Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Φωνή τσόντα και κοπάνα στην ελληνική βουλή...

Όταν κάποιοι βουλευτές καίνε το σενάριο και αυτοσχεδιάζουν επιχειρώντας να καθηλώσουν το κοινό...
 
Γράφει ο Φώτης Νάκος*
 
Θα μπορούσε να γυριζόταν ταινία. Κάποιοι θα πείτε ότι αστειεύομαι αλλά σοβαρολογώ... μέχρι κεραίας. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη μετάλλαξη των βουλευτών. Όχι όλων, αλλά μιας συγκεκριμένης μερίδας, που το ζουν ρε παιδάκι μου το βουλευτιλίκι τους...
 
Η μόδα άλλαξε και το να είσαι σοβαρός, μετρημένος να προσπαθείς με πολιτικά επιχειρήματα και συχνές ερωτήσεις στους υπουργούς, να ελέγξεις την κεντρική εξουσία και να εκπροσωπήσεις στο κοινοβούλιο αυτούς που σε εξέλεξαν, πέρασε.
 
Πλέον για να είσαι ''ιν'' βουλευτής, τσαμπουκάς, ευρηματικός και κυρίως φωνακλάς , ώστε να μη μπορεί να σε "σκεπάσει" το κουδούνι του προεδρεύοντα ή να βγάζεις νοκ άουτ με τη "βροντή" σου, οποίον τολμήσει να σου αντιπαρατεθεί λεκτικά.
 
Παράλληλα, θα πρέπει, να έχεις ελεύθερο χρόνο για να αφιερώνεις στα social media , να έχει συχνές παρουσίες στα τηλεοπτικά πάνελ, να δίνεις συνεντεύξεις και να έχεις στρατηγική, ώστε και να θέλει κάποιος να ξεφύγει από την φάτσα και τις ατάκες σου, να μη μπορεί να σε αποφύγει.
 
Τι και αν δεν πηγαίνεις τη βουλή, πού να προλάβεις άλλωστε με τόσες τηλεοπτικές εμφανίσεις και "σερφάρισμα" στο διαδίκτυο, δεν έχεις χρόνο. Για αυτό άλλωστε συχνά στη βουλή τα καθίσματα είναι άδεια, με εξαίρεση τις ψηφοφορίες μνημονίων που σημειώνουν μεγάλη τηλεθέαση... 
 
Ναι ρε παιδί μου, αυτοί είναι βουλευτές που φροντίζουν τουλάχιστον να σε ψυχαγωγούν ειδικά αυτή τη δύσκολη περίοδο.
 
Έτσι αντί να σκεφτείς την ακρίβεια και την ανεργία, που σε κάνουν καθημερινά να υποφέρεις, μια ομάδα Ελλήνων βουλευτών αναλαμβάνει να σε ψυχαγωγήσει.
 
Κάποιοι βουλευτές  της Χρυσής Αυγής αναλαμβάνουν χρέη "πορτιέρηδων" σε θεατρικές παραστάσεις  και να σου μάθουν ξανά την ιστορία του Πολυτεχνείου, φωτίζοντας "σκοτεινά" σημεία.
 
Κάποιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  αναβιώνει έθιμα Ταλιμπάν και προσπαθεί να οργανώσει λιντσαρίσματα πολιτικών σε κοινή θέα..
 
Άλλος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  ανακοινώνει τον πρωταθλητισμό του στο ασθενές φύλο, πληροφορώντας μας ότι έχει πηδήξει τη μισή Αθήνα, αντικρούοντας τις επιθέσεις που δέχεται από βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ότι είναι αδελφή.
 
Άλλος βουλευτής της  Ν.Δ  ανταπαντά βροντερά και λογομαχεί με άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, για τον αν αυτός ή γυναίκα του προέδρου φορά πιο ακριβά κοσμήματα και αξεσουάρ.
 
Και φυσικά δεν λείπουν και τα τρικ με βουλευτές των ανεξάρτητων Ελλήνων να βαδίζουν στα χνάρια που χάραξε η Λιάνα Κανέλλη  που ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με τη φρατζόλα ψωμί και το γάλα ανά χείρας. Έτσι απαντώντας στο συναγωνισμό, ο ένας μηχανεύτηκε το κασετόφωνο και άλλος να κρατά χαρτιά ομιλίας με οπισθόφυλλο ένα μεγάλο και μπλε  εθνικό όχι στην ψηφοφορία του μνημονίου 3.
 
Υπάρχουν και άλλα πολλά περιστατικά, που κάποια έχω χάσει καθώς διαδραματίζονται καθημερινά και σε μεγάλη συχνότητα στους τηλεοπτικούς δέκτες.
 
Αν ζούσαν σήμερα οι μεγάλοι δημιουργοί των επιθεωρήσεων της δεκαετίας του '70 και '80, θα είχαν έτοιμο υλικό απλά για να αντιγράψουν.
 
Και για να σοβαρευτούμε λίγο, εμείς  οι πολίτες δεν είμαστε άμοιροι των ευθυνών, για αυτές τις κοινοβουλευτικές επιλογές μας.
 
Τα περασμένα χρόνια  κατηγορούσαν του πολίτες ότι εξέθρεψαν στη Βουλή την οικογενειοκρατία και τη ρουσφετολογία. Σήμερα πλέον οι πολίτες φροντίζουν να επιβραβεύουν τους σταρ και όσους φωνάζουν. Ίσως θα έπρεπε ο πολίτης, που πλέον το ρουσφέτι καταργήθηκε καθώς δεν γίνονται προσλήψεις (σύμφωνα πάντα με τα μνημόνια στο δημόσιο) να σκεφθεί αλλιώς.
 
Οι επιλογές θα πρέπει να βασίζονται, κατά την άποψη μου, όχι στο αν ο υποψήφιος βουλευτής  τα χώνει καλά στην τηλεόραση, ή τσαμπουκαλεύεται στους δρόμους και το κοινοβούλιο, ή έχει εκατομμύρια φίλους στο Facebook και απαντά στα post μου, αλλά κυρίως στα αν έχει γνώσεις, είναι τεχνοκράτης και κυρίως προτείνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και όχι απλά ασκεί κριτική, για να είναι αρεστός.
 
Το ''μπινελίκωμα" ανήκει στους πολίτες και όχι στους πολιτικούς αυτοί πρέπει να καταθέτουν προτάσεις. Εγώ τουλάχιστον, αυτούς θα επιλέξω.
 
*Ο Φώτης Νάκος είναι αρχισυντάκτης του NEWS247. Έχει εργαστεί στον "Ταχυδρόμο" και στις εφημερίδες "Ελεύθερος" και "Αδέσμευτος Τύπος", την τηλεόραση της ΕΡΤ και του ΣΚΑΪ και στο ρ/σ City και έχει σπουδάσει "Ελληνικό πολιτισμό" στο ανοικτό πανεπιστήμιο.

ΠΗΓΗ  news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: