Δευτέρα 23 Ιουλίου 2012

Τα αίτια της κατάρρευσης...

Του MIXAΛΗ ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΥ

Η χώρα βουλιάζει στην ύφεση όχι μόνο εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει, αλλά και εξαιτίας της κατάρρευσης του κρατικοδίαιτου και καταναλωτικού μοντέλου ανάπτυξης.

Για πολλές δεκαετίες η χώρα πάσχισε να δημιουργήσει πάμπολλες παραγωγικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες όμως άρχισαν να κλείνουν η μία μετά την άλλη την τελευταία εικοσαετία, οπότε η χώρα στράφηκε στο κρατικοδίαιτο και καταναλωτικό μοντέλο ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να γίνει χώρα υπηρεσιών και χώρα εισαγωγών.

Κι ακριβώς αυτό το μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο και αντιπαραγωγικό ήταν και στήριζε την κατανάλωση στην αύξηση του δημόσιου χρέους, κατέρρευσε μόλις ξέσπασε η διεθνής κρίση χρέους.

Άρα η ύφεση –που σήμερα αγγίζει το 70%– δεν είναι αποτέλεσμα μόνο των αστοχιών του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και της κατάρρευσης του παλαιού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας.

Κι ενώ σήμερα άπαντες συμφωνούν ότι χωρίς ανάπτυξη η χώρα δεν βγαίνει από τη βαθιά ύφεση, ελάχιστα έχουν γίνει από την κρατούσα κατάσταση προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας.

Εδώ σοβαρή ευθύνη έχει και η «τρόικα», η οποία πίεσε την Ελλάδα να συμφωνήσει σʼ ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής ασφυκτικό και περιοριστικό, το οποίο έπεσε έξω σε όλες τις προβλέψεις του σε ό,τι αφορά τα μακροοικονομικά μεγέθη.

Τώρα μας καλούν να πάρουμε μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για το 2013-2014, πράγμα αδύνατον μέσα σε μία διετία.

Ασφαλώς η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δύο τουλάχιστον χρόνια είναι αναγκαίο ζητούμενο, προκειμένου η κυβέρνηση να μην πάρει κι άλλα μέτρα περικοπής εισοδημάτων που θα βαθύνουν περαιτέρω την ύφεση.

Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί μάχη σε όλα τα διαπραγματευτικά επίπεδα. Θα δούμε…

ΠΗΓΗ  ΤΟ ΠΑΡΟΝ


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Η μετάβαση από το παραγωγικό στο κρατικοδίαιτο μοντέλο ήταν καταστροφική!
Δυστυχώς δεν φαίνεται να το έχουμε καταλάβει ακόμα και διάφοροι "ευφυείς" ψηφοφόροι επισκέπτονται ακόμα πολιτικά γραφεία για να ζητήσουν "δουλειά στο δημόσιο"!
Τουλάχιστον για την ώρα η πλειοψηφία των βουλευτών τους δυσαρεστεί αλλά ουδείς ξέρει για πόσο ακόμα...
Όσοι πάντως, παρά τις αντιξοότητες της Ελληνικής "αριστερόστροφης" πραγματικότητας η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αντίθετη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, άντεξαν και παρέμειναν σταθεροί στην ποιότητα τους αυτοί σήμερα επιβραβεύονται.
πχ η εταιρεία ΜΕΤΚΑ στον Βόλο η οποία όχι μόνο δεν έκανε απολύσεις ή μειώσεις μισθών αλλά εν μέσω οικονομικής κρίσης προχώρησε σε αυξήσεις μισθών, μικρές μεν αλλά αυξήσεις!
Η σωστή επιχειρηματικότητα πρέπει να ξανα-ζωντανέψει στην χώρα ώστε να ξανα-ζωντανέψει και η χώρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: