Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΥΡΟ Ή ΑΣΠΡΟ;...

Γενικά έχουμε μία έφεση να απλοποιούμε τα πράγματα.
 
Μας αρέσει να βλέπουμε τα πάντα μαύρα ή άσπρα προφανώς γιατί το γκρί χρειάζεται σκέψη, κρίση και λογική.
 
Βολευόμαστε με τις (υπερ)απλουστεύσεις και πάμε παρακάτω χωρίς πολύ σκέψη.
 
Έτσι συνέβει και με το χθεσινό eurogroup...
 
Άλλοι θριαμβολογούν και είναι έτοιμοι να κατέβουν στους δρόμους κορνάροντας και πανηγυρίζοντας και άλλοι τα βρίσκουν όλα στραβά κι ανάποδα και είναι -πάλι- έτοιμοι να πάρουν τ' άρματα της επανάστασης και τις απελευθέρωσης κατά των προδοτών, δοσίλογων, τοκογλύφων, κλπ.
 
Με την λήξη του eurogroup ξεκίνησαν οι δημοσιογράφοι όπου, ανάλογα με το μέσο στο οποίο εργάζονται, περιέγραφαν τα πάντα μαύρα ή άσπρα!
 
Με το ξημέρωμα πήραν την σκυτάλη οι καθηγητές.
Ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του πάντα σε αποχρώσεις μαύρου ή άσπρου!
 
Σιγά-σιγά εμφανίστηκαν και οι πολιτικοί οι οποίοι προφανέστατα ήταν ή ενθουσιασμένοι ή αγανακτισμένοι ανάλογα με το κόμμα στο οποίο ανήκουν αλλά αυτοί δεν μετράνε γιατί πρώτον θα έλεγαν τα ίδια όποια κι αν ήταν η απόφαση και δεύτερον είναι πολύ πιθανόν να είχαν μαζί τους σκονάκι που είχαν γράψει πριν από μέρες!
 
Βέβαια όλα αυτά, πανηγυρισμοί ή αφορισμοί, ήταν κυρίως βασισμένοι σε “δημοσιογραφικές πληροφορίες” αφού οι περισσότεροι σχολίαζαν χωρίς να έχουν πλήρη γνώση της απόφασης και χωρίς να έχουν διαβάσει το τελικό κείμενο!
 
Όλοι όσοι σχολιάζουν θετικά ή αρνητικά έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό.
Είναι επιλεκτικοί!
 
Οι πανηγυρίζοντες μιλούν για την δόση του Δεκεμβρίου (34,4δις δεν είναι και λίγα!), την μείωση του επιτοκίου (κάτω από 1%!), την διάθεση των κερδών των υπολοίπων από τα Ελληνικά ομόλογα στην χώρα μας, την παράταση της λήξης των ομολόγων, κλπ, κλπ, κλπ.
 
Οι αφορίζοντες μιλούν για τον ειδικό λογαριασμό (δυστυχώς τελικά θα είναι στην Ελλάδα οπότε πήγαν χαμένα τα σκονάκια για τις διαμαρτυρίες περί “ειδικού λογαριασμού σε τράπεζα του εξωτερικού”) που θα μας “τρώει” τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις και τα πλεονάσματα που ΘΑ έχουμε, δεν γίνεται να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα οπότε σύντομα θα έχουμε και νέα απάνθρωπα μέτρα, το ΔΝΤ μας δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, κλπ, κλπ, κλπ.
 
Φυσικά “καπάκι” σε όλα τα αρνητικά μπαίνει πάντα το “πρόβλημα” του νομίσματος γιατί...  “αν είχαμε το δικό μας νόμισμα θα ήταν αλλιώς η κατάσταση”.
 
Δυστυχώς για όλους, δεν είναι όλα μαύρα ή άσπρα.
Υπάρχει και το γκρι!
 
Η συμφωνία σαφώς και χαρακτηρίζεται θετική για την χώρα γιατί εξασφαλίζει την επιβίωσή μας ΣΗΜΕΡΑ.
 
Αυτό δεν σημαίνει ότι λύνει όλα μας τα προβλήματα και μας εξασφαλίζει ένα εύκολο και ρόδινο αύριο.
 
Τα μέτρα που ήδη ψηφίστηκαν θα εφαρμοστούν και αναμένεται εντός των ημερών και το νέο φορολογικό ν/σ το οποίο είναι ακόμα αβέβαιο τι “κουστούμι” θα μας κόψει.
 
Από την άλλη, θα πάρουμε ζεστό χρήμα το οποίο χρειαζόμαστε όχι μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και για την πληρωμή -κάποιων έστω- χρεών του δημοσίου.
 
Βέβαια θα πρέπει να κάνουμε και τις απαραίτητες δημοσιονομικές αλλαγές τις οποίες, εδώ που φτάσαμε, έπρεπε να έρθουν τρίτοι να μας τις υποδείξουν γιατί εμείς ήμασταν πολιτικά και κομματικά “στραβοί” και δεν τις βλέπαμε μόνοι μας για να τις διορθώσουμε.
 
Με λίγα λόγια...
 
Το εάν θα αποδειχθεί θετική ή αρνητική η απόφαση του eurogroup είναι στο χέρι μας και θα φανεί στο μέλλον.
 
Το μόνο που χρειάζεται τώρα είναι οργάνωση και δουλειά.
 
Απλή κοινή λογική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: