Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2012

Η Μέρκελ, ο Ρίξινγκερ και η συνιστώσα «Ρόζα»!...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 
Δεν περίμενε, βέβαια, κανείς να μείνει ευχαριστημένος ο κ. Τσίπρας από την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα – αν και οι ομοϊδεάτες του είναι αυτοί που μέχρι τώρα κατηγορούσαν την καγκελάριο για σκανδαλώδη απουσία από τη χειμαζόμενη από την κρίση και τα μέτρα Ελλάδα.

Από εκεί, όμως, μέχρι να αποκαλέσει μια επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη «τεράστιο πολιτικό φιάσκο», υπάρχει απόσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η Μέρκελ ερχόταν στην Ελλάδα για να μας πει ότι θα «κανονίσει» για μια καλή έκθεση της τρόικας, θα δεχόταν πυρά πανταχόθεν πως… αποκαλύπτεται το κυρίαρχος ρόλος της.

Τώρα που έπραξε το αυτονόητο – ξεκαθάρισε δηλαδή πως η ίδια μας επισκέπτεται ως ηγέτης της ισχυρότερης ευρωπαϊκής χώρας αλλά ΔΕΝ είναι η τρόικα – αυτό αποκαλείται «φιάσκο».

Φυσικά, ο ΣΥΡΙΖΑ (και όχι μόνο) υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ.

Δεν υποστηρίζει, όμως, το ίδιο ο ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) Μπερντ Ρίξινγκερ, ο οποίος επίσης βρισκόταν χθες στην Αθήνα δίκην… γερμανικής αντικάμερας.

Ο κ. Ρίξινγκερ από τον περασμένο Ιούλιο (συνέντευξη στη «Neue Osnabruecker Zeitung»), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας πως «αν η Ελλάδα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ, η Γερμανία μαζί με τους εταίρους θα πρέπει να προετοιμαστούν προκειμένου να προμηθεύσουν τρόφιμα και φάρμακα στον ελληνικό λαό».

Είχε μάλιστα προσθέσει (στις δηλώσεις του Ιουλίου) πως «η αδυναμία εισαγωγών από την ευρωζώνη θα οδηγήσει την Ελλάδα σε ανθρωπιστική καταστροφή».

Επομένως, υπάρχει θέμα!

Υπάρχει θέμα που το αναγνωρίζει ο κ. Ρίξινγκερ, βλέποντας μάλιστα και την επόμενη (εφιαλτική) ημέρα της εξόδου από το ευρώ.

Τώρα, πού κολλάει σε όλα αυτά η… δημιουργία του παραρτήματος Ελλάδας του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ, αναφερόμενος στο οποίο ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την… «αναγκαιότητα των θεωρητικών επεξεργασιών στη διατύπωση εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων, στην καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και στην αναζήτηση νέων πολιτικών μοντέλων»;

Προφανώς, δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε αυτό το think tank που θα τα μελετήσει όλα αυτά, διότι στο μεταξύ θα έχουμε χρεοκοπήσει.

Πάντως, πρέπει να χάρηκε ιδιαιτέρως η… συνιστώσα «Ρόζα»!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: