Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

ΜΕ "ΣΕΙΣΜΟ" ΜΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΗΣΕ Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ!...

Σεισμός για το ομόλογο των 436.000.000 ευρώ

Ενα από τα γνωστότερα «αρπακτικά» μεταξύ των διεθνών κερδοσκόπων, που αξιοποιούν τις χρεοκοπίες κρατών για να επιτύχουν απίστευτες αποδόσεις, βρίσκεται πίσω από το ομόλογο των 436.000.000 ευρώ που αποφάσισε να πληρώσει στο ακέραιο η Ελλάδα κατόπιν εισήγησης του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.

Σύμφωνα με τους «New York Times», το 90% των τίτλων που πληρώθηκαν στο ακέραιο (την ίδια στιγμή που χιλιάδες Ελληνες μετρούν ζημιές δισεκατομμυρίων από το «κούρεμα» κατά 75% των ελληνικών ομολόγων) κατείχε η επενδυτική εταιρία Dart Management.

H τελευταία είναι το προσωπικό επενδυτικό «όχημα» του Αμερικανού επιχειρηματία Κένεθ Νταρτ, ιδιοκτήτη της Dart Container Corporation, η οποία κατέχει την πατέντα για τα κύπελλα από φελιζόλ και ειδικεύεται στα προϊόντα μιας χρήσης.

Ο Νταρτ φαίνεται ότι κατέχει και την «πατέντα» της αγοράς ομολόγων χωρών που χρεοκοπούν την κατάλληλη στιγμή, ώστε στη συνέχεια να βγάζει τεράστια κέρδη.

Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία επενδυτή είναι χαρακτηριστικός των «αρπακτικών» επενδυτικών εταιριών (vulture funds) οι οποίες επωφελούνται από την καταστροφή που φέρνει σε μια χώρα η χρεοκοπία.

Η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θύμα.
Μαζί με το επίσης κερδοσκοπικό κεφάλαιο Elliott Associates, ο Νταρτ κυνηγάει ακόμα στα αμερικανικά δικαστήρια την Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε το 2002, και απαιτεί περί τα 2 δισ. δολάρια.

Οπως και η Elliott Associates, φέρεται ως ενορχηστρωτής αντίστοιχων κερδοσκοπικών παιχνιδιών με τα ομόλογα χωρών όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Βραζιλία και το Εκουαδόρ.

Ο Νταρτ μπορεί να εμπιστεύεται τα αμερικανικά δικαστήρια για να «αρμέξει» την Αργεντινή, αλλά δεν εμπιστεύθηκε τις αμερικανικές φορολογικές αρχές.

Προτίμησε να τις αποφύγει εντελώς και το 1994 απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα.

Εγινε υπήκοος και κάτοικος της Μπελίζε, ενός φορολογικού παραδείσου της Λατινικής Αμερικής και των Νήσων Κέιμαν, στα οποία εδρεύει και το «αρπακτικό κεφάλαιο», που επωφελήθηκε από το ελληνικό ομόλογο.

Βρήκε, όμως, έναν ωραίο τρόπο για να επιστρέψει στην πόλη του, στην τροπική Σαρασότα της Φλόριντα.

Επεισε την κυβέρνηση της Μπελίζε να ανοίξει προξενείο στη Σαρασότα και να τον διορίσει πρόξενο!

Οι ξένοι διπλωμάτες δε φορολογούνται με βάση τα ισχύοντα στις ΗΠΑ και ο Νταρτ θα έμενε στη Φλόριντα χωρίς να πληρώνει κανέναν φόρο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε φυσικά το αίτημά του, το οποίο θεωρήθηκε προκλητικό.

Παρενέβη, μάλιστα, ο ίδιος ο τότε πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος 10 χρόνια μετά απέφυγε να εμφανιστεί σε εκδήλωση πολιτικού του φίλου επειδή έμαθε ότι πραγματοποιείται σε πολυτελή κατοικία που ανήκει στη σύζυγο του Νταρτ. «Δεν θέλω να πάω σε κανένα σημείο που βρίσκεται αυτός ο τύπος» έγραψε τότε στο ιστολόγιό του ο Κλίντον.

Τώρα κάποιοι ψάχνουν να βρουν αν ο (πρώην) Αμερικανός κατέχει και άλλους τίτλους από τα περίπου 6 δισ. ευρώ που δεν συμμετείχαν στο «κούρεμα» μέσω του περίφημου PSI.

Και αναρωτιούνται αν έχει στοιχηματίσει σε μια δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, που θα του αποφέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Φώτης Κόλλιας

Δεν υπάρχουν σχόλια: