Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Αλματα προς τα πίσω...

Μια πτυχή του προγράμματος «Αριάδνη», που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, είναι επιεικώς... επιλήψιμη. Από το 2013 οι ασφαλισμένοι θα είναι υποχρεωμένοι να επικυρώνουν κάθε αλλαγή των οικογενειακών δεδομένων τους (γάμος, διαζύγιο, θάνατος) με συμβολαιογραφική πράξη!
 
Αυτό θα φέρει ανέλπιστα μεγάλο τζίρο και τεράστια κέρδη στους συμβολαιογράφους όλης της χώρας, ενώ οι ατυχείς Ελληνες πολίτες, αντί να ξεφορτωθούν από τον τράχηλό τους τον ζυγό της γραφειοκρατίας, θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες να... χάνουν τον χρόνο τους σε εργασίες που δεν θα έπρεπε να τους απασχολούν.
 
Η έμπνευση του υπουργείου Εργασίας δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική. Ούτε εδώ ούτε σε οποιοδήποτε -έστω προβληματικό- κράτος. Πέρα από την επιβάρυνση των πολιτών με χρονοβόρες αγγαρείες, τούτο συνιστά επίσημη παραδοχή του κωμικού Δημοσίου μας ότι δεν μπορεί να διασυνδέσει ηλεκτρονικά τα ασφαλιστικά ταμεία με τα ληξιαρχεία - κάτι που γίνεται ακόμα και σε μπανανίες!
 
Επίσης, αυτή η υπόθεση δείχνει «περίεργη», επειδή όλη η φασαρία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ατελώς και αστραπιαία! Δίχως προετοιμασίες, επιτροπές, μελέτες και χρυσοφόρα συμβόλαια με τις εταιρίες που θα συνδέσουν ηλεκτρονικά τα γραφεία των συμβολαιογράφων με το κράτος.
 
Η πιο απλή και άμεσα εφαρμόσιμη ιδέα είναι το... παραδοσιακό e-mail. Μόλις σε ένα ληξιαρχείο οποιοσδήποτε πολίτης δηλώσει αλλαγή στην οικογενειακή του κατάσταση, ο υπάλληλος να αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα ασφαλιστικά ταμεία. Τι πιο απλό απ' αυτό; Η κοινή λογική και η μεταπολιτευτική εμπειρία του χρεοκοπημένου κράτους μάς υποδεικνύουν ότι το υπουργείο Εργασίας θα ανακαλύψει πολλές έωλες δικαιολογίες για να «αποδείξει» το ορθόν των σχεδιασμών του. Ωστόσο, δεν πρόκειται να γίνει πιστευτό.
 
Είναι ανεπίτρεπτο και εξαιρετικά «φτηνό» το κράτος να υποχρεώνει τους πολίτες να λειτουργούν ως δικοί του αγγελιαφόροι και να περιφέρουν τα έγγραφα που τους αφορούν από τη μια υπηρεσία στην άλλη - ενώ τούτος ο τομέας θα έπρεπε να εξυπηρετείται μέσω ενδοϋπηρεσιακών συνεννοήσεων.
 
Αντί να κάνουμε βήματα μπροστά, με αυτή την... ανεξήγητη έμπνευση περί συμβολαιογράφων, κάνουμε άλματα προς τα πίσω.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: