Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΑΝΑΛΙΑ...

 Αν δεν αποφασίσει κάποιος να αποκεφαλίσει το γραφειοκρατικό τέρας, καμμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να έλθει

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Το γραφειοκρατικό τέρας δεν παίζεται, στην Ελλάδα και χλευάζει κυριολεκτικά υπουργικές δηλώσεις και κενά περιεχομένου νομοθετήματα. Την ώρα που πολύς λόγος γίνεται για fast track και άλλα παρόμοια, το τέρας γελάει σαρκαστικά και περιμένει τους αφελείς που πιστεύουν υπουργικές εξαγγελίες.

Έτσι, σήμερα, για να ανοίξει μία επιχείρηση αποθήκη ή να προεκτείνει ήδη υπάρχουσα, η ταλαιπωρία δεν έχει προηγούμενο. Ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας θα χρειαστεί περίπου 90 ημέρες για να εξασφαλίσει άδεια εγκατάστασης, 45 ημέρες για να συνδεθεί με το δίκτυο της ΔΕΗ, ενάμιση μήνα για να συνδεθεί με την εταιρεία ύδρευσης, μία εβδομάδα για να αποκτήσει αποχέτευση και τηλέφωνο και τρεις ημέρες για να λάβει τις απαιτούμενες άδειες από την αστυνομία και τις δημοτικές αρχές. Μέσα από την οδύσσεια αυτή, ο επιχειρηματίας έρχεται σε επαφή με όλο το μεγαλείο της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, καθώς γνωρίζει από κοντά τον δικηγορικό σύλλογο της περιοχής του, το οικείο επιμελητήριο και υποθηκοφυλακείο, την τοπική τράπεζα, την εφορία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΔ, την νομαρχία, τον δήμο, μέχρι και την πυροσβεστική υπηρεσία. Σε κάποιες δε περιπτώσεις δεν αποκλείεται να χρειαστεί να περάσει και ιατρικές εξετάσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν το 10% του ΑΕΠ μας, έναντι 38% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Σημειώνουμε επίσης ότι, κατά τον κ. Παν. Καρκατσούλη, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Ρυθμιστικών Πολιτικών, από το 1974 έως το 2005 έγιναν στην Ελλάδα 171.600 ρυθμίσεις οι οποίες κατανέμονται ως εξής:

-114.905 υπουργικές αποφάσεις,
-24.010 αποφάσεις περιφερειαρχών,
-20580 προεδρικά διατάγματα,
-8,575 αποφάσεις νομαρχών,
-3.430 νόμοι.

Στο πλαίσιο αυτής της δαιδαλώδους –και, τελικά, αδιαφανούς– πολυνομίας, το άνοιγμα ενός φούρνου απαιτεί 216 κανονιστικές αποφάσεις!!! Η ώρα της ανάπτυξης έχει όντως σημάνει… Και μη χειρότερα… Όσο για το ετήσιο κόστος αυτής της κατάστασης, ξεπερνά τα 26 δισεκατ. ευρώ, που παρακαλάμε να μάς δανείσει η κυρία Μέρκελ! Και ουδέν παχύδερμο ντρέπεται.

ΠΗΓΗ  europeanbusiness.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Πολλές φορές έχω αναφερθεί στο κόστος της Ελληνικής γραφειοκρατίας.
Ακόμα και η είσπραξη των φόρων στοιχίζει τόσο πολύ στο κράτος ώστε στο τέλος τα καθαρά έσοδα του από την φορολόγηση είναι μηδαμινά.
Στοιχίζει η γραφειοκρατία για την επιδοματική πολιτική λόγω των δεκάδων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσει ο φορολογούμενος και να ελέγξουν οι αρμόδιοι...
Στοιχίζει η γραφειοκρατία για το ξεκίνημα μίας επιχείρησης...  για την έναρξη επαγγέλματος... για την έγκριση μίας σύνταξης... για την εγγραφή ή διαγραφή από ένα ασφαλιστικό ταμείο... για μια οικοδομική άδεια..
Είμαστε το "βασίλειο της γραφειοκρατίας" σε όλο του το μεγαλείο και αυτό μας στοιχίζει ακριβά!
Η πρώτη κυβέρνηση που θα το καταλάβει και θα κάνει κάτι γι' αυτό θα έχει πραγματικά σώσει την χώρα!
(βέβαια, τότε θα δούμε και ποια είναι η πραγματική ανάγκη της χώρας σε δημοσίους υπαλλήλους... αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση)

Δεν υπάρχουν σχόλια: