Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012

Ο τρόμος του κενού...

Η σημαντικότερη είδηση της παρελθούσης ημέρας δεν είναι καμία άλλη παρά η τρανταχτή απόδειξη ότι οι κεντρικοί επικοινωνιακοί άξονες των αλληλοδιάδοχων κυβερνήσεων που μας έφτασαν σ' αυτό το σημείο είναι φτιαγμένοι από πλαστικές εντυπώσεις και αέρα. Μπαλόνια κανονικά, που μόλις αγγιχθούν από την ακίδα της πραγματικότητας σκάνε με πολύ μεγάλο κρότο.
 
Ο λόγος γίνεται για το αποκαλυπτικό έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη που κοινοποιήθηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη. Ο κ. Μιχελάκης ήθελε να ενημερωθεί για τον ακριβή αριθμό των εισπράξεων από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου.
 
Καλές οι τηλεοπτικές εικόνες με τον διάσημο έμπορο ενδυμάτων να φοράει χειροπέδες και με άλλους επιφανείς να οδηγούνται στο γραφείο του ανακριτή, αλλά δεν πληρώνουν λογαριασμούς. Τα 13 δισ. ευρώ που έχει λαμβάνειν το κράτος από τους μεγαλοοφειλέτες μπορούν να δώσουν πολύτιμες ανάσες στον λαό που ασφυκτιά από τη λυσσαλέα επίθεση της τρόικας. Τελικά, η απάντηση που έλαβε στο ερώτημά του ο κ. Μιχελάκης ήταν αποκαρδιωτική. Από τα 13 δισ. έχουν εισπραχθεί μόνο 19.000.000 ευρώ (κατά το διάστημα από 01/05/2012 έως 31/08/2012).
 
Ο αριθμός μιλάει από μόνος του. Οι επιδόσεις της σάπιας και άχρηστης κρατικής μηχανής στη συλλογή βεβαιωμένων φόρων είναι αστείες - όταν πρόκειται για μεγαλοοφειλέτες. Ομως, όταν οι μηχανισμοί του Δημοσίου έχουν να αντιμετωπίσουν φτωχούς και ανήμπορους πολίτες, αλλάζουν τα πράγματα. Η μηχανή λειτουργεί κανονικά και αλέθει στα γρανάζια της τις ζωές, τα όνειρα και τις ελπίδες εκατομμυρίων Ελλήνων.
 
Επιπλέον, η επισημοποίηση της είσπραξης τόσο χαμηλού ποσού από τις βεβαιωμένες οφειλές δείχνει ότι δεν νοσεί μόνο η εκτελεστική εξουσία και τα υπουργεία, αλλά και ότι η νομοθετική εξουσία αποτελεί διακοσμητικό στοιχείο στην καθημερινότητά μας.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ψηφιστεί στη Βουλή ουκ ολίγα φορολογικά νομοσχέδια. Ενα αποτελεσματικό νομοσχέδιο που θα επιτάχυνε τις διαδικασίες είσπραξης των βεβαιωμένων και μεγάλων οφειλών δεν είδαμε.
 
Κι ο τρόμος των κενών ταμείων κλιμακώνεται!
 
 
 
Δυστυχώς όμως το "κενό" δεν εμφανίζεται μόνο στα έσοδα των ταμείων του κράτους αλλά και στην πληροφόρηση για τα έξοδά του...
 
 
 Μανιτάκης: Δεν ξέρω πόσα κινητά πληρώνει το δημόσιο -Ψυχάρης: Μόνο στο Οικονομικών είναι 685
 
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης απαντώντας σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων του βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Ψυχάρη δηλώνει άγνοια για το συνολικό αριθμό συνδέσεων κινητών τηλεφώνων που έχουν διατεθεί στα υπουργεία και σε υπαλλήλους τους και το κόστος τους σε ευρώ.
Παρά το γεγονός ότι με εγκύκλιο που είχε εκδοθεί επί υπουργίας Γιάννη Ραγκούση όλα τα υπουργεία θα έπρεπε να έχουν υποβάλει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατάλογο με το συνολικό κόστος χρήσης των κινητών που διαθέτουν μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2010, ο κ. Μανιτάκης δήλωσε άγνοια για οτιδήποτε άλλο εκτός από τα κινητά τηλέφωνα που έχει το προσωπικό του επιτελείο.
Σύμφωνα με την απάντησή του, τηλέφωνα με απεριόριστο χρηματικό ποσό κλήσεων έχουν ο υπουργός, ο υφυπουργός, ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός γραμματέας. Με ανώτατο όριο 65 ευρώ ο ειδικός σύμβουλος, το γραφείο Τύπου του υπουργού, ο διευθυντής του γραφείου του υφυπουργού, μετακλητός υπάλληλος του υφυπουργού, ο οδηγός και ένα άτομο της ασφαλείας του υπουργού.
Πάντως ο λογαριασμός του κ. Μανιτάκη για τον Αύγουστο ήταν 149 ευρώ, του υφυπουργού του Μανούσου Βολουδάκη 256 ευρώ και του ειδικού γραμματέα 188 ευρώ.
Ομως, σύμφωνα με πληροφορίες του κ. Ψυχάρη μόνο στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου 685 υπάλληλοι με άγνωστο κόστος επιβάρυνσης για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2011.
ΠΗΓΗ  iefimerida.gr
 
 
ΕΡΩΤΗΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Με αυτήν την δημόσια διοίκηση υπάρχει ελπίς;

Δεν υπάρχουν σχόλια: