Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ένα στοίχημα που έχει αξία!...

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
 
Οι περισσότεροι από εμάς ακούμε την λέξη «επενδύσεις» και βάζουμε το χέρι στις τσέπες. Θέλουμε να προφυλάξουμε το πορτοφόλι μας, μην τυχόν και μας πάρουν και τα ελάχιστα χρήματα που έχει μέσα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την λέξη ανάπτυξη. Εκεί τρέχουμε να μπούμε στα καταφύγια. Αυτά πρέπει να τα ξέρει ο Σαμαράς. Για να μην επαναλάβει τα λάθη του ΓΑΠ με τα αδέλφια και τα ξαδέλφια.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται ότι θα κάνει σημαία του το θέμα των επενδύσεων και της καταπολέμησης της ανεργίας. Είναι αυτό που περιμέναμε να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Να αρχίσει να πουλάει το προϊόν Ελλάδα. Ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί.

Μία μέρα μετά τις Βρυξέλλες ανακοινώθηκε η συμφωνία με HP- Cosco – ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Τυχαίο; Σίγουρα όχι. Ούτε και μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι η εν λόγω συμφωνία κλείστηκε στο ταξίδι της επιστροφής του πρωθυπουργού από το Eurogroup. Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις έχουν γίνει εδώ και καιρό και ότι η δόση ήταν το... προαπαιτούμενο για την ανακοίνωσή της. Περιμένουμε, λοιπόν, και τις άλλες ανακοινώσεις.

Με άλλα λόγια περιμένουμε ότι ο κ. Σαμαράς θα παίξει δυνατά το χαρτί των επενδύσεων. Κι αυτό διότι γνωρίζει ότι μόνο με νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθεί και πάλι ελπίδα στον κόσμο. Από λόγια έχουν όλοι χορτάσει. Από ψωμί έχουν ανάγκη οι άνεργοι και οι δουλειές δεν έρχονται με πολιτικές του «ώριμου φρούτου» και άλλες ανοησίες αυτού του τύπου.

Ωστόσο, ο κόσμος δικαιούται να είναι καχύποπτος. Κι αυτό διότι όλες αυτές οι έννοιες έχουν κακοποιηθεί από τους προηγούμενους. Ο ΓΑΠ είχε κλείσει δουλειές με τους Άραβες και την ώρα που αρχίσαμε να προβάρουμε τις κελεμπίες, πέσαμε από την αιώρα. Τραγωδία. Σαν να βλέπει ο πεινασμένος παντεσπάνι στον ύπνο του!

Ο κ. Σαμαράς θα κριθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αν πετύχει στο στοίχημα των επενδύσεων θα έχει διανύσει ένα σημαντικό μέρος του δρόμου που πρέπει να καλύψει. Διαφορετικά, θα εξαφανιστεί με την ίδια ευκολία που χάθηκε και ο ΓΑΠ. Θα πρέπει, πάντως, να ομολογήσουμε ότι ο Αντώνης Σαμαράς δείχνει να μαθαίνει από τα λάθη του και από τα λάθη των άλλων. Ο ΓΑΠ για παράδειγμα άφησε το κρίσιμο θέμα των επενδύσεων στα χέρια στενών του συνεργατών. Ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να ασχοληθεί ο ίδιος προσωπικά. Σε άλλες περιπτώσεις θα λέγαμε ότι ο συγκεντρωτισμός δεν κάνει καλό. Εδώ, όμως, είναι ο μόνος δρόμος για να φτάσει κανείς σε ένα καλό αποτέλεσμα.

Θα πρέπει να συνηθίσουμε στην ιδέα του Αντώνη Σαμαρά που συζητάει με Έλληνες και ξένους επενδυτές. Είναι το κλειδί για την επόμενη ημέρα. Χτες ήταν η HP και η Cosco. Σήμερα κάποιος άλλος. Κι αύριο κάποιος ακόμη. Δεν είναι κακό σενάριο...
 
ΠΗΓΗ   capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: