Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΙΝΑΙ ΤΡΕΛΗ ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

(κατά παράφραση της γνωστής ατάκας του Οβελίξ!)

Από την Κυριακή όπου ο σντιπρωθυπουργός Βενιζέλος ανακοίνωσε τα περί εκτάκτου φόρου στα ακίνητα είχα μία ανησυχία.
Φοβόμουν ότι θα έβαζαν “βατά” ποσά έτσι ώστε, κατά κάποιο τρόπο, να μας “υποχρεώσουν” να το πληρώσουμε.
Ούτε αυτό όμως δεν σκέφτηκε η “κυβέρνηση” μέσα στον πανικό της!

Οι χθεσινές ανακοινώσεις της “κυβέρνησης” μόνο γέλιο μπορούν να προκαλέσουν. Πικρό γέλιο;  Νευρικό γέλιο πανικού; Κοροϊδευτικό γέλιο συνοδευόμενο από χαρακτηριστικές χειρονομίες; Πάντως γέλιο!

Στις ανακοινώσεις του... ποδαριού μετά το έκτακτο Κυριακάτικο υπουργικό συμβούλιο σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης ειπώθηκε ότι θα πληρώσουμε έως 10 ευρώ το τετραγωνικό για τα ακίνητά μας και ο φόρος θα είναι “κοινωνικά δίκαιος”.
Προφανώς όταν επέστρεψαν στην Αθήνα έβαλαν κάτω τα στοιχεία, έκαναν τους υπολογισμούς τους και ανακάλυψαν ότι δεν τους βγαίνουν τα κουκιά.
Έτσι μέσα σε 3 μόλις ημέρες όλα άλλαξαν!

Ο “έκτακτος” φόρος έφτασε τα 16(;) ευρώ και η “κοινωνική δικαιοσύνη” πήγε στα σκουπίδια μια και αποφασίστηκε να πληρώσουν και οι ευπαθείς ομάδες (άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι)!

Αποφασίστηκε επίσης ότι η παλαιότητα των κτηρίων δεν θα επιφέρει ελάφρυνση φόρου.
Αυτό όμως είναι η μία ανάγνωση.
Υπάρχει και η άλλη...
Για να μην ξεφτιλιστεί εντελώς ο αντιπρωθυπουργός που βιάστηκε να ανακοινώσει τα 10 ευρώ ανακοίνωσαν τις κατώτατες τιμές ως βάση υπολογισμού δηλαδή τις τιμές των κτηρίων με παλαιότητα άνω των 26 ετών και πάνω σε αυτές τις τιμές μπαίνουν προσαυξήσεις ανάλογα με την “νεότητα” του κτηρίου!
Υπό άλλες συνθήκες έπρεπε η βάση να είναι το νεόκτιστο κτήριο και να μειώνεται σύμφωνα με την παλαιότητα αλλά τότε η τιμή βάσης θα ήταν άνω των 20(!) ευρώ οπότε θα ήταν πολύ μεγάλη η ξεφτίλα και ακόμα μεγάλες οι αντιδράσεις.
Παλιά τους τέχνη κόσκινο η... κουτοπονηριά!

Όλα αυτά βέβαια, επειδή ξέρουν ότι δεν μπορούν να τα εισπράξουν μέσω ΔΟΥ, τα βάζουν στους λογαριασμούς της ΔΕΗ ώστε να αισθανόμαστε την “δαμόκλειο σπάθη” της διακοπής του ρεύματος!

Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως νομιμοποιείται η είσπραξη φόρου από μία εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο.
Μάλλον πρόκειται για ακόμα μία παγκόσμια πρωτοτυπία και ακόμα έναν παραλογισμό από τους πολλούς που συναντάμε καθημερινά.

Θεωρητικά πάντως, αν κάποιος πληρώσει μόνο το ποσό που αναλογεί στην κατανάλωση του σε ρεύμα (χωρίς το έκτακτο χαράτσι) στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η διακοπή της ηλεκτροδότησης από την ΔΕΗ είναι παράνομη.

Το σίγουρο είναι ότι με τέτοιες τιμές και τέτοιους όρους φορολόγησης είναι αδύνατον να εισπραχθεί το ποσό των 2 δις που ευελπιστεί να εισπράξει η “κυβέρνηση”.
Άρα... είναι σίγουρο ότι πριν το τέλος τους έτους θα χρειαστούν και νέα μέτρα!

Η φορολαγνεία της “κυβέρνησης” έφτασε τον κόσμο σε σημείο απελπισίας και όποιος απελπίζεται... αντιδρά!

Το κίνημα “Δεν Πληρώνω” γιγαντώνεται.
Άλλος γιατί θεωρεί κοροϊδία την συνεχόμενη και ακατάπαυστη αφαίμαξή του ενώ το κράτος συνεχίζει τις σπατάλες και άλλος γιατί απλά δεν έχει για να πληρώσει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Δεν πληρώνουν!

Μπορεί λοιπόν ο αντιπρωθυπουργός να πιστεύει ότι έβαλε “πάτο στο βαρέλι” (αν και τώρα τελευταία δεν το λέει συχνά!) στην πραγματικότητα όμως έκανε μία τρύπα στο νερό.
Έτσι όλα είναι ρευστά.
Ακόμα και το μέλλον της “κυβέρνησης”!

Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: