Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Προοδευτικός φόρος. Σχεδόν αριστερός...

Γράφει ο Κώστας Γιαννακίδης

Ενιαίος προοδευτικός φόρος ακινήτων. Επικοινωνιακά καλύτερο. Δεν μπορείς να το λες «χαράτσι», αφού το ειδικό τέλος θα καταργηθεί. Επίσης δεν περιέχει το στοιχείο του εκβιασμού, δια της διακοπής ηλεκτροδότησης. Η εφορία θα σε βρίσκει με τα φώτα αναμμένα-δεν είναι λίγο αυτό. Και φυσικά ο φόρος είναι προοδευτικός, σαν τη ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ.

Εντάξει, περιέχει διάθεση για δικαιότερο καταμερισμό των βαρών. Αρκεί, βέβαια, να μάθουμε πώς ακριβώς θα προσδιοριστεί η προοδευτικότητα. Ποιοι συντελεστές και ποιοι αλγόριθμοι θα επιλεγούν; Δεν είναι απλό. Αν θέλεις έναν δίκαιο φόρο, τότε πρέπει η κλιμάκωση του να γίνεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τα τετραγωνικά. Αλλά ποιες αντικειμενικές αξίες; Πλέον είναι υψηλότερες των εμπορικών! Και πιο πέρα: άλλο φόρο πρέπει να πληρώνει η πρώτη κατοικία και άλλο το κατάστημα που αποδίδει ένα κάποιο εισόδημα. Βλακείες, τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να γίνει. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με την τρόικα και, μεταξύ μας, το σενάριο είναι έτοιμο. Η προοδευτικότητα θα χορηγήσει κάποιες ελαφρύνσεις που οδηγούν σε μείωση του εσόδου κατά 15%. Θα τα πάρουν από αλλού. Από ακίνητα εκτός σχεδίου και από κτίρια ιδιωτών που νοικιάζει το δημόσιο. Ο επικοινωνιακός στόχος θα έχει επιτευχθεί. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται συνεπής, οι εταίροι αποτελεσματικοί και το δούλεμα αναζητεί καινούργιες λέξεις.

Το ανέκδοτο λέει για τον εγγονό που αποφεύγει τον παππού, επειδή φοβάται μήπως του γράψει κανένα σπίτι. Όχι άδικα. Η επιβάρυνση στο ακίνητο είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις, ίσως ο μοναδικός φόρος από τον οποίο δεν μπορείς να κρυφτείς. Για να αγοράσεις ένα ακίνητο έχεις πρώτα φορολογηθεί για το εισόδημα που απέκτησες. Αργότερα θα φορολογηθείς και κατά την αγορά. Η φορολόγηση για την κατοχή μπορεί να φαίνεται δίκαιη αν κοιτάξεις πίσω από τις ψηλές μάντρες, όμως αυτό ισχύει μόνο αν πρόκειται για επιβάρυνση στη μεγάλη ακίνητη περιουσία. Σήμερα φορολογείσαι επειδή έχεις ένα σπίτι-αν μάλιστα πληρώνεις στεγαστικό, είναι σαν να έγινε πιο ακριβό το κόστος για την απόκτηση της στέγης. Φορολογείσαι ακόμα και αν το ακίνητο δεν σου προσφέρει κανένα όφελος-έχεις ένα κλειστό κατάστημα που αναζητεί ενοικιαστή και δεν βρίσκει. Ακόμα και αν ποτέ γυρίσει η κρίση ανάποδα και δούμε την ανάκαμψη, η οικοδομή δύσκολα θα πάρει μπροστά. Και κάποια ανύποπτη στιγμή, εκεί που το σοκ σε αφήνει άφωνο μπροστά στην τηλεόραση, μπορεί να έρθουν να σε φορολογήσουν ως ακίνητο. Που ηλεκτροδοτείται, επειδή, απλώς, σου έχουν ανάψει τα λαμπάκια.

ΠΗΓΗ  protagon.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Αν και δεν συμφωνώ απόλυτα με το παραπάνω κείμενο, έχει αρκετά στοιχεία λογικής οπότε το αναδημοσιεύω με κάποια επιφύλαξη.
Η δική μου άποψη -και άποψη του ιστολογίου- θα ακολουθήσει...  μόλις ηρεμήσω!

Δεν υπάρχουν σχόλια: