Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Η παγίδα των νέων εκλογών...

Μια πολύ σημαντική παγίδα υποκρύπτει το ενδεχόμενο να στηθούν πάλι κάλπες τον Ιούνιο.

Αν η χώρα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, αυτό ισοδυναμεί αυτομάτως με αθώωση του Γιώργου Παπανδρέου, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και των λοιπών μνημονιακών υπουργών που οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ και στο χείλος της απόλυτης καταστροφής.

Έστω και η μία και μοναδική ημέρα που θα ανοίξει η Βουλή για την ορκωμοσία των νέων βουλευτών θα θεωρηθεί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, βουλευτική περίοδος που θα οδηγήσει στην παραγραφή.

Αυτό αποτελεί εκ των πραγμάτων έναν μείζονα λόγο που επηρεάζει τις διεργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την αποφυγή νέας προσφυγής σε εκλογές.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα και το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, η Βουλή μπορεί να ασκεί δίωξη κατά όσων διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της κυβέρνησης ή υφυπουργοί για ποινικά αδικήματα που τέλεσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως νόμος ορίζει μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου, που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος.

Ως βουλευτική περίοδος, ωστόσο, βάσει Συντάγματος θεωρείται η περίοδος από τη μία διεξαγωγή εκλογών μέχρι την επόμενη.

Με απλά λόγια, σήμερα η Βουλή έχει τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη σε υπουργό του ΠΑΣΟΚ μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Αν αυτές γίνουν στις 17 Ιουνίου, εκεί εκπνέει και η δυνατότητα της κυβέρνησης, καθώς επέρχεται η χρονική παραγραφή για αρκετά αδικήματα, όπως για παράδειγμα η δωροδοκία ή η απιστία κατά του Δημοσίου.

Υπήρξαν πάντως χθες και κάποιοι συνταγματολόγοι που υποστήριξαν ότι μπορεί να δοθεί διασταλτική ερμηνεία στο Σύνταγμα για τη μη παραγραφή, στηριζόμενη στο εδάφιο που κάνει λόγο για δύο συνόδους (σύνοδος θεωρείται η περίοδος από καλοκαίρι σε καλοκαίρι), οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα διεξαχθούν.

Η άποψη αυτή πάντως δεν φαίνεται να έχει μεγάλη βάση, καθώς αυτό που φαίνεται ότι υπερισχύει είναι η ξεκάθαρη διατύπωση του Συντάγματος περί «επόμενης περιόδου».

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, οι Αντώνης Σαμαράς, Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος οι οποίοι τα προηγούμενα δύο χρόνια εξαπέλυαν βαρύτατες κατηγορίες με σκληρούς χαρακτηρισμούς κατά των Γιώργου Παπανδρέου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, βρίσκονται πλέον ενώπιον οριακών αποφάσεων.

Κι αυτό γιατί αν οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές, θα έχει επισφραγιστεί και η «αθώωση» του Γιώργου Παπανδρέου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χωρίς καν να εξετάσουν τα γεγονότα και τα σημαντικά στοιχεία που έχουν προκύψει από την πρώτη Εξεταστική.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ο Αντ. Σαμαράς έχει δεσμευτεί ότι η Ν.Δ. θα προχωρήσει στη συγκρότηση μίας και μόνης εξεταστικής επιτροπής, αναφορικά με την οικονομία και το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο Μνημόνιο.

Όπως και να ’χει, η Βουλή θα ανοίξει κανονικά τις πύλες της στις 17 Μαΐου για την ορκωμοσία των βουλευτών που εξελέγησαν από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Το πρωί της επομένης μάλιστα θα προχωρήσει κανονικά και σε εκλογή νέου προεδρείου.

Αν μέχρι τότε έχει σχηματιστεί κυβέρνηση, το απόγευμα της 18ης Μαΐου θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης με την ομιλία του πρωθυπουργού.

Η συζήτηση θα λήξει το βράδυ της Κυριακής 20 Μαΐου, με την ψηφοφορία εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Αν, ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης, η νέα Βουλή διαλύεται και προκηρύσσονται νέες εκλογές.

Γιώργος Λυκουρέντζος



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση!
Διαφορετικά τα "παιχνίδια" των αριστερών κομμάτων και ειδικά του Τσίπρα θα έχουν άλλο νόημα και θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό για τις πράξεις του και τα αποτελέσματά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: