολύδωρα ζήτησε ο βουλευτής Α' Αθηνών της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης, αμέσως μετά την εκλογή του πρώτου στο αξίωμα του προέδρου της Βουλής. Ο κ. Μηταράκης πήγε στο γραφείο του κ. Πολύδωρα και, αφού τον συνεχάρη, ζήτησε κάτι που μάλλον κανένας άλλος δεν σκέφτηκε. Να του υπογράψει ο πρόεδρος της Βουλής ιδιοχείρως την πρώτη του βουλευτική ταυτότητα. Φυσικά ο Βύρων δεν είχε αντίρρηση κι έτσι ο κ. Μηταράκης είναι πλέον κάτοχος ενός σπάνιου ενθυμίου.

Σε παζάρι μετέτρεψε το καφενείο της Βουλής ο αποτυχών να εκλεγεί υποψήφιος του Πάνου Καμμένου στην Α' Αθηνών, γνωστός φωτογράφος Ντίμης Αργυρόπουλος. Ο κ. Αργυρόπουλος ένωσε πρωί πρωί δύο τραπέζια και άπλωσε προς πώληση την πραμάτεια του. Τις φωτογραφίες που ο ίδιος είχε τραβήξει στους βουλευτές κατά την προχθεσινή ορκωμοσία. Οπως καταλαβαίνετε, σημειώθηκε το αδιαχώρητο από βουλευτές που έψαχναν να βρουν το πρόσωπό τους, τα χαμόγελα όμως κόπηκαν, όταν άκουσαν την τιμή: 40 ευρώ η μία (με ή χωρίς απόδειξη;). Ετσι, από ντροπή και μόνο, αρκετοί βουλευτές άρχισαν να πληρώνουν εκατόευρα με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Το αδιαχώρητο σημειώθηκε στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, καθώς δεκάδες ήταν οι βουλευτές, οι υπάλληλοι αλλά και οι αστυνομικοί που θέλησαν να τον συγχαρούν. Αμέσως μετά, πάντως, ο κ. Πολύδωρας επισκέφθηκε για την εθιμοτυπική γνωριμία την αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών. Εκεί αναφέρθηκε σε θέματα χωροταξικά αλλά και παραγραφής, διατηρώντας ωστόσο επιφυλάξεις. Μάλλον έχει βάση η ανακοίνωση Μιχελάκη ότι η Βουλή διατηρεί ενεργή τη δυνατότητα να ασκήσει, αν θελήσει, δίωξη κατά υπουργών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου και μετά τη 17η Ιουνίου, ωστόσο την απόφαση θα την πάρει ο φορέας στον οποίο θα τεθεί το αίτημα, «φωτογραφίζοντας» το δικαστικό συμβούλιο. Αν βεβαίως προκύψει ποτέ τέτοιο θέμα.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ...

Ο Βύρων Πολύδωρας είναι από χθες ο νέος πρόεδρος της Βουλής, της πιο βραχύβιας στην Ιστορία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κατά τη μυστική ψηφοφορία ο κ. Πολύδωρας έλαβε 179 θετικές ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν 112 λευκά και 2 άκυρα ψηφοδέλτια.

Στην παρθενική του ομιλία ως πρόεδρος της Βουλής ο κ. Πολύδωρας έκανε εκτενή αναφορά στην τρέχουσα πολιτική κατάσταση, χαρακτηρίζοντας θεσμικά επικίνδυνη την ανικανότητα της νεοεκλεγείσας Βουλής να αναδείξει εμπιστοσύνη προς μια δυνητική κυβέρνηση. «Δεν πρέπει να επαναληφθεί» είπε.

Επανέφερε μάλιστα μία παλιά σκέψη, να υπάρξει πρόνοια στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση ώστε η Βουλή να μη διαλύεται για κανέναν λόγο. «Τέτοιες πρόνοιες δεν είναι πολυτελείς εγγυήσεις πολιτικής σταθερότητας. Είναι η ίδια η θεμελίωση της δημοκρατίας» είπε.

Ο νέος πρόεδρος, μάλιστα, χειροκροτήθηκε θερμά από όλες τις πτέρυγες, όταν αναφέρθηκε στην ηθική και δικαιική ανάγκη να καταργηθεί ολοσχερώς το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών, καθώς και οι διατάξεις περί της δήθεν βουλευτικής ασυλίας.

Απευθυνόμενος στους βουλευτές, ο κ. Πολύδωρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον βραχύβιο χαρακτήρα της νέας Βουλής, λέγοντας ότι σε τίποτα δεν μειώνει το κύρος του θεσμού, ενώ τους προέτρεψε να αναπτύξουν προεκλογική δράση με τρόπο ευγενή και κόσμιο, με όπλο τη δύναμη του επιχειρήματος και όχι το επιχείρημα της δύναμης.

«Να ξέρετε και να έχετε τη βεβαιότητα ότι αφήνετε εδώ πίσω στο μέγα έμβλημα και στον ναό της δημοκρατίας έναν πρόεδρο αγρυπνούντα και αγωνιώντα για τον πόνο και την τύχη του λαού μας. Εναν πρόεδρο έχοντα βαθιά συνείδηση του παλιού και πάντα επίκαιρου αξιώματος που λέει “salus populi suprema lex est”, δηλαδή “η σωτηρία του λαού υπέρτατος νόμος ας είναι”» τους είπε.

Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα, κατά τη διάρκεια της παράδοσης - παραλαβής καθηκόντων με τον κ. Πετσάλνικο, ο κ. Πολύδωρας αναφέρθηκε και στις άδικες επιθέσεις που δέχεται το Κοινοβούλιο, μίλησε όμως για «δικαιολογημένη οργή και θυμό των πληττόμενων πολιτών». Χθες έγινε και η εκλογή των υπόλοιπων μελών του Προεδρείου. Κατά σειρά τις θέσεις των επτά αντιπροέδρων κατέλαβαν οι Γ. Τραγάκης, Θ. Νάκος και Σπ. Ταλιαδούρος από τη Ν.Δ., ο Τ. Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Λ. Γρηγοράκος από το ΠΑΣΟΚ, η Μ. Κόλλια από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και η Ελπίδα Παντελάκη από το ΚΚΕ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

Δεν υπάρχουν σχόλια: