Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ο χρόνος, το χρήμα και η επιστροφή στον ρεαλισμό...

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Όσο περίεργο κι’ αν φαίνεται, η Ελλάδα αυτή τη στιγμή περισσότερο χρειάζεται χρόνο, παρά χρήμα.

Υπό αυτήν την έννοια, βρίσκω υπερβολική την συζήτηση για την ανάγκη να βρεθούν μέσα σε δυο μέρες – και πάντως πριν από την έλευση της τρόικας μέσα στις προσεχείς ημέρες – ποσά ύψους 11,7 δις ευρώ προκειμένου να περικοπούν.

Οι δαπάνες που μπορούν να περικοπούν επειδή είναι περιττές, πρέπει να περικοπούν και άμεσα.

Όσες σπατάλες εξακολουθούν να γίνονται (και να κρύβονται) πρέπει να σταματήσουν αμέσως.

Αν υπάρχουν υπουργοί που δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν αυτές τις δαπάνες, ενδεχομένως λόγω του μικρού χρόνου παρουσίας τους στους τομείς ευθύνης τους, οφείλουν να εγκλιματιστούν άμεσα και να βρουν εκείνα τα στελέχη που θα τους βοηθήσουν στην ανίχνευση και στον εντοπισμό κάθε πηγής σπατάλης – ώστε να γίνουν «ρεαλιστικές» οι προτάσεις τους, όπως αφέθηκε να διαρρεύσει ότι σχολίασε στέλεχος του υπουργείου οικονομικών.

(Το συγκεκριμένο σχόλιο – και μάλιστα από πρόσωπο που προφανώς ζήτησε να μην κατονομαστεί – μας επιτρέπει να σχολιάσουμε κι’ εμείς πως με σχόλια και διαρροές δεν βρίσκονται λεφτά).

Επομένως, οι «σχολιαστές» της οικονομικής μας δυσπραγίας, καλά θα κάνουν να μην καταναλώνουν φαιά ουσία για σχόλια, αλλά να στύψουν το μυαλό τους για να βρουν, μέχρι την έλευση της τρόικας, τρόπους άμεσης δημιουργίας εσόδων, που δεν θα προέρχονται από την φορολογία και τις οριζόντιες περικοπές.

Τους διαβεβαιώνω πως ούτε η ίδια η τρόικα πιστεύει ότι μπορεί να βρεθεί (με αξιόπιστο τρόπο) το θηριώδες ποσό των 11,5 δις ευρώ.

Αυτό που ζητά η τρόικα (και όταν λέω τρόικα δεν εννοώ τους τρεις εκπροσώπους της) αλλά τους ίδιους τους δανειστές (ΕΕ,ΕΚΤ και ΔΝΤ), είναι να ξεκινήσει επιτέλους κάτι – στο κράτος, στις αποκρατικοποιήσεις, στην οικονομική δραστηριότητα.

Πολιτικά πρέπει να δούμε τα πράγματα – όχι λογιστικά.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι σχέδιο θα βρουν μπροστά τους σήμερα το πρωί, στη σύσκεψή τους, οι τρεις αρχηγοί.

Αν, όμως, δεν πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα σε βάθος τετραετίας, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με άλλη μια άσκηση επί χάρτου.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι πως αυτή τη στιγμή ο χρόνος είναι πιο πολύτιμος από το χρήμα.

Άλλωστε, ως γνωστόν, ο χρόνος είναι χρήμα.


Υ.Γ. Μετά την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό των Οικονομικών, τα πράγματα επανήλθαν στη σφαίρα της λογικής και του ρεαλισμού, καθώς, όπως φαίνεται, οι παράγοντες του υπουργείου είχαν πάλι βάλει ανάποδα τους πόλους και έβλεπαν λογικά τα παράλογα.

Έτσι, το υπουργείο, που κατά παράδοση ζητά μόνο από τους άλλους χωρίς ποτέ το ίδιο να κάνει τίποτε για την επανεκκίνηση της Οικονομίας (κι' ας λέγεται υπουργείο Οικονομίας) προχώρησε σε άλλου είδους διαρροές, παραιτούμενο από τις παράλογες απαιτήσεις του να βρεθούν επακριβώς μέσα σε λίγες μέρες 11,5 δις ευρώ (για την... ακρίβεια 11,7) - και βομβαρδίζοντάς μας με νέο τρόμο.

Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή «η τρόικα ζητεί κατευθύνσεις και όχι λεπτομέρειες», καθώς «δεν είναι ανάγκη να τα προσδιορίσουμε επακριβώς».

Οι δε υπουργοί έγιναν τώρα «συνεργάσιμοι», καθώς «δεν έχουν την τεχνογνωσία και θα τους βοηθήσουμε».

Νέου τύπου διαρροή είχαμε και στο θέμα των περαιτέρω περικοπών μισθών και συντάξεων.

Εκεί που οι «κύκλοι» μας έλεγαν με άνεση χιλίων καρδιναλίων πως «όλα είναι στο τραπέζι», τώρα άλλαξαν ρότα δηλώνοντας πως «προσπαθούμε να τα αποφύγουμε (σ.σ. τα νέα μέτρα) με επιχείρημα τη μεγαλύτερη ύφεση».

Όπως βλέπετε και ο άγιος φοβέρα θέλει...

ΠΗΓΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: