Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Όπου φύγει-φύγει οι δημόσιοι υπάλληλοι...

ΧΑΡΑΤΣΙΑ: Την ώρα που ο Βενιζέλος καθημερινά επιβάλλει νέους φόρους επί δικαίων και αδίκων
Όπου φύγει-φύγει
Οι δημόσιοι υπάλληλοι υποβάλλουν αιτήσεις για συνταξιοδότηση προκειμένου να σωθούν από την λαίλαπα

Του Δ. Κεμπέ
Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

Όσο πολιτικός κρατούμενος, κατά δήλωση του, είναι ο Μάκης Ψωμιάδης, άλλο τόσο κι ακόμη παραπάνω είναι υπουργός Οικονομικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος! Ο πλέον αποτυχημένος «τσάρος» της Μεταπολίτευσης έχει
καταφέρει (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) στους τρεις μήνες που διοικεί το υπουργείο να επιβάλλει τέσσερις νέους φόρους, δύο περικοπές εισοδημάτων και να πέσει έξω, τουλάχιστον έξι φορές στις προβλέψεις τους για την πορεία των δημοσιονομικών.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής δεν ήταν άλλη από το χαράτσι στα ακίνητα το οποίο ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή από τη ΔΕΘ υποσχόμενος ότι «εάν θα πάρουμε αυτά τα μέτρα δεν θα χρειαστούν άλλα και στις αρχές του επόμενου έτους θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ»!

Τέσσερις μέρες νωρίτερα είχε δεσμευθεί ότι δεν θα λάβει άλλα μέτρα και τρεις μέρες μετά τις ανακοινώσεις για το χαράτσι στα ακίνητα επειδή δεν τόλμησε κι άλλους φόρους, διπλασίασε το χαράτσι! Επέβαλε μάλιστα να το πληρώσουν άνεργοι και ανάπηροι, έδωσε εντολή στον Ζερβό της ΔΕΗ να το εισπράξει από τον επόμενο κιόλας μήνα ενώ εξαπλασίασε το κατώτατο όριο των 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό στις λαϊκές γειτονιές!

Παράλληλα άνοιξε και το μέτωπο των απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ήταν τόση η πρεμούρα του που αρχικά απέστειλε λίστα οργανισμών που θα κλείσουν , κατόπιν την απέσυρε λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν θα ενταχθούν στην εφεδρεία οι εργαζόμενοι των μεγάλων ΔΕΚΟ και των κρατικών τραπεζών (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, λεωφορεία, Αγροτική, Τ.Τ. κτλ) και στο τέλος δημοσιοποίησε νέα λίστα στην οποία πλήθος οργανισμών δεν έχουν καμία σχέση με το Δημόσιο (Οργανισμός Αργιλομάζας, φιλανθρωπικά ιδρύματα, ιδρύματα για παιδιά με αναπηρίες κτλ) και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τέτοιο πρόγραμμα!

Μαζική φυγή
Τα κατορθώματα του δεν τελειώνουν εκεί. Οι διαρροές και οι εγκύκλιοι από το υπουργείο του για πρόσθετες περικοπές εισοδημάτων δημοσίων υπαλλήλων και για επέκταση της εργασιακής εφεδρείας σε όλο το Δημόσιο προκάλεσαν κύμα φυγής υψηλόβαθμων στελεχών από τις υπηρεσίες.


Σε διάστημα μόλις τριών ημερών έχουν υποβληθεί 6.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση, όπως ανέφερε o αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταμείων και γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Νίκος Καλάκος. «Πρόκειται για άτομα από 55-63 ετών που κατέχουν θέσεις από προϊστάμενο και πάνω» είπε, τονίζοντας πως το κύμα φυγής ήταν αναμενόμενο.

«Οφείλεται στις περικοπές επιδομών, στις μειώσεις μισθών, στο νέο μισθολόγιο και στο νεφελώδες σκηνικό της εργασιακής εφεδρείας» είπε και πρόσθεσε ότι τα ταμεία δεν θα αντέξουν να πληρώσουν συντάξεις. «Ακόμα και αυτά που σήμερα μπορούν, σε πέντε χρόνια θα αδυνατούν».

Στο ΙΚΑ σε διάστημα δύο ημερών υποβλήθηκαν 1.000 αιτήσεις για συνταξιοδότηση υπαλλήλων του Ιδρύματος. Οι αιτήσεις για αποχώρηση ανέρχονται σε 2.000 στο υπουργείο Οικονομικών, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, Νίκος Χατζόπουλος δήλωσε ότι μέσα σε δύο ημέρες 1.000 υπάλληλοι από τους 8.385 παραιτήθηκαν υποβάλλοντας αιτήσεις συνταξιοδότησης. Παράλληλα ο κ. Χατζόπουλος προειδοποίησε για τα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού και την είσπραξη των εσόδων από εισφορές και κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία να ξεκαθαρίσουν τι θα ισχύσει για τις συντάξεις μετά την εφαρμογή του νέου μισθολογίου και της εργασιακής εφεδρείας.

Μαζικές είναι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία (ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ κ.λπ.), γεγονός το οποίο - όπως παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία) Θανάσης Τσακανίκας - θα προκαλέσει μπλακάουτ στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων αλλά και στη βιωσιμότητα των οργανισμών.


Μεγάλοι χαμένοι
Ο Καλάκος ανέφερε, επίσης, ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έφθασε στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων κατέδειξε πως το έλλειμμα υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που οδηγεί με ακρίβεια στη στάση πληρωμών. Στο ίδιο Ταμείο δεν αποκλείεται να υπάρξουν και νέες περικοπές στο εφάπαξ, πέραν του 10% που ήδη έχει επιβληθεί.

Τονίζεται ότι εκτός από το νέο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει νομοθετική ρύθμιση και για τις συντάξεις, για τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, η οποία θα αφορά τόσο τους «παλαιούς» όσο και τους «νέους» ασφαλισμένους. Το ποσοστό πρόκειται να υποχωρήσει στο 60% από το 80% που ισχύει σήμερα για τους «παλαιούς» και 70% για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1993.


Σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, με τις νέες ρυθμίσεις η μείωση των συντάξεων μπορεί να αρχίζει από 142 ευρώ - για όσους είναι σε χαμηλά κλιμάκια - και να φτάνει έως και τα 393 ευρώ τον μήνα, για όσους είναι στα υψηλότερα κλιμάκια και συμπληρώσουν 35ετία. Μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, που μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1992. Ωστόσο, οι αλλαγές θα επηρεάσουν και όσους διορίστηκαν μετά το 1993.

ΠΗΓΗ ΕΛΠΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: