Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

ΑΙΜΑ, ΔΑΚΡΥΑ ΚΙ ΙΔΡΩΤΑΣ...

Παρακολουθήσαμε αυτές τις ημέρες την συζήτηση στην βουλή για την ψήφιση του προϋπολογισμού και το μόνο που μου ερχόταν στο μυαλό ήταν το παλιό τραγούδι του Ρουβά... “αίμα, δάκρυα κι ιδρώτας”!
 
Οι λεγόμενες “αντιμνημονιακές” δυνάμεις της αντιπολίτευσης ονειρεύονται... αίμα!
 
Είτε ήπια, υποσχόμενοι “οργή λαού” και ειδικά δικαστήρια, είτε άγρια, υποσχόμενοι λιντσαρίσματα όπως αυτό του Αμερικανού πρέσβη στην Λιβύη.
 
Δυστυχώς φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει σε άλλες εποχές όπου κυριαρχούσε η άποψη “δώστε αίμα στην αρένα” και η βουλή, για επικοινωνιακούς και μικροπολιτικούς λόγους, έχει μετατραπεί σε Κολοσσαίο!
 
Ακούστηκαν πολλά από την αντιπολίτευση, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Αν.Έλληνες, αλλά αυτό που προσωπικά μου έμεινε ως εντύπωση είναι ότι “ρεαλιστική και σωτήρια λύση” δεν έχουν (παρόλο που ο Τσίπρας χρησιμοποίησε αυτήν ακριβώς την έκφραση για να παρουσιάσει την λύση του ήτοι να ακυρώσουμε μονομερώς μνημόνια και συμφωνίες και μετά να συζητήσουμε  νέους όρους με τους δανειστές μας πάντα εντός ευρώ!) αλλά περιμένουν και ελπίζουν να μην λάβουμε την δόση!
 
Όπως αναρωτηθήκαμε με μία φίλη εχθές...  αν δεν πάρουμε τελικά την δόση θα είναι ικανοποιημένοι;
Θα αισθάνονται δικαιωμένοι, θα κάνουν πάρτι και θα ράψουν κυβερνητικά κοστούμια;
 
Κάποιοι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων μίλησαν με... δάκρυα!
 
Λυπούνται για την κατάσταση της χώρας, λυπούνται για τα “αναγκαστικά” αλλά “άδικα” και “αντιλαϊκά” μέτρα, λυπούνται γιατί “αναγκάζονται” να ψηφίσουν άλλον έναν προϋπολογισμό λιτότητας, λυπούνται γιατί “αναγκάζονται” να πουν “ναι σε όλα”, κλπ.
 
Μεγάλη θλίψη την οποία ελπίζουν ότι θα δουν οι ψηφοφόροι τους γιατί...  καλά όλα αυτά αλλά μην ξεχνάμε και τα ψηφουλάκια μας!
 
Ομολογώ πάντως ότι εντυπωσιάστηκα και ξεχώρισα την ομιλία του Γ. Ντόλιου, βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σε μία κρίση αυτοκριτικής είπε...
“το πολιτικό σύστημα είναι διαταραγμένο γιατί έχει κληθεί να κάνει μια δουλειά που δεν ξέρει, και όσοι κυβερνήσαμε ήμασταν εδώ για να μοιράζουμε μπόνους, χαρά και ευημερία, τώρα μοιράζουμε δυστυχία και δυσαρέσκεια, και αυτό δεν ξέρουμε να το διαχειριστούμε. Ενδίδουμε εύκολα στους πειρασμούς της δημαγωγίας και του λαϊκισμού, σε αυτούς έχουν ενδώσει οι συνάδερφοι της αντιπολίτευσης”!
Έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα και έτσι έχει μάθει ο κόσμος δεκαετίες τώρα οπότε είναι λογικό να μην είναι ελκυστική η σημερινή κυβέρνηση όταν υπόσχεται... ιδρώτα!
 
Άνθρωποι είμαστε και είναι στην φύση μας να προτιμάμε τις εύκολες και χωρίς κόπο λύσεις... αλλά...
 
Ευτυχώς είναι πλέον αρκετοί αυτοί που έχουν καταλάβει ότι χωρίς δουλειά, κόπο και ιδρώτα δεν υπάρχει λύση και τα πράγματα δεν είναι πια όπως ήταν το 2009 ή το 2010 όπου υπήρχαν κι άλλοι δρόμοι.
 
Το “λεφτά υπάρχουν” ακούγεται μόνο ως ανέκδοτο αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Αν.Έλληνες λένε το ίδιο πράγμα με άλλα λόγια και φαίνεται να πιάνει ακόμα σε μία μερίδα ψηφοφόρων.
 
Προσωπικά ελπίζω να μην ξαναδούμε τέτοιες εικόνες, να μην ξανακούσουμε τέτοιες στιχομυθίες και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες “cult” καταστάσεις στην Ελληνική βουλή  (αν και δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη...) και επιτέλους να σοβαρευτούμε πριν είναι αργά.
 
Καλός ο λαϊκισμός και τα μεγάλα λόγια αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και τα πράγματα θα χειροτερεύσουν πριν καλυτερεύσουν!
 
Πρέπει επιτέλους να μάθουμε να ζούμε με όσα έχουμε (τα οποία μπορούν να αυξηθούν μόνο με ανάπτυξη και παραγωγή!) και να σταματήσουμε να βασιζόμαστε σε δανεικά!
 
Κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να μας δανείζει με τους όρους που μας βολεύουν!
 
Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: