Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

"ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ"...

Την χούντα δεν την έζησα.

Γεννήθηκα μέσα σε αυτήν και έπεσε όταν ξεκινούσα το δημοτικό.

Μεγάλωσα όμως την εποχή που πλάστηκε η "μυθολογία" σχετικά με τα γεγονότα του πολυτεχνείου έχοντας ανέκαθεν μία μονομερή κυριαρχούσα άποψη από τη μία πλευρά και τα "ενοχικά" σύνδρομα της δεξιάς από την άλλη.

Κατά την διάρκεια των σχολικών μου ετών είχα για σίγουρο ότι πέφτοντας η πύλη και μπαίνοντας το άρμα μάχης σκότωσε δεκάδες... αργότερα διάβασα την λίστα των νεκρών και έμαθα.

Είχα επίσης για σίγουρο ότι "το πολυτεχνείο έριξε την χούντα"... μετά κατάλαβα ότι έριξε τον Παπαδόπουλο και ανέδειξε τον Ιωαννίδη, ακολούθησε η Κύπρος και -μετά- έπεσε η χούντα.

Σιγά-σιγά άρχισα να αμφισβητώ και όλους αυτούς που δήλωναν ότι ήταν αγωνιστές στο πολυτεχνείο...  κάτι σαν "ήμουν κι εγώ εκεί" σε μπλουζάκια μου θύμιζε.

Κάποια στιγμή πριν από αρκετά χρόνια, ένας οικογενειακός φίλος και γνωστός αριστερός μου είπε ότι ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για την Αθήνα ώστε να πάει στο πολυτεχνείο αλλά δεν πρόλαβε (βασικά δεν τον άφηναν οι γονείς του) και έτσι ποτέ δεν βρέθηκε στην εξέγερση.

Αναρωτήθηκα λοιπόν πόσοι είναι αυτοί που δηλώνουν ότι ήταν παρόντες αλλά στην πραγματικότητα δεν πέρασαν ούτε απ' έξω.

Εκτός όμως από αυτήν την κατηγορία "επαναστατών" μεγαλώνοντας  ανακάλυψα ότι υπάρχει και μία άλλη, πιο εντυπωσιακή.

Γνώρισα έναν αριστερό, από αριστερή οικογένεια και (πάντα) ΚΚΕ μέχρι το μεδούλι όπου ενώ ο πατέρας του είχε συλληφθεί από την χούντα αυτός πήγε φαντάρος, έγινε δόκιμος έφεδρος αξιωματικός και μόλις τελείωσε τοποθετήθηκε από την τότε -χουντική- κυβέρνηση σε κρατικό πόστο!

Θυμάμαι όμως την αγανάκτησή του όταν κάποια στιγμή η κόρη του του είπε ότι δεν θα πάει σχολείο την Τετάρτη γιατί "είναι του πολυτεχνείου"!
Όπως λέμε "είναι του αη-Γιαννιού" ένα πράγμα!

Αγανάκτησε ο άνθρωπος!
Έκατσε βέβαια να της εξηγήσει τι έκανε η γενιά του στο πολυτεχνείο αλλά ταυτόχρονα προβληματίστηκε...  μήπως τελικά όλη αυτή η "μυθοπλασία" έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα...  μήπως όλη αυτή η παραφιλολογία έκανε την νέα γενιά να αδιαφορεί ή ακόμα και να αντιδρά;

Σήμερα διάβασα ένα εξαιρετικό κείμενο του Χρύσανθου Λαζαρίδη στο antinews.gr  και κατάλαβα πολλά...

Πολλά θα ακουστούν για άλλη μία χρονιά, θα δούμε πολλά αφιερώματα στην εξέγερση και θα ακούσουμε ακροαριστερούς και ακροδεξιούς να μάχονται για την "αλήθεια".

Κάθε χρόνο τα ίδια...

Μην ξεχνάμε λοιπόν...  "σήμερα είναι του πολυτεχνείου"... και αύριο θα είναι μία άλλη μέρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: