Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Σώζουν δημοσίους υπαλλήλους, καίνε ιδιοκτήτες ακινήτων...

Γράφει ο Νεκτάριος Β. Νώτης
 
Η γνωστή και δοκιμασμένη τακτική του αρμέγματος της αγελάδας, που ονομάζεται “ακίνητο”, επιλέγεται για ακόμα μια φορά με στόχο να καλυφθεί η τρύπα στα δημόσια έσοδα και στον προϋπολογισμό και, φυσικά, να μην αγγίξουμε την κομματική μας πελατεία, δηλαδή τους δημοσίους υπαλλήλους.
 
Μετά τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους, σειρά έχουν – ξανά - οι ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
Ο ταχυδρόμος, άλλωστε, χτυπά πάντα δύο φορές.
 
Πέρυσι, με το χαράτσι, που πληρώνουν με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ όλοι όσοι έχουν ακίνητα (το οποίο στην αρχή ήταν έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια έγινε μόνιμο, που ενσωματώνεται τώρα στο νέο φόρο)...
 
Φέτος, με τον ενιαίο φόρο, που θα περιλαμβάνει και το χαράτσι και το φόρο ακίνητης περιουσίας. Τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, που αναμένουν ως έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών, σημαίνουν ότι τα οφέλη θα είναι πολλαπλάσια για το Δημόσιο. Δηλαδή, ότι το βάρος θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
 
Θα μου πείτε, δεν την έχουν πληρώσει και οι δημόσιοι υπάλληλοι ;
 
Δεν έχουν υποστεί και αυτοί μειώσεις στις αποδοχές τους ;
 
Ασφαλώς. Και είναι γνωστό αυτό. Όμως, με αυτή την πολιτική οριζόντιων περικοπών, επί δικαίων και αδίκων, το πρόβλημα δεν λύνεται.
 
Δεν χτυπιέται στον πυρήνα του το κόστος λειτουργίας στο δημόσιο τομέα.
 
Απαιτείται να μειωθεί ο αριθμός των εργαζομένων εκεί.
 
Όσο νωρίτερα είχε γίνει αυτό...
 
τόσο πιο αποτελεσματικό θα ήταν...
 
τόσο λιγότερα εισπρακτικά μέτρα θα είχαν επιβληθεί...
 
τόσο λιγότερα δεινά θα είχε υποστεί η αγορά...
 
τόσο πιο εύκολο θα ήταν να βρουν δουλειά οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι...
τόσο μεγαλύτερη κατανόηση θα έδειχναν οι υπόλοιποι πολίτες στην επιβολή των όποιων άλλων – και ηπιότερων – παρεμβάσεων.
 
Και κάτι τελευταίο:
Πόσο σίγουροι είναι στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ακόμα τη φοροδοτική ικανότητα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ;
 
Καλημέρα σας.
 
ΠΗΓΗ  24h.gr
 
 
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Νομίζω ότι είναι πολύ ασφαλής η πρόβλεψη ότι δεν πρόκειται να εισπράξουν όσα προϋπολογίζουν λόγω αδυναμίας πληρωμής από τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Είναι πολύ πιθανό να εισπραχθεί ένα ποσό από αυτούς οι οποίοι εργάζονται ακόμα και μάλιστα ακριβοπληρώνονται, δηλαδή από ένα μέρος δημοσίων υπαλλήλων!
Οι υπόλοιποι, απλοί δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι, προφανώς δεν έχουν άλλη φοροδοτική ικανότητα!
Επιμένω σε όσα έγραφα στις αρχές του 2010...

Δεν υπάρχουν σχόλια: