Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Ο αγχωμένος Βενιζέλος (ξανα)στρώνει το χαλί στον Τσίπρα...

Γράφει ο Σωτήρης Ξενάκης

Τα πράγματα στις Βρυξέλλες δεν εξελίχθηκαν όσο καλά θα ήθελε η κυβέρνηση. Οι δανειστές μας, δεν είναι πρόθυμοι να μας δώσουν αυτή την ανάσα της επιμήκυνσης αν πρώτα, δεν τους δείξουμε, λέει, ότι ξαναβάζουμε μπροστά το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Το «τέρας» της  ύφεσης που καταπίνει την Ελληνική οικονομία και στέλνει όλους τους Έλληνες στο γκρεμό, δεν φαίνεται να το έλαβαν ιδιαιτέρως υπόψη οι υπουργοί που συμμετείχαν στο Eurogroup. Και μας ζητούν άμεσα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Ο κ. Στουρνάρας προφανώς δεν βρήκε απέναντι του φιλικό τοπίο και ο ίδιος δεν θέλησε να θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης. Αλώστε το είχε προαναγγείλει και στην ομιλία του στη Βουλή. Είχε πει ότι για να κάνεις διαπραγμάτευση πρέπει να το θέλουν και τα δύο μέρη. Είναι σαφές  ότι εμείς θέλουμε  και μάλιστα πολύ αλλά οι άλλοι, προς το παρόν, όχι.

Απόψε ο κ. Στουρνάρας θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να δουν από πού μπορούν να «κόψουν» χωρίς να προκαλέσου τεράστιες αντιδράσεις.  Τι θα γίνει με τα ειδικά μισθολόγια, πώς και σε ποιους  θα γίνουν οι περικοπές κ.λ.π.


Ενδεχομένως απόψε να έχουμε και τις πρώτες γκρίνιες από την πλευρά του κ. Βενιζέλου, που οι πληροφορίες λένε ότι έχει δυσαρεστηθεί με τον κ. Στουρνάρα. Θεωρεί ότι η παρουσία του στο Eurogroup δεν ήταν επαρκώς «μαχητική». Την δική του στάση όλο τον προηγούμενο χρόνο κάνεις πώς δεν την θυμάται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Τον τσαμπουκά που έκανε τον περσινό Αύγουστο διώχνοντας την Τρόικα και τις… ικεσίες του λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα για να ξαναγυρίσουν οι δανειστές μας πίσω.

Ξεχνά επίσης ο κ. Βενιζέλος ότι ήταν ο υπουργός Οικονομικών που είχε συμφωνήσει όλα τα μέτρα τα οποία μας ζητά η Τρόικα να πάρουμε τώρα.

Ο κ. Βενιζέλος μάλλον βιάζεται υπερβολικά να ανακτήσει μέρος των τεράστιων απωλειών που είχε το κόμμα του στις δυο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Το άγχος, που πάντοτε τον διακατείχε , δεν κρύβεται   εξ ου και η προσπάθεια του να διαφοροποιηθεί από όσα έγιναν στο Eurogroup και, ενδεχομένως, από αυτά που θα γίνουν από εδώ και στο έξης.

Για μία ακόμα φορά, ο αγχωμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει λάθος. Αν αυτή η κυβέρνηση βουλιάξει υπό το βάρος της αδυναμίας να αντεπεξέλθει στο συνδυασμό των απαιτήσεων της Ευρώπης και των δυνατοτήτων των Ελλήνων, τότε στο βυθό δεν θα βρεθεί μόνο ο Αντώνης Σαμαράς και η Νέα Δημοκρατία.

Μαζί τους θα βυθιστεί και ο ίδιος και ότι έχει απομείνει από το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα του που αποτελεί εταίρο και συμμέτοχο αυτής της κυβέρνησης. Αν δεν καταφέρει να το κατανοήσει, τόσο το καλύτερο για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο επιμελώς εδώ και μήνες στρώνει το χαλί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, ο βιαστικός, αντιφατικός και μονίμως εκνευρισμένος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ  iefimerida.gr


ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ :
Η σημερινή συνάντηση των τριών αρχηγών των κυβερνητικών κομμάτων με τον υπουργό οικονομικών γίνεται με πρωτοβουλία Βενιζέλου.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για μικροκομματικά παιχνίδια του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσπαθώντας να βελτιώσει την εικόνα του αλλά...
Προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα του στους ψηφοφόρους ενώ συνεχίζει να έχει μεγάλο πρόβλημα με τα ίδια τα στελέχη του κόμματός του τα οποία λάμπουν "δια της απουσίας τους" και ελάχιστοι είναι αυτοί που κάνουν δηλώσεις στήριξής του.
Εκτός αυτού, φαίνεται ότι η εμμονή Βενιζέλου κατά του υπουργού οικονομικών έχει να κάνει με την επιλογή  του "τραπεζίτη του Σημίτη" ως κορυφαίου υπουργού παρά τις αντιρρήσεις του...
Με λίγα λόγια...
Τίποτα δεν του πάει καλά και δεν φημίζεται για την υπομονή του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: