Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ...

Το μόνο καλό που προκύπτει από την οικονομική κρίση στην χώρα μας είναι ότι επιτέλους όλοι κατάλαβαν ότι “λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν”!

Δεκαετίες τώρα ζούσαμε στον κόσμο μας.
Σε έναν κόσμο ευημερίας και απατηλού πλούτου, έναν κόσμο σπατάλης και καταναλωτισμού, επίπλαστο και επιφανειακό βασισμένο στα λεφτά των άλλων δηλαδή σε δάνεια!

Δάνεια για σπίτι, για αυτοκίνητο, για διακοπές, για την αγορά απλών καταναλωτικών αγαθών, ακόμα και για την αγορά μετοχών στο χρηματιστήριο!

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας έμαθε να ζει πάνω από τις δυνάμεις του βασιζόμενο στα λεφτά των άλλων.

Μάθαμε δηλαδή να ζούμε όπως ζούσε το Ελληνικό κράτος από την δεκαετία του '80 και μετά.

Όταν το 2009-2010 καταλάβαμε (με τον κακό τρόπο!) ότι λεφτά τελικά δεν υπάρχουν αλλά πλέον δεν υπάρχουν ούτε “εύκολα” δανεικά ώστε να συντηρηθεί το “συννεφάκι” πάνω στο οποίο ήταν η Ελλάδα για χρόνια τότε το κράτος, αντί να βάλει μυαλό αποφάσισε να βρει από αλλού...  λεφτά των άλλων!

Και έτσι φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση...

Αυτό που βαρύγδουπα ονομάζεται “εσωτερική στάση πληρωμών” ώστε να ακούγεται κάπως καλύτερα, στην πραγματικότητα σημαίνει ακριβώς αυτό...  το κράτος συνεχίζει να “λειτουργεί” όπως και πριν με τα λεφτά των άλλων.

Όσα έργα γίνονται(;) οι εργολήπτες δεν πληρώνονται άρα τα έργα πλέον γίνονται με τα λεφτά των ιδιωτών εργοληπτών!

Οι προμήθειες οποιωνδήποτε υλικών αναγκαίων για την λειτουργία του κράτους (από γραφική ύλη μέχρι καύσιμα κίνησης ή θέρμανσης) δεν πληρώνονται άρα οι προμήθειες πλέον γίνονται με τα λεφτά των ιδιωτών προμηθευτών!

Εκεί όμως που πραγματικά δεν πάει άλλο είναι ο τομέας της υγείας!
Κοινωνική πολιτική με τα λεφτά των (πολλών!) άλλων!

Ιατρικές εξετάσεις με τα λεφτά των (απλήρωτων!) γιατρών...
Μικροβιολογικές εξετάσεις με τα λεφτά των (απλήρωτων!) μικροβιολόγων...
Φάρμακα με τα λεφτά των (απλήρωτων!) φαρμακοποιών...
Νοσοκομειακός εξοπλισμός με τα λεφτά των (απλήρωτων!) προμηθευτών...

Όλο το “σύστημα” λειτουργεί με τα λεφτά των άλλων και ο νεοσύστατος ΕΟΠΥΥ δηλώνει ότι “λεφτά τέλος!”.

Η προχειρότητα με την οποία δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχει σωστή πρόβλεψη για τα αναγκαία έσοδα ώστε να καλύπτει την ομαλή λειτουργία του τον έφτασε μέσα σε λίγους μόλις μήνες στην χρεοκοπία!

Έτσι σήμερα οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν κανονικά τις ήδη υπέρογκες εισφορές τους  αλλά να πληρώνουν και τους γιατρούς, τις εξετάσεις τους, τα φάρμακα, ακόμα και τα βασικά απαραίτητα υλικά κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους!

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο!

Θυμάμαι, πρέπει να ήταν κάπου στις αρχές του '90, ένα άρθρο του Γιάννη Μαρίνου στον “Οικονομικό Ταχυδρόμο” της εποχής όπου έγραφε ότι το Ελληνικό κράτος πρώτα κάνει την λίστα των εξόδων και μετά ψάχνει τα χρήματα για να τα πληρώσει ενώ οποιοδήποτε σωστό νοικοκυριό πρώτα μετράει τα έσοδά του και μετά κοιτάει τι μπορεί να καλύψει με αυτά.

Δυστυχώς, αντί να κάνουμε το κράτος “σωστό νοικονυραίο” έγινε το αντίθετο.

Εάν δεν καταφέρουμε να αλλάξουμε αυτήν τη νοοτροπία που έχει επικρατήσει, ότι δηλαδή “όλα μπορούμε να τα κάνουμε με τα λεφτά των άλλων”, δεν υπάρχει σωτηρία.

Αν δεν αλλάξουμε τρόπο ζωής, κράτος και πολίτες, δεν έχει καμία σημασία το νόμισμά μας  και δεν μας φταίει η Ευρώπη!

Μόνοι μας καταδικάζουμε τους εαυτούς μας και επιλέγουμε να εθελοτυφλούμε κατηγορώντας οτιδήποτε και οποιονδήποτε άλλο ως εύκολη λύση.

Όλοι θεωρούν ότι ο Έλληνας “πρέπει να ξυπνήσει”.
Συμφωνώ!
Να “ξυπνήσει” και να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες του!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: