Τρίτη 8 Μαΐου 2012

“ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΕΣ” ΕΚΛΟΓΕΣ... (αποτίμηση)

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι βέβαιο ότι θα μείνουν στην ιστορία.

Το βασικό χαρακτηριστικό αυτών των εκλογών ήταν η ψήφος οργής και αντίδρασης χωρίς καμία λογική και πολλοί είναι αυτοί που στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τι πρόγραμμα ή τι αρχές έχει το κόμμα το οποίο ψήφισαν.

Με μικρή διαφορά από το 3% που θα τους εξασφάλιζε την είσοδό τους στην βουλή έμειναν εκτός ΛΑΟΣ και Οικολόγοι Πράσινοι και με λίγο μεγαλύτερη διαφορά έμεινε εκτός η ΔΗΣΥ.

Το ΛΑΟΣ μάλλον “τιμωρήθηκε” από τους ψηφοφόρους του για την παρουσία του στην κυβέρνηση Παπαδήμου οπότε ίσως να έχει ελπίδες στο μέλλον να επιστρέψει στην βουλή.
Τα δύο έτερα κόμματα όμως θεωρώ ότι αφού δεν κατάφεραν να έχουν τις απαιτούμενες ψήφους αυτήν την φορά μάλλον δεν έχουν πολλές ελπίδες να το επιτύχουν στο μέλλον.

Η ΔΗΜΑΡ κατάφερε να εκλέξει 19 βουλευτές φτάνοντας μόλις το 6,11%!
Καμία σχέση με τα ποσοστά που φαινόταν να λαμβάνει βάσει δημοσκοπήσεων... αρκετά όμως για να “επιβραβευθεί” με βουλευτική έδρα η κυρία “συνωστισμός στην Σμύρνη-Ρεπούση”!

Η Χρυσή Αυγή έκανε την μεγάλη "έκπληξη".
Κατάφερε να εκλέξει 21 βουλευτές πιάνοντας ένα εξωπραγματικό για τα δεδομένα της 6,97%!
Είναι βέβαιο ότι η πραγματική της “δύναμη” είναι πολύ μικρότερη κρίνοντας από όλες τις προηγούμενες εκλογές και με το σκεπτικό ότι δεν έγιναν ξαφνικά οι Έλληνες ακροδεξιοί ναζιστολάγνοι γιατί δεν θεωρώ ότι η Χρυσή Αυγή έχει καμία σχέση με Ελληνικό πατριωτισμό, πόσο μάλλον Ελληνικό  εθνικισμό.
Φαντάζομαι ότι περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους της δεν έχουν κάτι κοινό με την Χρυσή Αυγή πλην ίσως το τέλος της ανοχής που είχαν μέχρι εχθές για τους λαθρομετανάστες... και σε μεγάλο βαθμό την άνοδό τους την οφείλουν στα δύο μεγάλα κόμματα και την “μεταναστευτική τους πολιτική”.

Το ΚΚΕ  παραμένει σταθερό όπως πάντα.
Δεν κατάφερε να αποσπάσει ψήφους διαμαρτυρίας, οργής ή αντίδρασης οπότε μπορούμε να πούμε ότι όπως το ΚΚΕ μένει σταθερό (και ξεπερασμένο;) στις απόψεις του έτσι και το ποσοστό του παραμένει σταθερό ότι και να γίνει.
Αν κρίνω πάντως από τις δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα θεωρώ ότι μάλλον “εχθρός” του ΚΚΕ είναι... η υπόλοιπη αριστερά!

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήταν η δεύτερη “έκπληξη” των εκλογών.
Εκτός ίσως από κάποια στελέχη τους ουδείς γνώριζε το πρόγραμμά τους και ουδείς ασχολήθηκε να το μάθει.
Είδαμε ακόμα και υποψηφίους τους να απαντούν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων διαβάζοντας το πρόγραμμα το οποίο δεν γνώριζαν ώστε να μην χρειάζονται “σκονάκι”!
Ποντάροντας στην αντίδραση του κόσμου της “δεξιάς”  και με εκφράσεις όπως “προδότες”, “δωσίλογοι”, “τσιράκια της Μέρκελ”, κλπ κατάφεραν να γίνουν οι εκφραστές μίας “δεξιάς επανάστασης”.
Προσωπικά την θεωρώ πρόσκαιρη και περιστασιακή (όπως και άλλες κατά το παρελθόν) γιατί οφείλεται σε μία συγκεκριμένη επιλογή της ΝΔ.
Άλλωστε η άρνηση, έστω και για τα τυπικά, της συνάντησης με τον έχοντα την πρώτη διερευνητική εντολή δεν αποτελεί καλή αρχή για την κοινοβουλευτική τους παρουσία.

Το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα!
Πολλοί είναι αυτοί που εντυπωσιάστηκαν γιατί δεν είναι τέταρτο ή πέμπτο μετά από όσα έκανε τα 2,5 τελευταία χρόνια.
Θεωρητικά θα μπορούσε να είχε πέσει πολύ πιο χαμηλά εάν δεν είχε αλλάξει πρόεδρο και θα γραφόταν στην ιστορία ως το κόμμα του δημιούργησε ένας Παπανδρέου και το διέλυσε ο πρωτότοκος γιος του!
Ο Βενιζέλος του έδωσε το φιλί της ζωής και το κράτησε ζωντανό τουλάχιστον σε αυτές τις εκλογές αν και προσωπικά θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τελειώνει έτσι εύκολα.
Μπορεί να μην “τιμωρήθηκε” όσο θα έπρεπε στα ποσοστά του αλλά η σταυροδοσία “τιμώρησε” τους υπουργούς και τα μεγαλοστελέχη του. Κάτι είναι και αυτό...

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα και από την πρώτη στιγμή φάνηκε η αμηχανία του.
Παρά τους πανηγυρισμούς και την θριαμβολογία του φαίνεται καθαρά σε κάθε εμφάνιση στελέχους του ότι δεν είναι έτοιμοι να αναλάβουν τα ηνία της χώρας.
Προσωπικά θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί το νέο ΠΑΣΟΚ του '81. Όπως και τότε ακούγονταν προεκλογικά τα γνωστά “ΕΟΚ & ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” ή “έξω οι βάσεις του θανάτου” και έκαναν ακριβώς τα αντίθετα έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ εάν καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση δεν θα κάνει τίποτα από αυτά που λέει.
Μένει να το δούμε...
Το θέμα είναι ότι (πλην ΠΑΣΟΚ... και αν...) όλοι έχουν πρόβλημα με το μνημόνιο απλώς μερικοί θέλουν να το καταργήσουν εντελώς ενώ άλλοι λένε ότι αυτό δεν γίνεται και προτείνουν την τροποποίησή του.
Αν ο Τσίπρας καταφέρει να το καταργήσει, χωρίς να έχουμε τραγικές επιπτώσεις για την χώρα, ουδείς θα του ζητήσει τα ρέστα και πολλοί θα του δώσουν συγχαρητήρια από ΟΛΑ τα κόμματα οπότε μακάρι να τα καταφέρει.

Και ερχόμαστε στην “πύρρειο νίκη” της ΝΔ...
Είναι φανερό ότι δεν έπεισε και τα εκλογικά της αποτελέσματα είναι επιεικώς τραγικά.
Αποδείχθηκε περίτρανα ότι οι επιλογές Σαμαρά, σωστές ή όχι, δεν πέρασαν στον κόσμο και δεν έπεισαν κανέναν εκτός της “σταθερής” κομματικής βάσης του κόμματος. Τείνω μάλιστα να πιστέψω ότι αυτή η κομματική βάση είναι η μόνη που άκουσε το πρόγραμμα της ΝΔ και ενημερώθηκε γι' αυτό!
Κάτι η προπαγάνδα του “όλοι ίδιοι είναι”, κάτι η πρόσφατη αποτυχία “επανίδρυσης” του κράτους αλά Καραμανλή, κάτι το πρόσωπο του σημερινού αρχηγού και οι σύμβουλοί του οι οποίοι δεν έπεισαν για το ορθόν των επιλογών τους και φυσικά η (ως συνήθως...) επικοινωνιακή ανικανότητα της ΝΔ, την έφεραν μεν στην πρώτη θέση αλλά με πολλές απώλειες.
Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς ΝΔκράτης ο οποίος πανηγυρίζει την “πρωτιά” αντιθέτως μίλησα με αρκετούς οι οποίοι έχουν ήδη μετανοιώσει για την επιλογή τους να γυρίσουν την πλάτη στην ΝΔ “για μία φορά”!

Έτσι λοιπόν φτάσαμε στην σημερινή εικόνα κοινοβουλευτικού “τσίρκο” και πιθανής επανάληψης των εκλογών.

Προεκλογικά όλοι μέμφονταν τον Σαμαρά όταν μιλούσε για επανάληψη των εκλογών λόγω αδυναμίας κυβέρνησης.
Σήμερα όλοι μιλούν για “παγίδα” της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι ίσως να δώσουν ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθόντας να “εκθέσουν” τον Τσίπρα!
Γιατί φοβούνται; Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν έλεγε ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Ας κυβερνήσει λοιπόν και ας εφαρμόσει το πρόγραμμά του εάν είναι για το καλό του τόπου!
Προσωπικά μου φαίνεται ως ο υπέρτατος παραλογισμός αλλά, αν κρίνω από όσα ακούω γύρω μου, μάλλον είμαι μειοψηφία.

Άλλωστε εγώ μόνο την προσωπική μου άποψη εκφράζω και ιδιαίτερες πολιτικές ή οικονομικές γνώσεις δεν έχω.

Στο μακροσκελές, για τα δικά μου δεδομένα, αυτό κείμενο εξέφρασα αποκλειστικά τις δικές μου προσωπικές απόψεις, σκέψεις και εντυπώσεις.

Ελπίζω να επικρατήσει η σωφροσύνη, το καλό του τόπου και των Ελλήνων και φυσικά η...

απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: