Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Αναζητώντας την (ελληνική) Κατάρα της Μακαραπάνα...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν τον τελευταίο καιρό δεν είχαμε έλθει τόσο… κοντά με τη Λατινική Αμερική, της οποίας διάφορες χώρες, η μία μετά την άλλη, προβάλλονται κατά διαστήματα ως «πρότυπα», ως παραδείγματα που πρέπει να ακολουθήσουμε κι’ εμείς εδώ για να βγούμε από την κρίση, αυτά που συμβαίνουν στη Βενεζουέλα τελευταίως θα τα αντιμετωπίζαμε όπως πάντα:

Δηλαδή, ως αντάξια του επιπέδου δημοκρατίας, ιδεοληψιών, δεισιδαιμονιών, δημαγωγίας και εκμετάλλευσης της αγραμματοσύνης του πληθυσμού που υπάρχει σ’ αυτές τις χώρες.

Μετά, λοιπόν, το βιντεάκι που πρόσφατα προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας, όπου ο Ούγκο Τσάβες – σοσιαλιστικότατα - εμφανίζεται να πηγαίνει στον παράδεισο και να συναντά εκεί το Σιμόν Μπολιβάρ, τον Τσε Γκεβάρα, τον Σαλβαδόρ Αλλιέντε, αλλά και την Εβίτα Περόν και τη… γιαγιά του Ρόζα Ινές Τσάβες, τις προάλλες ο εκλεκτός του και προσωρινός πρόεδρος της χώρας Νικολά Μαντούρο κατέφυγε στις… κατάρες!

Αναφέρθηκε στην «κατάρα της Μακαραπάνα», που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται με την ομώνυμη μάχη του 16ου αιώνα, τότε που οι Ισπανοί αποικιοκράτες έσφαξαν τους Ινδιάνους στην περιοχή.

Χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα για να νικήσει τον αντίπαλό του Ενρίκε Καπρίλες στις προεδρικές εκλογές, είπε πως «αν νικήσει η μπουρζουαζία θα ιδιωτικοποιήσει τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, θα πάρουν τη γη από τους Ινδιάνους και η κατάρα της Μακαραπάνα θα πέσει επάνω σας».

Η υγεία και η παιδεία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση στη Βενεζουέλα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι κακή ιδέα.

Ο κ. Τσίπρας πάει κι’ έρχεται στην περιοχή όπου λαοί καλούνται να ψηφίσουν υπό την απειλή της μιας ή της άλλης κατάρας και επιστρέφοντας μας περιγράφει τις… μοναδικές εμπειρίες του.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας διαφωνεί με τις ιδιωτικοποιήσεις και κάθε τόσο τρέχει στο πλευρό εργαζομένων σε διάφορες καταχρεωμένες εταιρίες, υποστηρίζοντας πως, όταν έλθει στη βασιλεία, του θα τα κάνει όλα… Τσάβες.

Οπότε, θα μπορούσε μια χαρά και ο ΣΥΡΙΖΑ να εκδώσει ανακοίνωση, υποστηρίζοντας πως η περίφημη Κατάρα της Μακαραπάνα θα πέσει και σε όσους στηρίζουν την κυβέρνηση που έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Μαντούρο, υποστηρίζει επίσης πως η «σαλβαδοριανή δεξιά» και δύο πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στο Καράκας, ο Ρότζερ Νοριέγκα και το Οτο Ράιχ, έχουν οργανώσει τη δολοφονία του πριν από τις προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου.

Προηγουμένως, πάντα ο Μαντούρο, είχε υποστηρίξει το αντίθετο: Ότι οι ίδιοι Αμερικανοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν να δολοφονήσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Καπρίλες, προκειμένου να προκληθεί χάος στη χώρα, καθώς για τη δολοφονία θα κατηγορείτο ο διάδοχος του Τσάβες.

Είχε μάλιστα τότε δηλώσει πως θα πρόσφερε στους αντιπάλους του την αναγκαία προστασία, ώστε να μην πετύχουν τα σχέδια αποσταθεροποίησης.

Δηλαδή, ο Μαντούρο στις 18 Μαρτίου υποστήριζε πως οι δύο Αμερικανοί διπλωμάτες θα δολοφονούσαν τον Καπρίλες και στις 7 Απριλίου ότι τελικώς είχε κάνει λάθος και τα ίδια πρόσωπα σχεδίαζαν τη δική του δολοφονία!

Τι είχε μεσολαβήσει στο μεταξύ;

Μα η δήλωση Καπρίλες, κυβερνήτη της πλούσιας πολιτείας Μιράντα, σύμφωνα με την οποία ό,τι και αν του συμβεί, υπεύθυνος θα είναι ο Μαντούρο

Οπότε, ο Μαντούρο ξέχασε αμέσως τις αγάπες και τις προστασίες και αποκάλεσε τους οπαδούς του Καπρίλες (τον οποίο κατά τα λοιπά θα… προστάτευε), «κληρονόμους του Χίτλερ», επειδή διαμαρτύρονται για τους Κουβανούς μετανάστες (κυρίως γιατρούς) που εργάζονται στη χώρα, αφαιρώντας θέσεις εργασίας από τους Βενεζουελανούς.

Ο Καπρίλες, που από την πλευρά της μητέρας του είναι Πολωνοεβραίος και οι παππούδες του γλίτωσαν από το πογκρόμ κατά των Εβραίων της Πολωνίας, έγινε έξω φρενών.

«Σάμπως γνωρίζει ποιος ήταν ο Χίτλερ;», ρώτησε. «Και αν το γνωρίζει, τότε ό,τι είπε είναι φρικτό, διότι αυτό που λέει είναι πως όσοι δεν σκέπτονται όπως αυτός είναι όλοι τους φονιάδες», δήλωσε ο 40χρονος Καπρίλες.

Φαίνεται ότι ο Μαντούρο κληρονόμησε από τον Τσάβες εκτός από το «δαχτυλίδι» και την εξουσιομανία.

Οπότε, μετέρχεται παν μέσον – από τις συνωμοσίες ως τις κατάρες!

Το πρόβλημα είναι πως δεν ξέρω αν στην Ελλάδα υπάρχει καμιά αντίστοιχη κατάρα αυτής της Μακαραπάνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: