Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Πράσσειν άλογα...

Η παραφθορά της έκφρασης του τίτλου, που στην αρχαία ελληνική σημαίνει «πράττω κάτι μη λογικό», είναι «πράσινα άλογα», η εφαρμοσμένη πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου και των συναυτουργών του.

Ο τελευταίος (και μοιραίος) κληρονόμος της πρωθυπουργίας από τη δυναστεία των Παπανδρέου όπου βρισκόταν κι όπου στεκόταν μιλούσε για την «πράσινη ανάπτυξη» και τα εκατομμύρια (!) θέσεις εργασίας που θα εξασφάλιζε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα τούτη η πολιτική.

Τα αποτελέσματα της δικής του διακυβέρνησης δεν χρειάζεται να τα περιγράψουμε εδώ.
Τα βιώνουμε όλοι, με ιδιαίτερα δραματικό τρόπο.

Ωστόσο, χρειάζεται να διευκρινιστούν μερικά πράγματα για τη χίμαιρα της καταπολέμησης της ανεργίας μέσω της «πράσινης ανάπτυξης».

Στη «δημοκρατία» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ για τις αντιδράσεις 32 φορέων της Μάνης για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στους λόφους της περιοχής.

Οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες μπαίνουν στα περιβόητα αιολικά πάρκα, είναι η αιχμή του δόρατος του ιδεολογήματος της «πράσινης ανάπτυξης».

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Πολλάλη, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, είναι επιχειρήσεις που προσφέρουν περίπου μία με δύο θέσεις εργασίας ανά 6.000.000 ευρώ επένδυσης!

Επίσης, τούτες οι εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τους 32 φορείς που αντιδρούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, καταστρέφουν την πανίδα και τη χλωρίδα προστατευόμενων βιοτόπων και αλλοιώνουν το τοπίο.

Δηλαδή τα αιολικά πάρκα κυριολεκτικά αλώνουν το περιβάλλον των χώρων εγκατάστασής τους και δημιουργούν θέσεις εργασίας που θα μπορούσε να προσφέρει ένα περίπτερο ή ένα ταξί! Αστεία πράγματα...

Οι μόνοι κερδισμένοι από αυτή την ιστορία είναι οι «βαρόνοι» των αιολικών πάρκων και οι πολιτικοί πάτρωνές τους, που μεταμφιέζουν τις ποταπές προθέσεις τους με καλοδιατυπωμένες αερολογίες.

Οποιος αμφιβάλλει για την ακρίβεια των καταγγελιών των φορέων της Μάνης που αντιδρούν στην καταστροφή του τόπου τους δεν έχει παρά να περιηγηθεί σε διάφορα σημεία της χώρας όπου φυτεύτηκαν οι... σπόροι της «πράσινης ανάπτυξης». Η εικόνα μιλάει από μόνη της και οι θέσεις εργασίας παραμένουν άφαντες.

Η οικονομία δεν μπορεί να πάει μπροστά με τα παραμύθια του Γιώργου Παπανδρέου και των ομοίων του.



ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Προσωπικά με ενοχλεί απερίγραπτα η "αισθητική" μίας βουνοκορφής γεμάτης με αυτά τα εκτρώματα!
Εκτός αυτού όμως, ανέκαθεν θεωρούσα ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι το νέο "χρηματιστήριο" του ΠΑΣΟΚ του ΓΑΠ!
Εκτός από την καταστροφή η οποία συντελείται με τις ανεμογεννήτριες έχουμε και την ιστορία των φωτοβολταϊκών που "φυτρώνουν" σε γεωργικές εκτάσεις καθιστώντας τις άχρηστες.
Ίσως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ όπου υπάρχουν άφθονες εκτάσεις μη χρησιμοποιήσιμες  (έρημοι, βραχότοποι, κλπ) όλα αυτά να είναι εφικτά χωρίς επιπτώσεις.
Στην Ελλάδα όμως που εισάγουμε το μεγαλύτερο μέρος των αγροτικών προϊόντων μας αλλά και εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου πχ η τιμή των σιτηρών διεθνώς ανεβαίνει... είναι καταστροφή!
Ας σταματήσουν λοιπόν οι αγρότες μας να κυνηγούν το "εύκολο χρήμα" και ας το ξανασκεφτούν  με την απλή κοινή λογική όλοι όσοι θεωρούν ότι έχουν "οικολογική" συνείδηση.
Μόνο έτσι θα καταλάβουν τι γίνεται, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: