Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Όταν η λογική προσκρούει με την ιδεολογία...

Του Γιώργου Καισάριου

Για να μπορείς να λύσεις ένα πρόβλημα, θα πρέπει να γνωρίζεις ποιο το πρόβλημα. Στα μαθηματικά υπάρχει μόνο ένας τρόπος να λύσεις μια εξίσωση. Επίσης να τονίσω ότι υπάρχει μόνο μια απάντηση (λύση). Η λύση επίσης δεν υπόκειται στην πολιτική ιδεολογία που μπορεί να έχει κανείς. Τέλος η γλώσσα των μαθηματικών είναι η ίδια παντού. Σε όποια χώρα και να πάει κανείς, δεν αλλάξουν ούτε οι κανόνες και ούτε ο τρόπος επίλυσης της εξίσωσης και πάνω από όλα η απάντηση.

Ακούω συνεχώς ότι δεν μπορούμε να βάζουμε τους αριθμούς πάνω από τον άνθρωπο.

Όλοι αυτοί όμως που το λένε δεν μας δίνουν λύση στην εξίσωση. Δίνουν απλά την απάντηση που θα ήθελαν ή τους συμφέρει ή τους βολεύει (πολιτικά ή ιδεολογικά), αλλά δεν μας λένε πως μπορεί η εξίσωση να επαληθευτεί.

Κανένας πολιτικός, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση δεν θέλει να μειώσει τις συντάξεις κανενός. Η διαφορά όμως μεταξύ αυτών που είναι στην κυβέρνηση και των άλλων που είναι στην αντιπολίτευση, είναι ότι οι της κυβέρνησης αναγκαστικά πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των αριθμών, ενώ οι της αντιπολίτευσης έχουν το περιθώριο να λένε ό,τι θέλουν και να παριστάνουν ότι οι νόμοι των μαθηματικών δεν έχουν απήχηση σε αυτούς. Μέχρι βέβαια να γίνουν και αυτοί κυβέρνηση.

Ένα από τα προβλήματα δηλαδή που έχουμε σαν λαός έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν συμφωνούμε στο ότι οι κανόνες των μαθηματικών είναι δεδομένοι, μέχρι να γίνουμε κυβέρνηση. Επίσης δεν συμφωνούμε καν ποιο είναι το πρόβλημα.

Για παράδειγμα, σύσσωμη η πολιτική ηγεσία κατά την άποψή μου εξακολουθεί και παπαγαλίζει την καραμέλα της φοροδιαφυγής. Εγώ σας έχω πει πολλές φορές ότι δεν έχει καμία σχέση η φοροδιαφυγή.

Το ερώτημα είναι το εξής. Αν δεν φταίει η φοροδιαφυγή, αλλά εσύ ακολουθείς μια πολιτική με σκοπό να μειώσεις την φοροδιαφυγή, ενώ η φοροδιαφυγή δεν είναι πράγματι το πρόβλημα (όπως πιστεύω), θα λύσεις το πρόβλημα;

Η απάντηση είναι όχι. Και επειδή μέχρι σήμερα δεν έχει λυθεί κανένα από τα προβλήματα της Ελλάδος, μήπως (λένε τώρα) πράγματι δεν φταίει η φοροδιαφυγή αλλά κάτι άλλο; Και όσο επιμένουμε για πολιτικούς και ιδεολογικούς λόγους να μην θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα –το πραγματικό πρόβλημα δηλαδή– λύση στα προβλήματα αυτής της χώρας δεν θα βρούμε.

Εγώ λοιπόν θα περιμένω να δω πως άλλοι αυτοί σε αυτή τη χώρα που πιστεύουν ότι θα λύσουν τα προβλήματα αυτής της χώρας, θα τα λύσουν χωρίς να βασίζονται στην λογική και χωρίς να βασίζονται στην πραγματικότητα των αριθμών.

Αναμένω να δω πως θα επαληθευτεί η εξίσωση, έξω από τους φυσικούς νόμους της μαθηματικής και της πραγματικότητας. Είτε αυτό είναι το συνταξιοδοτικό, είτε το πρόβλημα των τραπεζών είτε είναι το πρόβλημα της ανεργίας. Εδώ είμαστε και αναμένω να δω τι θα δούμε.

Προσοχή όμως, μην έρθουν όλοι αυτοί σε μερικά χρόνια από τώρα και πουν ότι έκαναν λάθος, όπως όλοι αυτοί που έχουν σήμερα ανασκευάσει τις δηλώσεις τους περί της αναγκαιότητας για κούρεμα ομολόγων το 2010, διότι τα λάθη κοστίζουν.

ΠΗΓΗ  capital.gr 


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Το έχω γράψει πολλές φορές και ίσως γίνομαι βαρετή αλλά...
Η φοροδιαφυγή δεν είναι καινούριο "φρούτο".
Φοροδιαφυγή είχαμε, έχουμε και θα έχουμε εσαεί και διεθνώς!
Είναι άδικο; Παράνομο; Ανεύθυνο;...  Σαφώς! Αλλά υπάρχει! Και κανένας ανά τους αιώνες και ανά την υφήλιο δεν την έχει πατάξει!
Στην Ελλάδα πχ την δεκαετία του '70, ουδείς έκοβε αποδείξεις πλην ίσως των πολυκαταστημάτων τύπου Μινιόν. Και όμως το κράτος δεν είχε το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει σήμερα.
Έχει παραγίνει το κακό;...  Παλαιότερα ήταν χειρότερη η κατάσταση. Απλά τώρα μας λείπουν έσοδα και το έχουμε αναγάγει σε πρώτο θέμα.
Η φοροδιαφυγή μπορεί να μειωθεί κι άλλο, αλλά δεν θα λύσει τα προβλήματα της χώρας.
Αυτά είναι πολύ πιο σύνθετα και πολύπλοκα.
Το βέβαιο όμως είναι ότι όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο θα αυξάνεται και η φοροδιαφυγή, ηθελημένα ή εξ ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: