Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ “ΣΙΔΗΡΑ ΚΥΡΙΑ”...

Πολλά μπορεί να πει κανείς για την Μάργκαρετ Θάτσερ.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα...  και η “Σιδηρά Κυρία” έκανε πάρα πολλά για την χώρα της, τόσα ώστε να γραφτεί ένα νέο κεφάλαιο στην διεθνή πολιτική. Ο “Θατσερισμός”.


Η Θάτσερ, κόρη παντοπώλη και άνθρωπος με ακατάβλητη αποφασιστικότητα, αγαπήθηκε και μισήθηκε από τους Βρετανούς. Κατά την διάρκεια της θητείας της, συνέτριψε τα συνδικάτα και ιδιωτικοποίησε μεγάλο μέρος της βρετανικής βιομηχανίας και οικονομίας. Υπήρξε πρέσβειρα του οικονομικού φιλελευθερισμού, του κοινωνικού συντηρητισμού, της ιδέας του μεγαλείου της Βρετανίας. Οι πεποιθήσεις της Μάργκαρετ Χίλντα Ρόμπερτς, που γεννήθηκε την 13η Οκτωβρίου 1925 στο Γκράνθαμ, διαμορφώθηκαν από την αυστηρή της εκπαίδευση από έναν μεθοδιστή ιερέα.


Η Θάτσερ, εντάχθηκε στους Συντηρητικούς μετά τον γάμο της το 1951, μπήκε στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1959, αφού εξελέγη στο Φίντσλεϊ, βόρεια του Λονδίνου. Από το 1970 ως το 1974, υπηρέτησε ως υπουργός Παιδείας. Το 1975, αναδείχθηκε επικεφαλής των Τόρις και τέσσερα χρόνια αργότερα, έγινε πρωθυπουργός.

Ο «θατσερισμός» έγινε δημοφιλής, καθώς η πρωθυπουργός προσπαθούσε να αποκαταστήσει το κύρος της άλλοτε αυτοκρατορίας, κάτι στο οποίο συνέβαλε η ανακατάληψη των νήσων Φόκλαντ, που στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Η Θάτσερ, που είχε στενές σχέσεις με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν αλλά και με τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο κατά την διάρκεια του ψυχρού πολέμου.


Έμεινε στην ιστορία για πολλές και διάφορες από τις αποφάσεις της (πολλοί τις χαρακτηρίζουν ακόμη και σήμερα ιδιαιτέρως σκληρές) όπως το νομοσχέδιο για την πάταξη του χουλιγκανισμού το οποίο ονομάστηκε Πράξη για τους Θεατές του Ποδοσφαίρου (Football Spectators Act) και τέθηκε σε εφαρμογή από το 1989.

Ήδη βέβαια είχε προηγηθεί ο πενταετής αποκλεισμός των αγγλικών ομάδων από όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η δήλωσή της «πρέπει να καθαρίσουμε τον χουλιγκανισμό και θα περάσουμε ξανά τη θάλασσα για να παίξουμε σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μόνο αν και όταν τελειώσουμε με αυτό το πρόβλημα»!


Όντως ο χουλιγκανισμός αποτελεί παρελθόν για την Μ. Βρετανία.

Προσωπικά δηλώνω μεγάλη θαυμάστρια της βαρόνης Μ. Θάτσερ και, σε μεγάλο βαθμό, οπαδός του “Θατσερισμού”.

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φεμινίστρια και σε καμία περίπτωση δεν αποδίδω τον θαυμασμό μου στο γεγονός ότι ήταν γυναίκα.

Υπήρξε ένας άνθρωπος που δεν φοβήθηκε να κάνει λάθη, δεν μέτρησε πολιτικό κόστος, ένας άνθρωπος με ακεραιότητα χαρακτήρα και αγάπη για την χώρα της.

Έχει κατηγορηθεί για πολλά (γιατί “τσάκισε” τα συνδικάτα, γιατί μείωσε το κοινωνικό κράτος, για “πολεμοχαρείς” τάσεις, κλπ) αλλά ποτέ δεν κατηγορήθηκε για “λαμογιές” ή οικονομικά σκάνδαλα.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει σελίδα στο διαδίκτυο η οποία πανηγυρίζει τον θάνατό της την στιγμή που την παραδέχονται εχθροί και φίλοι διεθνώς, αλλά πιθανόν αυτό να είναι χαρακτηριστικό  των μεγάλων ανθρώπων.
Δημιουργούν μεγάλες αγάπες αλλά και μεγάλα μίση.

Κάποτε είχε πει ότι «το να πειθαρχείς τον εαυτό σου να πράξει αυτό που θεωρείς ορθό και σημαντικό, αν και δύσκολο, είναι η βασική οδός προς την αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμηση και την προσωπική ικανοποίηση».

Το δάκρυ της αποχωρώντας -μετά από 11 χρόνια- από την πρωθυπουργική κατοικία
Τα τελευταία χρόνια, λόγω Αλτζχάιμερ, είχε αποσυρθεί από την δημοσιότητα και η οικογένειά της φρόντισε να κρατήσει άθικτη την αξιοπρέπειά της.

Με τον θάνατό της κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο Βρετανικής, Ευρωπαϊκής και διεθνούς ιστορίας η οποία μένει να κριθεί από τους ιστορικούς του μέλλοντος.

Καλό ταξίδι στην “Σιδηρά Κυρία” με το “Κ” κεφαλαίο!...


ΥΓ : Στην προηγούμενη ανάρτηση του ιστολογίου ο Πάσχος Μανδραβέλης απαριθμεί κάποιες από τις ατάκες της Θάτσερ που έμειναν στην ιστορία.
Οι δικές μου αγαπημένες ατάκες της είναι...
"το πρόβλημα με τον Σοσιαλισμό είναι πως τελικά εξαντλούνται τα λεφτά των άλλων"...
"δεν υπάρχουν δημόσια χρήματα παρά μόνο τα χρήματα των φορολογουμένων"...
"δεν είναι η δημιουργία πλούτου που είναι λάθος, αλλά η αγάπη του χρήματος για το χρήμα"...
και είμαι σίγουρη ότι εάν ψάξω θα βρω και πολλές-πολλές  άλλες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: