Παρασκευή 27 Ιουλίου 2012

Πάνω απ’ όλα… ψυχραιμία!...

Του ΤΑΣΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ

Η… συγκατοίκηση τριών κομμάτων με διαφορετικές σε αρκετά σημεία θέσεις στην κυβέρνηση είναι ένα δύσκολο σταυρόλεξο.

Και μόνο το γεγονός πως κατέστη εφικτή, και μάλιστα σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων, είναι, όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, κάτι πολύ σημαντικό για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα.

Πολύ δε περισσότερο τη στιγμή που η… συγκατοίκηση αυτή δεν είναι «ειδικού σκοπού» αλλά φιλοδοξεί να μείνει ενεργή σε βάθος χρόνου με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση και να αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Πέραν των καλών προθέσεων των τριών αρχηγών και της συμφωνίας που έχει επιτευχθεί, απαιτούνται και καλές προθέσεις από το σύνολο των στελεχών των τριών κομμάτων.

Δηλαδή να υπερβούν τα γνωστά μικροκομματικά κριτήρια, να ξεχάσουν τις σχέσεις με στελέχη που ζητούν, όπως είναι φυσικό, την αξιοποίησή τους και άλλα πολλά, κυρίως δε να κινηθούν με γνώμονα την διατήρηση των συνθηκών που θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το ιδιαίτερα δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Για να γίνει αυτό απαιτείται πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Απαιτείται σύνεση που θα στηρίξει τη συναίνεση και την ομαλή λειτουργία του… συστήματος.

Με το να καταγγέλλονται από τη μια πλευρά… κομματικές τοποθετήσεις και να πρέπει να απαντήσει η άλλη πλευρά πως δεν είναι έτσι ή να τοποθετηθεί με τα όποια στοιχεία μπορεί να παραθέσει, δημιουργείται ένα κακό κλίμα.

Οταν δηλαδή βγαίνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, που είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, και αφήνει αιχμές για τις τοποθετήσεις στον κρατικό μηχανισμό, τότε τι να πει για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Και μάλιστα τη στιγμή κατά την οποία οι τοποθετήσεις γίνονται κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των τριών πλευρών που στηρίζουν το κυβερνητικό σχήμα.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε υπάρχει και μια σχετική γκρίνια και από την πλευρά στελεχών της Ν.Δ. που περίμεναν πως θα αξιοποιηθούν από τη νέα κυβέρνηση.

Δηλαδή δεν μπορεί να ισχύουν και τα δύο. Δεν είναι δυνατόν να ασκούν όλοι κριτική ο καθένας από την πλευρά του για το ίδιο αντικείμενο και να έχουν και δίκαιο.

Γι’ αυτό λέμε πάνω απ’ όλα ψυχραιμία. Για όλους και για όλα. Αλλωστε όλοι θα κριθούν. Ειδικά αυτοί που στελεχώνουν τον κρατικό μηχανισμό και θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Και αυτή τη φορά δεν υπάρχουν και περιθώρια λάθους. Οποιος το κάνει θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: