Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ο ΚΙΤΣ ΗΤΑΝ ΒΡΕΤΑΝΟΣ... ΤΟ ΚΙΤΣ;...

Δεν ξέρω πόσοι έχουν διαβάσει ποιήματα του περίφημου John Keats, του ρομαντικού αυτού Βρετανού ποιητή ο οποίος ακόμα και σήμερα επηρεάζει και εμπνέει πολλούς από τους ποιητές διεθνώς.

Εχθές πάντως, στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου οι Βρετανοί βάλθηκαν να μας αποδείξουν ότι και το “κιτς” είναι Βρετανικό!

Η καλή ημέρα ξεκίνησε από το πρωί.
40 φορές χτύπησε η καμπάνα του Big Ben κατά την διάρκεια της ημέρας.
40 ολόκληρες φορές!

Φάνηκε από νωρίς ότι οι Βρετανοί δεν γνωρίζουν πως "οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ."
Έτσι όλα εχθές ήταν... πολλά!
Η υπερβολή σε όλο της το μεγαλείο!

Πολλά ζώα, πολύς κόσμος, πολλά κρεβάτια νοσοκομείου(!), πολλοί χορευτές... μέχρι και οι Mary Poppins πολλές ήταν γιατί είναι γνωστό ότι μία δεν είναι ποτέ αρκετή!

Ανά πάσα ώρα και στιγμή στην “σκηνή”-γήπεδο υπήρχαν δεκάδες έως εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι όμως δεν έκαναν συγχρονισμένα το ίδιο πράγμα όπως συνέβει πχ στην Κίνα, αλλά πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα γεγονός το οποίο δυσκόλευε πολύ τον θεατή να παρακολουθήσει.

Όσο για την θεματολογία...

Οι “Ολυμπιακοί Αγώνες” έχουν σχέση με την ιστορία, τον αθλητισμό, το “Ολυμπιακό Πνεύμα”, τις αρχές και τις αξίες του αθλητισμού και του Ολυμπισμού.

Μπορεί στην αρχή η χθεσινή τελετή έναρξης να ήταν... κάπως... αλλά στην συνέχεια μετετράπη σε τελετή έναρξης... eurovision!

Μουσική αναδρομή, δεκάδες χορευτές στην “πίστα”-γήπεδο, τραγουδιστές και... “Βρετανικό κέφι” χωρίς ιδιαίτερο πάθος.

Πολλοί είναι αυτοί που σήμερα σχολιάζουν ότι οι Βρετανοί “αυτό έχουν αυτό παρουσίασαν”. Σωστό αλλά... οι Βρετανοί δεν έχουν μόνο παραμύθια και μουσική!

Ακόμα και στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ είχε δοθεί χρόνος στους γηγενείς Μαορί.
Οι Βρετανοί, δυστυχώς, δεν βρήκαν χρόνο για τους Ουαλούς ή τους Σκοτσέζους.
Δεν βρήκαν χρόνο για την ιστορία τους...

Όσο για την “πολιτιστική” τους κληρονομιά... εξαντλήθηκε στον James Bond, στα παραμύθια, στην μουσική, τον χορό και το τραγούδι!

Ακόμα και ο Elton John, ο εθνικός τους συνθέτης-τραγουδιστής, απουσίαζε.
Φαίνεται αυτόν τον έχουν μόνο για γάμους και κηδείες.

Πολλοί επίσης σχολιάζουν ότι ήταν έντονο το στοιχείο του “Βρετανικού χιούμορ”.
Ας ξεχάσουμε προς στιγμήν ότι διεθνώς αναφέρεται ως “Βρετανικό χιούμορ” ακριβώς επειδή το καταλαβαίνουν μόνο οι Βρετανοί και κανείς άλλος!

Ας δεχθούμε ότι ήταν “σατιρική” η είσοδος της Βασίλισσας Ελισάβετ αν και δεν φάνηκε να το “διασκεδάζει” ούτε η ίδια κρατώντας το ίδιο σκοτεινό και βλοσυρό ύφος καθ' όλη την διάρκεια της τελετής.

Εκτός αυτής της “υπέροχης” στιγμής, η μόνη έτερη “σατιρική” στιγμή ήταν η παρουσία του “Mr Bean” στους “δρόμους της φωτιάς” του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το οποίο (εντελώς τυχαία!) ήταν και η μοναδική “Ελληνική” πινελιά στην όλη εκδήλωση.

Προσπαθώντας ακόμα να συνέλθουμε από όλη αυτή την “πολιτιστική” καταιγίδα ήρθε ο Jacques Rogge και μας αποτέλειωσε!
Έβαλε το κερασάκι στην κακόγουστη τούρτα λέγοντας στην εναρκτήρια ομιλία του ότι “οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν σπίτι τους”!

Η παγωμένη σιγή που επικράτησε προς στιγμήν ήταν χαρακτηριστική αλλά ο Έλληνας σχολιαστής της ΝΕΤ φαίνεται ότι ήταν ο μόνος  που δεν την κατάλαβε και έτσι χαρακτήρισε την ομιλία του Jacques Rogge... “συγκλονιστική”!

Ευτυχώς, πάνω που είχα αρχίσει να απελπίζομαι ότι δεν θα βρω κάτι να μου αρέσει, ήρθε το πρωτότυπο, εντυπωσιακό και με έντονους συμβολισμούς άναμμα του βωμού αλλά ακόμα και εκεί δεν μπόρεσα να μην αναρωτηθώ... εκεί θα μείνει η εστία; στην μέση του γηπέδου;

Με λίγα λόγια...

Προσωπικά θεωρώ ότι η χθεσινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο... κιτς!

Και... πως θα μπορέσω να κλείσω την σημερινή μου ανάρτηση με την γνωστή “απλή κοινή λογική...”;

Ας γκρινιάξω λοιπόν λίγο ακόμα και ας κλείσω επισημαίνοντας ότι...

Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα μουσικής και τραγουδιού θα περίμενε κανείς ότι θα είχαν φροντίσει ώστε κάποιος να τραγουδήσει και τον “Ολυμπιακό Ύμνο”.
Έστω κι αν το έκαναν μόνο για να κρατήσουν τα προσχήματα, το επιβάλει η ευγένεια και η...

απλή κοινή λογική...


ΥΓ : Επειδή το θέμα της Βούλας Παπαχρήστου και ο αποκλεισμός της από την Ολυμπιάδα για "ρατσιστικούς" λόγους δεν ξεχνιέται εύκολα και επειδή όλοι ένιωσαν “ρίγη συγκίνησης” και η ΔΟΕ ενθουσιάστηκε βλέποντας στην τελετή τον Μοχάμετ Άλι, ταλαιπωρημένο λόγω ασθενείας, αλλά παρόντα...
τους το αφιερώνω...


Καλή επιτυχία στους αθλητές μας που λαμβάνουν μέρος
στα... “Olympic Games”!

Δεν υπάρχουν σχόλια: