Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Το διακύβευμα της μπλόφας...

Γράφει ο Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Στη διάρκεια της δικτατορίας, και προκειμένου να ενισχύουμε το εισόδημά μας, ο Κακαουνάκης κι εγώ συνεργαζόμασταν στη συγγραφή "κομματιών" για τον "Ταχυδρόμο". Εκείνος μάζευε τα στοιχεία, εγώ είχα αναλάβει το γράψιμο και στο τέλος του μήνα μοιραζόμασταν τα χρήματα. Μοναδική περίπτωση που έκανα και τα δύο ήταν για ένα πρωτοχρονιάτικο ρεπορτάζ για τη χαρτοπαιξία.

Μέσω ενός φίλου δικηγόρου επικοινώνησα μ' έναν από τους παλαιότερους ιδιοκτήτες χαρτοπαικτικών λεσχών της Αθήνας κι αφού είπαμε όσα είχαμε να πούμε για τις ανάγκες του ρεπορτάζ, με ρώτησε αν μου αρέσουν τα χαρτιά, του απάντησα πως ναι, και μου έδωσε μερικές συμβουλές τι να προσέχω. Τις δύο από αυτές τις τήρησα απαρέγκλιτα.

Μου είχε υποδείξει να μην παίζω ποτέ με αγνώστους, ούτε με άτομα με οικονομική επιφάνεια πολύ μεγαλύτερη από τη δική μου. Θυμάμαι και τα λόγια του: "Στην πόκα κερδίζει ο οικονομικά ισχυρότερος. Μπορεί να μπλοφάρει με τα ρέστα του όσες φορές θέλει και να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι. Μια δική σου μπλόφα να σπάσει, σε τελείωσε".

Ο λόγος που θυμήθηκα όλα αυτά είναι το πολιτικό πόκερ που παίζεται εδώ και καιρό στις πλάτες μας και το οποίο μέρα με τη μέρα "χοντραίνει".

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνονται ότι τα περί εξόδου μας από το ευρώ, αν δεν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, είναι μπλόφα.
Μέχρι πρότινος εκείνοι που, σύμφωνα με αυτή την άποψη, μπλοφάριζαν ήταν η Μέρκελ, ο Σαρκοζί και κάποιοι θεσμικοί των Βρυξελλών.

Από την περασμένη Κυριακή τα πράγματα έχουν αλλάξει.

Τώρα στο "μέτωπο της μπλόφας" έχουν προσχωρήσει οι πάντες. Α
πό τον Ομπάμα μέχρι τον Μεντβέντεφ, από τον Ολάντ μέχρι τον Κάμερον, από το σύνολο των G8 μέχρι το σύνολο των θεσμικών παραγόντων της Ευρωζώνης.

Ολοι αυτοί διαβεβαιώνουν ότι μας θέλουν στο ευρώ, θα κάνουν πολλά για να βοηθήσουν να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της ύφεσης, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση.

Μπλοφάρουν όλοι αυτοί;
Θα μπορούσε αν η μπλόφα τους ρισκάριζε την απώλεια χρημάτων και μόνο.

Δυστυχώς, όμως, ρισκάρουν κάτι πολύ σημαντικότερο: ρισκάρουν το κύρος τους. Κι ας μη γελιόμαστε.

Οι "μεγάλοι" του κόσμου το μόνο που δεν πρόκειται να κάνουν είναι να γελοιοποιηθούν προς χάρη του Τσίπρα ή του ΣΥΡΙΖΑ. Ή και της Ελλάδας

ΠΗΓΗ  ΕΘΝΟΣ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Ομολογώ ότι δεν παίζω χαρτιά και αιτία είναι ακριβώς αυτό... δεν μου αρέσουν οι μπλόφες!
Εγώ ότι θέλω να πω και να κάνω το κάνω χωρίς μισόλογα και μπλόφες!
Η λογική όμως του παραπάνω άρθρου θεωρώ ότι είναι ακλόνητη.
Όλοι αυτοί οι ξένοι ηγέτες μεγάλων και ισχυρών κρατών μπλοφάρουν όταν μας βάζουν ρητή προϋπόθεση την τήρηση των συμφωνηθέντων και παίζουν με την φήμη τους, την καριέρα τους, το νόμισμά τους και την οικονομία των χωρών τους;...
Δε νομίζω Αλέξη!....

Δεν υπάρχουν σχόλια: