Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Κάκια Παναγιώτου...

 
Η Κάκια Παναγιώτου, μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους της αρχαίας τραγωδίας, ηθοποιός του Εθνικού Θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών.
 
Η Κάκια Παναγιώτου πρωτοεμφανίσθηκε στη σκηνή του θεάτρου το 1945 με το θίασο «Αυλαία», στο θέατρο «Κοτοπούλη» και το 1948 άρχισε η συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο, με τη συμμετοχή της, ως κορυφαία, στο χορό αρχαίου δράματος.
 
Μέσα σε διάστημα μεγαλύτερο από τρεις δεκαετίες, η διακεκριμένη ηθοποιός ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους του κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου («Ο Βασιλιάς και ο σκύλος», «Βασιλιάς Ληρ», «Οθέλλος», «Ριχάρδος Γ'», «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», «Γέρμα», «Χριστός Πάσχων»,κ.α.). Επιπλέον συμμετείχε σε ρόλους αρχαίας τραγωδίας: «Οιδίπους επί Κολωνώ» (Ισμήνη), «Ηλέκτρα»(Κλυταιμνήστρα), «Πέρσες» ('Αττοσα), «Τρωάδες»(Ανδρομάχη), «Ελένη» (Θεονόη), «Μήδεια» (Τροφός), «Αίας»(Αθηνά), «Φοίνισσαι» (Αντιγόνη).
 
Η επαγγελματική της σχέση με τον κινηματογράφο ξεκίνησε το 1954, με τη συμμετοχή της στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου, «Θανασάκης ο πολιτευόμενος». Ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο εμφανίσεις στις ταινίες: «Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο», του Γιάννη Δαλιανίδη (1970), «Μια γυναίκα στην αντίσταση», του Ντίνου Δημόπουλου (1970), «Υπολοχαγός Νατάσσα», του Νίκου Φώσκολου (1970), καθώς και πολλές ακόμα. Από τις πιο πρόσφατες κινηματογραφικές της εμφανίσεις, αυτή στην «Πολίτικη Κουζίνα», του Τάσου Μπουλμέτη(2003).
 
Το 1974 η Κάκια Παναγιώτου άρχισε να εμφανίζεται στην τηλεόραση στο «Κεκλεισμένων των θυρών» του Κ. Λυχναρά, με τον οποίο συνεργάστηκε επίσης στις «Σκοτεινές Δυνάμεις» και στη «Λεηλασία μιας Ζωής». Έπαιξε, επίσης, στις τηλεοπτικές σειρές: « Τερέζα Βάρμ Δακόστα», «Ταξίδι», «Κόντρα στο Άνεμο» , «Λάουρα», «Στην Αντίπερα Όχθη», «Άγνωστος» , «Μάνα είναι μόνο μία». Το 2007- 2008, η Κάκια Παναγιώτου εμφανίστηκε στην τηλεοπτική σειρά του Χάρη Ρώμα «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο», όπου ήταν η αφηγήτρια των γεγονότων της ιστορίας.
 
Η κηδεία της ηθοποιού θα τελεστεί αύριο Τρίτη, 9/4, στο νεκροταφείο Χαλανδρίου
 
ΠΗΓΗ  ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: